Foldal > Nemzeti Parkok > Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Völgy, hegy, sziget, folyó...
Az Ipoly-völgy érintetlen részei, a "világszép panorámák hegysége", a Börzsöny, a Duna által bilincsbe zárt Szentendrei-sziget, a Dunakanyar festõi, megunhatatlan látványa kalandos piknikekre, napsütéses hajókázásra, erdei patak parti pihenésre, romantikus naplementékre csábítanak a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Duna-Ipoly Nemzeti Park

BEMUTATÓHELYEK
Pál-völgyi barlang (Budapest)
Néha egy-egy sziklamászót, hétvégénként piknikezõ családokat, esténként tábortûz körül ülõ barátokat, délelõttõl délutánig egy könnyû barlangtúrára váró idõseket, fiatalokat látni a Pálvölgyi-barlang bejárata körül. Akik bejutnak a hévizes kialakulású barlangba, változatos cseppkövekben, gömbszerû hévizes oldásformákban és õsi kagylólenyomatokban gyönyörködhetnek.
Látogatható: Egész évben, hétfõi napok kivételével 10 és 16 óra között. Túrák minden óra 15 perckor indulnak.
Nagyobb csoportoknak érdemes elõre bejelentkezni a 06-1/325-9505 telefonszámon.
Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.

Szemlõ-hegyi barlang (Budapest)
Aszfaltrengetegben egy csipetnyi természet hívogat a Szemlõ-hegyi barlangba. Különlegesen tiszta, pormentes levegõje akár terápiás célokra is használható, a hévizes eredetû barlang falait vastagon borító, karfiolra és szõlõfürtre emlékeztetõ ásványbevonat, a borsókõ látványa pedig a lelket is gyógyítja.
Látogatható: kedd kivételével minden nap 10 és 16 óra között. Túrák minden egész órakor indulnak. Nagyobb csoportoknak érdemes elõre bejelentkezni a 06-1/325-6001 telefonszámon.
Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Alcsúti Arborétum (Alcsútdoboz)
Egykor elõkelõ urak hölgyeikkel kart karba öltve sétáltak, hûséges paripájukon lovagoltak és üzleteket kötöttek, szivarokat szívtak a kastélykertben. Az arborétum 540 féle fa- és cserjegyûjteménye még ma is szép hidakat, kilátó-zenepavilont, babaházat, medveházat, csörgedezõt, lourdes-i barlangot rejtenek, amelyek tanúi ennek a letûnt kornak.
Az Arborétum minden nap (a viharos napokat kivéve) 10 órától naplementéig látogatható, illetve december 24-én, 25-én, 26-án és 31-én zárva.
Csoportok az arborétumot ettõl eltérõ idõben is látogathatják.
Bejelentkezés írásban az arboretuma@externet.hu címen vagy a 06-20/424-8995 telefonszámon, további információ található az Alcsúti Arborétum honlapján .

Alcsútdoboz
Alcsútdoboz

Tájház (Ócsa)
Néha a balsiker is lehet siker: az Ócsai Tájvédelmi Körzet botanikai és állattani ritkaságait, értékeit annak is köszönheti, hogy a 19. századi vízlecsapolások eredménytelenek voltak. Az eredeti településformát õrzõ, többek között hagyományos, nádfedeles házakból álló ócsai öregfalu is a védett terület része. Az itt található tájházban néprajzi múzeum mûködik, amelyben helyben gyûjtött bútorok, ruhadarabok, használati tárgyak emlékeznek az egykor itt élõkre.
Látogatható: február 1. és november 30. között hétfõ kivételével a hétköznapokon 9-16 óra között látogatható, valamint hétvégi napokon és ünnepnapokon 10-17 óra között. Információ és elõzetes bejelentkezés kérhetõ Verbõczi Gyuláné Erikánál a 06-30/494-33-68 telefonszámon. A Tájház december 15. és január 31-e között zárva tart.
Cím: 2364 Ócsa, Dr. ékési Panyik Andor utca 4-6.

Királyréti Oktatóközpont (Szokolya-Királyrét)
Nemezelni a Börzsöny kapujában? A látszólag értelmetlen mondat nem is olyan bonyolult, hiszen a hegység kapujának nevezett Királyréten mûködõ központ nemcsak szállást, hanem aktív programot is kínál: túra- és szakvezetések, terepi programok, elõadások, vetélkedõk, kézmûves foglalkozások követik egymást napról napra.
Látogatható: egész évben elõzetes bejelentkezés alapján, amit a 06-27/585-625 telefonszámon lehet megtenni.

TANÖSVÉNYEK
Sas-hegyi tanösvény (Budapest)
Ha nem elég, hogy a vadregényes sas-hegyi táj különleges geológiai formáit csodálhatjuk, ha nem elég, hogy ritka állat- és növényfajokkal találkozhatunk, ha nem elég, hogy megismerhetjük a dolomithegyek, éa sziklák tulajdonságait, akkor még Budapest legszebb panorámájában is gyönyörködhetünk a Sas-hegyi tanösvényen járva.
Látogatható: csak szakvezetõvel március 1-tõl október 31-ig kedden, szombaton és vasárnap 10-18 óráig. Legalább 15 fõs csoportok részére nyitva tartási idõn kívül is tartunk szakvezetést. Kérjük, hogy legalább egy héttel elõre egyeztessen idõpontot a 06 30/408-43-70 telefonszámon.
Cím: 1112 Budapest, Tájék utca 26.

Tanösvény a Nagy-Szénáson (Nagykovácsi)

A világon egyedül itt tenyészõ pilisi len miatt védett a Nagy-Szénás tanösvény, de nem ez az egyetlen értéke: az Európa Tanács Európa Diploma adományozásával ismerte el a kontinensen egyedülállóan gazdag dolomit vegetáció természetvédelmi értékét.
Szabadon látogatható: egész évben, szabadon látogatható.

Jági tanösvény (Pilisszentiván)
A térképen ma Vadász-rétként jelölt hely hagyományos neve Jági-rét volt. A tanösvény teljes kört alkot, kezdete és vége a pilisszentiváni sportpálya és a Villa Negra vendéglõ parkolójában van. A 3,5 km-es séta alatt megismerkedhetünk a terület geológiai, állattani, növénytani értékeivel, egy kis tavacska élõvilágával. Indulás elõtt feltétlenül érdemes beszerezni a tanösvény vezetõ füzetet.
Szakvezetéshez elõzetes bejelentkezés: 06-30/663-46-69

Strázsa-hegyi tanösvény (Esztergom)
Strázsa-hegynek hívják az Esztergom melletti kis hegyet, mert a tetejérõl messzire el lehet látni. Ha nekivágunk a tanösvénynek, nagyon változatos táj, növényzet és állatvilág ismerhetõ meg: homoki pusztagyepek, karsztbokorerdõk, partifecske-telep és számos védett növény, kis bányatavak mellett élõ vízparti élõlények csodálatos világa.
Míg a kiállítás csak elõzetes bejelentkezés alapján tekinthetõ meg, a tanösvény szabadon látogatható, de szakvezetés is, illetve további információ kérhetõ az alábbi telefonszámon: 06-30/663-46-14

Haraszt-hegyi tanösvény (Csákvár)
A Vértes botanikai és geológiai érdekességeit mutatja be a Csákvár melletti kb. 3 km hosszú sétaútvonal során õsszel gyönyörûre színezõdõ cserszömörcés karsztbokorerdõt, a jégkorszak elõtti melegebb periódusból itt maradt keleti gyertyánost, virágpompás irtásrétet karsztbokorerdõt és még ezer más csodát láthat a kiránduló. Információ és szakvezetés kérhetõ a Pro Vértes Közalapítvány telefonszámán: 06-22/354-420

VEZETETT TÚRÁK
A Szénások Európa Diplomás területén a különleges, dolomithoz kötõdõ növényvilágot, a Tápió-vidéken a legelészõ szürke marha gulyát és a Nyík-rét természeti érétkeit, a Dinnyési Fertõn a vonuló madarakat lehet megcsodálni a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei által vezetett túrákon. Emellett a park mûködési területének egészén tudnak természetvédelmi szakvezetést biztosítani.

További információ:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 1021 Budapest, Hûvösvölgyi út 52.
Levelezési cím: 1525 Budapest, Pf. 86.
Telefon: 1/391-4610 I Fax: 06-1/200-1168 I E-mail: dinpi@dinpi.hu I Honlap


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s