Főoldal > Nemzeti Parkok

Nemzeti Parkok

Aggteleki Nemzeti Park | Balaton-felvidéki Nemzeti Park | Bükki Nemzeti Park | Duna-Dráva Nemzeti Park | Duna-Ipoly Nemzeti Park | Fertő-Hanság Nemzeti Park | Hortobágyi Nemzeti Park | Kiskunsági Nemzeti Park | Körös-Maros Nemzeti Park | Őrségi Nemzeti Park

Bevezető

Magyarország természeti értékekben rendkívül gazdag, hiszen sok helyen megmaradtak az ősi növény- és állatvilágot megőrző puszták, lápok, mocsarak, árterek, legelők, erdők, gyepek szinte érintetlen területei. Ennek is köszönhető, hogy 10 nemzeti park, 36 tájvédelmi körzet és 142 természetvédelmi terület várja a természetszerető, a környezeti értékeket tiszteletben tartó, s közben azokat megismerni vágyó turistákat.

Jégmadár
Jégmadár

E területek az ország összterületének mintegy 10 százalékát, az Európai Unió Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelvei alapján kijelölt Natura 2000 területek pedig a 21 százalékát teszik ki. Kifejezetten természeti értékei miatt az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai felkerültek a Világörökség-listára is, a Hortobágy, a Fertő-táj és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék pedig természeti és kulturális örökségének együtteseként kultúrtáj kategóriában nyerte el a megtisztelő rangot.

Pillangó
Pillangó

Természeti értékeinket a jövő nemzedékei számára is megőrizni legjobban a megismerésük, megismertetésük útján lehet. A 10 magyar nemzetipark igazgatóság az országos jelentőségű védett természeti területek védelmének ellátása és ökológiai kutatása mellett a környezeti nevelés, szemléletformálás és ökoturizmus feltételeit is megteremtette. Az érdeklődők a látogatóközpontok, bemutatóhelyek és tanösvények segítségével ismerkedhetnek meg a természet csodáival.

Lovak
Lovak

Az ökoturizmus olyan utazás, látogatás a viszonylag érintetlen területekre, ahol a természeti és kulturális értékek különleges élményt nyújtanak, miközben egyben felelősséget is vállalunk értük, kíméljük, megóvjuk azokat a káros hatásoktól, s közben hozzájárulunk a helyi közösségek életminőségének javításához. Európában a természet és a kultúra szoros kapcsolatban állnak egymással, a természeti tájakhoz mindig kapcsolódik az ember, a helyi közösség is. Ezért azoknak az ökoturistáknak, akik a fenti elveket ténylegesen magukénak érzik, Magyarország ideális célpont a természet és a kultúra csodálatos szimbiózisának megismeréséhez.


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.008 s