Főoldal > Nemzeti Parkok > Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Itt egy sárkány néz dermedten, ott egy boszorkány varázsol, amott egy óriás meresztgeti a szemét. Ki az akit nem vonz a Baradla-barlang csodálatos cseppkĂ”-mesevilága, a mérsékelt égöv legnagyobb és legdíszesebb cseppkĂ”barlangja, a Világörökség része az Aggteleki Nemzeti Parkba? Nem mintha ez lenne az egyetlen látványosság a környéken, hiszen a barlanglátogatásokon kívül részt vehetünk az Aggteleki-karszt természeti, kulturális értékeit bemutató felszíni-, lovas- és kerékpártúrákon, falusétán, kézmĂ»ves-foglalkozásokon, de belekóstolhatunk a hagyományos kenyérsütĂ” mesterségbe és ezernyi más programba is.

Változatos és különleges barlangjainak köszönhetĂ”en 1995-ben az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt területén található barlangok felkerültek az UNESCO Világörökségi listájára. Ezen a területen található Magyarország leghosszabb cseppkĂ”barlangja, a közel 25 km hosszú Baradla-Domica-barlangrendszer. Hangulatos barlangi koncertek, vizes barlangi ágakba vezetĂ” overallos túrák során felfedezhetik a cseppkövekkel ékesített mélységek titkait. A vendégek az Aggteleki-karszt 6 gyönyörĂ» barlangját fedezhetik fel 10 különbözĂ” típusú és nehézségĂ» túra keretein belül.

Aggteleki Nemzeti Park   Aggteleki Nemzeti Park   Aggteleki Nemzeti Park   Aggteleki Nemzeti Park

BARADLA-BARLANG (Aggtelek, JósvafĂ”)
Rövid, hosszú, közepes - ki mit választ! Az 1-1,5 kilométeres könnyĂ» sétát? Vagy a 2 órás, a Styx-patak mentén haladó túrát, amely érinti hazánk legmagasabb állócseppkövét, a 19 méter magas Csillagvizsgálót, valamint az Óriások termét, ahol zenehallgatásra kerül sor? Vagy azt, amely végighalad a barlangrendszer 7 kilométeres fĂ”ágán? Akármelyik mellett döntünk, a Baradla-barlang nem okoz csalódást.

Látogatható:
Aggteleki rövidtúra: április 1-tĂ”l szeptember 30-ig 9-18 óra között valamint október 1-tĂ”l március 31-ig pedig 10-16 óra között. Vöröstói-középtúra: április 1-tĂ”l szeptember 30-ig 10-17 óra között valamint október 1-tĂ”l március 31-ig pedig 10-14 óra között.
ElĂ”zetes bejelentkezéssel igényelhetĂ” túrák (min. 2 hét): Raisz Keresztély-emléktúra: 4 órás 3,6 km-es túra; Hosszútúra: 5 órás 7 km-es túra; Speciális (retek-ági) túra: 7 órás 9 km-es túra. Ezek a túrák részben kivilágított, részben kiépítetlen szakaszon haladnak.
További szolgáltatások az aggteleki barlangbejárat mellett:
Tourinform-Aggtelek információs iroda I ajándékbolt I csomagmegĂ”rzĂ” I étterem I játszótér I turistaszállás I kemping.
További információ az Tourinform-Aggtelek elérhetĂ”ségein: telefon: 06-48/503-000 I telefax: 06-48/503-002

Aggteleki Nemzeti Park

EGYÉB LÁTOGATHATÓ BARLANGOK:
Béke-barlang A túra idĂ”tartama 3 óra, hossza 2 km. A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkĂ”zászlók, drapériák, valamint lépcsĂ”zetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak között vezet a Kötélhágcsós-szifonig. Az aktívpatakos barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipĂ”, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelezĂ”. Maximális létszám 16 fĂ”, alsó korhatár 14 év. ElĂ”zetes bejelentkezéssel igényelhetĂ” túra (min. 2 hét).
Kossuth-barlang A barlangot erĂ”teljes eróziós formakincsek jellemzik. A túra útvonala szálkĂ”oszlopok, tarajok mellett vezet végig egészen a Nagy-tóig, ahol függesztett drótkötélhídon jutna keresztül a látogatók. A túra a Reménytelen-szifon taváig vezet. Összideje mintegy 3-4 óra, a barlangi szakasz kb. 2 óra. A barlang végigjárásához jó kondíció és mászókészség szükséges. Gumicsizma vagy váltócipĂ”, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelezĂ”. Maximális létszám 8 fĂ”, alsó korhatár 14 év. ElĂ”zetes bejelentkezéssel igényelhetĂ” túra (min. 2 hét).
Meteor-barlang Az Alsó-hegy Bódvaszilas felett lévĂ” Kis-vizetes-töbrének kiemelkedĂ” víznyelĂ”barlangja. A túra során omladéktömbök között kúszva, mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretĂ» és páratlan cseppkĂ”gazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát. A túra idején mintegy 5 óra, a barlangban töltendĂ” idĂ” kb. 3 óra. Extrém túra! Jó kondíció és mászókészség szükséges, gumicsizma vagy váltócipĂ”, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelezĂ”. Maximális létszám 8 fĂ”, alsó korhatár 14 év. ElĂ”zetes bejelentkezéssel igényelhetĂ” túra (min. 2 hét).
Rákóczi-barlang A Bódva-folyó mentén elterülĂ” Esztramos-hegy oldalában található e csodálatos barlang, mely képzĂ”dményeinek gazdagságával, forma- és színvilágával, borsóköveivel elkápráztatja látogatóit. Tavainak csillogó víztükre nem mindennapi látványt nyújt. A barlangba mesterséges tárón át jutnak be a vendégek, majd vaslétrákon, hidakon közlekedve tekinthetik meg azt. A túra idĂ”tartama kb. 1 óra, hosszúsága 800 m. Maximális létszám 10 fĂ”, alsó korhatár 10 év. Túraindulás minden nap 9-16 között.
Vass Imre-barlang A barlangot fĂ”ként függĂ”- és szalmacseppkövek jellemzik, de nagy felületeit borítja cseppkĂ”kéreg és –lefolyás, bĂ”ven találunk görbe cseppköveket is. Különleges színvilágát tükrözi a legnevezetesebb képzĂ”dménye, a Narancszuhatag. A túra barlangi idĂ”tartama kb. 1 óra, hossza kb. 500 m + 3 km felszíni túra. Pulóver és zárt cipĂ” ajánlott. Maximális létszám 10 fĂ”, alsó korhatár 10 év. Nyári idĂ”szakban indulás 15 órakor, szezonon kívüli idĂ”szakban elĂ”zetes bejelentkezéssel (min. 3 nap).

További információ az Tourinform-Aggtelek elérhetĂ”ségein: telefon: 06-48/503-000 I telefax: 06-48/503-002

Tengerszem
Tengerszem

LOVASTURISZTIKAI PROGRAMOK
Magyarország egyetlen hucul törzstenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban, JósvafĂ”n található. A hucul a Kárpátokban kialakult, az Ă”si vadlovakhoz, illetve a honfoglaló magyarok lovához genetikailag igen közelálló lófajta. A ridegen tartott ménes egész évben megtekinthetĂ” a JósvafĂ”tĂ”l mintegy 1 km-re északra található gergés-lápai legelĂ”kön, néhány példány pedig JósvafĂ”n, a Kúria épületében látható.

 • JósvafĂ”i sétakocsikázás, szánozás
 • Lovas kocsikázás, szánozás terepen
 • Gyermeklovagoltatás segítĂ”vel, vezetékszáron
 • Lovaglás oktatás kezdĂ”knek
 • Tereplovaglás vezetĂ”vel
 • Fogattal a hucul méneshez és a Vass Imre-barlanghoz
 • Lovastúrák az Aggteleki Nemzeti Park legszebb részein
 • Többnapos csillagtúra szállással, teljes ellátással
 • „Shadow Ranger”-kövesse lóháton „árnyékként” az ANP lovas természetvédelmi Ă”rét

További információ: 3758 JósvafĂ”, Táncsics u. 1. telefon: 06-48/350-052, telefax: 06-48/506-001 | A hucul ménes honlapja

BEMUTATÓHELYEK

BĂ”vebb információ: Tourinform Iroda 3759 Aggtelek, Baradla oldal 1. Telefon/fax: 06-48/503-000 aggtelek@tourinform.hu | az Aggteleki Nemzeti Park honlapja

Kúria Oktatóközpont (JósvafĂ”)
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési tevékenységének fĂ” célja a térségben élĂ”, illetve az ide látogató óvodás, általános iskolás gyerekek, középiskolás diákok természetvédelmi szemléletformálása, környezettudatos magatartásra nevelése, vidékünk természeti és kultúrtörténeti értékeinek széleskörĂ» bemutatása. ElĂ”adások, tantermi foglalkozások, erdei iskolai programok széles választéka áll rendelkezésre az intézményes oktatás kiegészítéseként, vagy szabadidĂ”programként.

ElérhetĂ”ségek: 3758 JósvafĂ”, Táncsics u. 1. telefon: 06-48/350-056, telefax: 06-48/350-006, anp.oktatas@index.hu .

TANÖSVÉNYEK
 • Baradla tanösvény (Aggtelek - JósvafĂ”) – sárga jelzés
 • „Barátságban a tájjal” (Tornakápolna)
 • Borz tanösvény (Szin – Szelcepuszta)
 • Bódva - völgyi tanösvény (Perkupa)
 • Fürkész tanösvény (JósvafĂ”)
 • Szádvár tanösvény (Szögliget)
 • Tohonya-Kuriszlán tanösvény (JósvafĂ”) – sárga jelzés
VEZETETT FELSZÍNI TÚRÁK
A túra résztvevĂ”i a táj természetes, épített és kulturális környezet harmóniáját, a karsztfelszín geológiai, botanikai, zoológiai értékeit ismerhetik meg, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak segítségével.
 • Aggteleki faluséta
 • Általános felszíni túra Aggtelek és JósvafĂ” térségében
 • GömörszĂ”lĂ”si körtúra: „Találkozás a Bioszférával”
 • JósvafĂ”i faluséta
 • JósvafĂ”i szĂ”lĂ”hegyi túra
 • Keleméri túra
További információ:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság I 3758 JósvafĂ”, Tengerszem oldal 1. Pf. 6.
Telefon: 06- 48/506-000 Fax: 06-48/506-001I E-mail: info.anp@t-online.hu I Honlap


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.021 s