Foldal > Nemzeti Parkok > Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Itt egy sárkány néz dermedten, ott egy boszorkány varázsol, amott egy óriás meresztgeti a szemét. Ki az akit nem vonz a Baradla-barlang csodálatos cseppkõ-mesevilága, a mérsékelt égöv legnagyobb és legdíszesebb cseppkõbarlangja, a Világörökség része az Aggteleki Nemzeti Parkba? Nem mintha ez lenne az egyetlen látványosság a környéken, hiszen a barlanglátogatásokon kívül részt vehetünk az Aggteleki-karszt természeti, kulturális értékeit bemutató felszíni-, lovas- és kerékpártúrákon, falusétán, kézmûves-foglalkozásokon, de belekóstolhatunk a hagyományos kenyérsütõ mesterségbe és ezernyi más programba is.

Változatos és különleges barlangjainak köszönhetõen 1995-ben az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt területén található barlangok felkerültek az UNESCO Világörökségi listájára. Ezen a területen található Magyarország leghosszabb cseppkõbarlangja, a közel 25 km hosszú Baradla-Domica-barlangrendszer. Hangulatos barlangi koncertek, vizes barlangi ágakba vezetõ overallos túrák során felfedezhetik a cseppkövekkel ékesített mélységek titkait. A vendégek az Aggteleki-karszt 6 gyönyörû barlangját fedezhetik fel 10 különbözõ típusú és nehézségû túra keretein belül.

Aggteleki Nemzeti Park   Aggteleki Nemzeti Park   Aggteleki Nemzeti Park   Aggteleki Nemzeti Park

BARADLA-BARLANG (Aggtelek, Jósvafõ)
Rövid, hosszú, közepes - ki mit választ! Az 1-1,5 kilométeres könnyû sétát? Vagy a 2 órás, a Styx-patak mentén haladó túrát, amely érinti hazánk legmagasabb állócseppkövét, a 19 méter magas Csillagvizsgálót, valamint az Óriások termét, ahol zenehallgatásra kerül sor? Vagy azt, amely végighalad a barlangrendszer 7 kilométeres fõágán? Akármelyik mellett döntünk, a Baradla-barlang nem okoz csalódást.

Látogatható:
Aggteleki rövidtúra: április 1-tõl szeptember 30-ig 9-18 óra között valamint október 1-tõl március 31-ig pedig 10-16 óra között. Vöröstói-középtúra: április 1-tõl szeptember 30-ig 10-17 óra között valamint október 1-tõl március 31-ig pedig 10-14 óra között.
Elõzetes bejelentkezéssel igényelhetõ túrák (min. 2 hét): Raisz Keresztély-emléktúra: 4 órás 3,6 km-es túra; Hosszútúra: 5 órás 7 km-es túra; Speciális (retek-ági) túra: 7 órás 9 km-es túra. Ezek a túrák részben kivilágított, részben kiépítetlen szakaszon haladnak.
További szolgáltatások az aggteleki barlangbejárat mellett:
Tourinform-Aggtelek információs iroda I ajándékbolt I csomagmegõrzõ I étterem I játszótér I turistaszállás I kemping.
További információ az Tourinform-Aggtelek elérhetõségein: telefon: 06-48/503-000 I telefax: 06-48/503-002

Aggteleki Nemzeti Park

EGYÉB LÁTOGATHATÓ BARLANGOK:
Béke-barlang A túra idõtartama 3 óra, hossza 2 km. A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkõzászlók, drapériák, valamint lépcsõzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak között vezet a Kötélhágcsós-szifonig. Az aktívpatakos barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipõ, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelezõ. Maximális létszám 16 fõ, alsó korhatár 14 év. Elõzetes bejelentkezéssel igényelhetõ túra (min. 2 hét).
Kossuth-barlang A barlangot erõteljes eróziós formakincsek jellemzik. A túra útvonala szálkõoszlopok, tarajok mellett vezet végig egészen a Nagy-tóig, ahol függesztett drótkötélhídon jutna keresztül a látogatók. A túra a Reménytelen-szifon taváig vezet. Összideje mintegy 3-4 óra, a barlangi szakasz kb. 2 óra. A barlang végigjárásához jó kondíció és mászókészség szükséges. Gumicsizma vagy váltócipõ, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelezõ. Maximális létszám 8 fõ, alsó korhatár 14 év. Elõzetes bejelentkezéssel igényelhetõ túra (min. 2 hét).
Meteor-barlang Az Alsó-hegy Bódvaszilas felett lévõ Kis-vizetes-töbrének kiemelkedõ víznyelõbarlangja. A túra során omladéktömbök között kúszva, mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretû és páratlan cseppkõgazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát. A túra idején mintegy 5 óra, a barlangban töltendõ idõ kb. 3 óra. Extrém túra! Jó kondíció és mászókészség szükséges, gumicsizma vagy váltócipõ, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelezõ. Maximális létszám 8 fõ, alsó korhatár 14 év. Elõzetes bejelentkezéssel igényelhetõ túra (min. 2 hét).
Rákóczi-barlang A Bódva-folyó mentén elterülõ Esztramos-hegy oldalában található e csodálatos barlang, mely képzõdményeinek gazdagságával, forma- és színvilágával, borsóköveivel elkápráztatja látogatóit. Tavainak csillogó víztükre nem mindennapi látványt nyújt. A barlangba mesterséges tárón át jutnak be a vendégek, majd vaslétrákon, hidakon közlekedve tekinthetik meg azt. A túra idõtartama kb. 1 óra, hosszúsága 800 m. Maximális létszám 10 fõ, alsó korhatár 10 év. Túraindulás minden nap 9-16 között.
Vass Imre-barlang A barlangot fõként függõ- és szalmacseppkövek jellemzik, de nagy felületeit borítja cseppkõkéreg és –lefolyás, bõven találunk görbe cseppköveket is. Különleges színvilágát tükrözi a legnevezetesebb képzõdménye, a Narancszuhatag. A túra barlangi idõtartama kb. 1 óra, hossza kb. 500 m + 3 km felszíni túra. Pulóver és zárt cipõ ajánlott. Maximális létszám 10 fõ, alsó korhatár 10 év. Nyári idõszakban indulás 15 órakor, szezonon kívüli idõszakban elõzetes bejelentkezéssel (min. 3 nap).

További információ az Tourinform-Aggtelek elérhetõségein: telefon: 06-48/503-000 I telefax: 06-48/503-002

Tengerszem
Tengerszem

LOVASTURISZTIKAI PROGRAMOK
Magyarország egyetlen hucul törzstenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban, Jósvafõn található. A hucul a Kárpátokban kialakult, az õsi vadlovakhoz, illetve a honfoglaló magyarok lovához genetikailag igen közelálló lófajta. A ridegen tartott ménes egész évben megtekinthetõ a Jósvafõtõl mintegy 1 km-re északra található gergés-lápai legelõkön, néhány példány pedig Jósvafõn, a Kúria épületében látható.

 • Jósvafõi sétakocsikázás, szánozás
 • Lovas kocsikázás, szánozás terepen
 • Gyermeklovagoltatás segítõvel, vezetékszáron
 • Lovaglás oktatás kezdõknek
 • Tereplovaglás vezetõvel
 • Fogattal a hucul méneshez és a Vass Imre-barlanghoz
 • Lovastúrák az Aggteleki Nemzeti Park legszebb részein
 • Többnapos csillagtúra szállással, teljes ellátással
 • „Shadow Ranger”-kövesse lóháton „árnyékként” az ANP lovas természetvédelmi õrét

További információ: 3758 Jósvafõ, Táncsics u. 1. telefon: 06-48/350-052, telefax: 06-48/506-001 | A hucul ménes honlapja

BEMUTATÓHELYEK

Bõvebb információ: Tourinform Iroda 3759 Aggtelek, Baradla oldal 1. Telefon/fax: 06-48/503-000 aggtelek@tourinform.hu | az Aggteleki Nemzeti Park honlapja

Kúria Oktatóközpont (Jósvafõ)
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési tevékenységének fõ célja a térségben élõ, illetve az ide látogató óvodás, általános iskolás gyerekek, középiskolás diákok természetvédelmi szemléletformálása, környezettudatos magatartásra nevelése, vidékünk természeti és kultúrtörténeti értékeinek széleskörû bemutatása. Elõadások, tantermi foglalkozások, erdei iskolai programok széles választéka áll rendelkezésre az intézményes oktatás kiegészítéseként, vagy szabadidõprogramként.

Elérhetõségek: 3758 Jósvafõ, Táncsics u. 1. telefon: 06-48/350-056, telefax: 06-48/350-006, anp.oktatas@index.hu .

TANÖSVÉNYEK
 • Baradla tanösvény (Aggtelek - Jósvafõ) – sárga jelzés
 • „Barátságban a tájjal” (Tornakápolna)
 • Borz tanösvény (Szin – Szelcepuszta)
 • Bódva - völgyi tanösvény (Perkupa)
 • Fürkész tanösvény (Jósvafõ)
 • Szádvár tanösvény (Szögliget)
 • Tohonya-Kuriszlán tanösvény (Jósvafõ) – sárga jelzés
VEZETETT FELSZÍNI TÚRÁK
A túra résztvevõi a táj természetes, épített és kulturális környezet harmóniáját, a karsztfelszín geológiai, botanikai, zoológiai értékeit ismerhetik meg, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak segítségével.
 • Aggteleki faluséta
 • Általános felszíni túra Aggtelek és Jósvafõ térségében
 • Gömörszõlõsi körtúra: „Találkozás a Bioszférával”
 • Jósvafõi faluséta
 • Jósvafõi szõlõhegyi túra
 • Keleméri túra
További információ:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság I 3758 Jósvafõ, Tengerszem oldal 1. Pf. 6.
Telefon: 06- 48/506-000 Fax: 06-48/506-001I E-mail: info.anp@t-online.hu I Honlap


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.020 s