Főoldal > Nemzeti Parkok > Duna-DrĂĄva Nemzeti Park

Duna-DrĂĄva Nemzeti Park

A Duna jobb partján ártéri erdĂ”k, gemenci kisvasút, Nyéki Holt-Duna ág, Mohács. A Dráva bal partján Barcsi Borókás, drávaszentesi üde rétek, Babócsa, Holtágak, ártéri erdĂ”k, morotvatavak.A két folyó egyre közelebb és közelebb kerül egymáshoz, de még mielĂ”tt Magyarországot elhagyva egymásba futnának, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban gyönyörĂ» részeket járhatnak be az utazók.

Duna-Dráva Nemzeti Park   Duna-Dráva Nemzeti Park   Duna-Dráva Nemzeti Park


BEMUTATÓHELYEK
Történelmi Emlékhely (Mohács - Sátorhely)
Emlékhely, hol emlékezni lehet és kell tizenhatezer magyar katonára, II. Lajos királyunkra, 1526-ra, amikor a Szulejmán török szultán által vezetett had teljesen megsemmisítette a magyar sereget. A magyar tömegsírokat is magában foglaló emlékhelynél olvasható információs táblák ismertetik ezt a történelmi fordulópontot, a szépen gondozott sírkertben számos alkotó mĂ»vészi kopjafái láthatók.
Látogatható: április 1. és április 30. között 10-16 óráig - hétfĂ” és kedd kivételével-, május 1. és szeptember 30. között 9-18 óráig -hétfĂ” kivételével-, október 1. és október 31. között -hétfĂ” és kedd kivételével- minden nap 10-16 óráig látogatható. Ünnepnapokon is nyitva.

Pintér-kerti Arborétum és Oktatóközpont (Pécs)
Szemre, fülre, orra ható ingerek érnek a Pintér-kertbĂ”l: gyönyörĂ» kilátás Pécs városára a kert tetején lévĂ” pavilonból, színpompás virágok, orchideák, gombszemĂ» teknĂ”sök látványa. Feketerigó kaparássza az avart, és mindenhonnan madárdal szól; kora tavasztól ibolyaillatot, késĂ”bb egész illatáradatot szippanthatunk magunkba; de ha még ez sem lenne elég, hát végigsimíthatunk a tölgy kérgén, kézbe vehetjük az egér rágta tobozt, hogy a tapintásunkat is próbára tegyük.
Látogatható: az Arborétum május 1. és szeptember 30. között szombaton, vasár- és ünnepnap 10-18 óra között, hétfĂ”tĂ”l péntekig munkanapokon 8-16 óra között, péntekenként 8-14 óráig. Október 1. és április 30. között hétfĂ”tĂ”l csütörtökig 8-16 óráig, péntekenként 8-14 óráig látogatható. Az Oktatóközpontban elĂ”zetes bejelentkezés alapján igény szerint összeállított díjtalan programokat élĂ”hely-, élĂ”világ ismeretet, madárgyĂ»rĂ»zést, dia- és filmvetítést, terepi foglalkozásokat biztosítanak.
Telefon: 06-72/517-222 Telefax: 06-72/517-229

Természetismereti Oktatási Központ (Drávatamási)
Valóban tiszta a tiszta víz? Honnan jön és merre folyik a Dráva folyó? Hogy néz ki az ártéri erdĂ”? Hasonló kérdésekre kaphatunk választ a Drávatamási Természetismereti Oktatási Központban terepi foglalkozások során. LehetĂ”ség van sétahajózásra a Dráva folyón, nyári táborokra, de indulhatnak innen gyalog- és kerékpártúrák a közeli Borókásba és az Ormánságba is.
Látogatható: elĂ”zetes bejelentkezés alapján igény szerint összeállított programokat biztosítanak.
Információ és bejelentkezés a 06-30-474-35-91 telefonszámon, vagy a gy.borian@freemail.hu e-mail címen kérhetĂ”.
További elérhetĂ”ségek, telefon és fax: 06-82/461-285

Trófea Múzeum (Gemenc)
A Duna-menti ártér kialakulását és élĂ”világát, ezt a gyönyörĂ», vadakkal és halakkal teli világot mutatja be a Trófea Múzeum, amely a gemenci kisvasút bárányfoki állomásától gyalogosan közelíthetĂ” meg.
Telefon: 06-72/517-200

Taplós-Gógai Bemutató Övezet (Gemenc)
Hagyományos ártéri mesterségeket - halászat, méhészkedés, gyümölcstermesztés és egyéb kismesterségek - Ă»zĂ” emberekkel találkozni, beszélgetni, legelészĂ” szürkemarhákat, rackajuhot, szárnyasokat szinte testközelbĂ”l megfigyelni- Többek között erre nyílik lehetĂ”ség a Taplós-Gógai Bemutató Övezetben.
Látogatható: elĂ”zetes bejelentkezés alapján csoportok részére.
Telefon: 06-72/517-200

TANÖSVÉNYEK A DUNA MENTÉN
MalomtelelĂ”- és Bárányfoki-tanösvények
Egy kevéske kisvonatozás, rövid túrázás, és már tudunk is szinte mindent a Duna mederváltozásairól, a hajómalmokról, a hullámtéri erdĂ”gazdálkodásról, ha bejárjuk a gemenci kisvasút MalomtelelĂ” megállóhelyéhez kapcsolódó 1,5 kilométer hosszú tanösvényt. Ez az útvonal nem, de a Bárányfoki kirándulóközpont melletti tanösvény gépkocsival is megközelíthetĂ”. Az autóból kiszállva egy kellemes sétát tehetünk és betekintést nyerhetünk a mély és magas ártér erdĂ”társulásaiba, a vizes élĂ”helyek élĂ”világába, a múlt és a jelen gazdálkodási formáiba és a Duna-Dráva Nemzeti Park területén folyó természetvédelmi munkába.

Nyéki-Holt-Duna
A kisvasút pörbölyi végállomásánál a gátĂ”rháztól indulva a tanösvény egy megfigyelĂ” torony segítségével mutatja be a dunai ártér és holtágak élĂ”világát.

Pandúr-sziget (Baja)
Bajáról Szeremle felé haladva a Ferenc-csatorna hídjáról jobbra letérve gyalogosan és kerékpárosan is megközelíthetjük a tanösvényt. A sziget töltésén haladva ismerkedhetünk a dunai holtágák élĂ”világával.

Fotóturisztikai - tanösvény
Fonott leskunyhók állnak az elĂ”re bejelentkezett természetfotósok rendelkezésére. A kunyhók elhelyezése biztosítja, hogy a fotósok nagy valószínĂ»séggel megörökíthetik a Gemenc állatvilágát.
Telefon: 06-30-377-3383 e-mail cím: gemencifoto@freemail.hu

A tanösvények -a fotós tanösvény kivételével- egész évben szabadon látogathatók.
Információ: Gemenc Erdei Kisvasút, 7142 Pörböly, Bajai út 100.
Telefon és fax: 74/491-483 I E-mail: gemvasut@mail.axelero.hu  vagy a kisvasut@gemencrt.hu
Szakvezetés kérhetĂ”: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (telefon: 06-72-517-200).

TANÖSVÉNYEK A DRÁVA FOLYÓ MENTÉN
Barcsi Borókás tanösvény
A Barcsi Borókás darányi parkerdejében kialakított tanösvény szabadon látogatható. 2 km hosszú útvonal a 6-os fĂ”út Darány-Barcs közötti szakaszán található az autóspihenĂ” parkolója mellett. A táblák felújítása folyamatban van, emlékezve a 2000. augusztusi tĂ»zre. A Borókásban a nemzeti park rackanyája legel.

Dráva információs táblák
A vízvári és heresznyei vízitúra táborhelynél nagyméretĂ» táblák informálják a turistákat a Dráva-part közelében lévĂ” látnivalókról. A vízvári területen a táblák a Dráva-folyó és az ártéri erdĂ” élĂ”világát ismertetik. A heresznyei táborhelyen a jellegzetes drávai szakadópart természeti értékeivel ismerkedhet meg a látogató. Mindkét hely a települések központjából indulva félórás túrával érhetĂ” el.

Drávaszentes
A település középérĂ”l induló kb. 3km hosszú, kerékpárral is járható földút mellett egy nagyméretĂ» tábla tájékoztatja a látógatókat a "Drávaszentesi üde rétek" történetérĂ”l és élĂ”világáról. Az út a Rinya-patak árterén kialakított vizes élĂ”helyen elhelyezett madármegfigyelĂ” toronynál ér véget. Itt egy tábla és a toronyban elhelyezett képek segítik a látogatókat a madármegfigyelésben.

Babócsa - Mérus-erdĂ” és Erzsébet-sziget
A vasútállomástól induló, jelzett útvonalon haladva elĂ”ször a Mérus-erdĂ” melletti vizes élĂ”helyet érintjük. Itt egy madármegfigyelĂ” toronyból elsĂ”sorban a terület madárvilága tanulmányozható. Tovább haladva az drávai Erzsébet-szigeten tájékoztató táblák mutatják be az ártéri erdĂ” növény- és állatvilágát. A terület a kijelölt útvonalon szabadon látogatható.

További információ:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 7625 Pécs, Tettye tér 9., 7602 Pécs, Pf. 312.
Telefon: 72/517-200 I telefax: 06-72/517-229 I E-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu I Honlap


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.023 s