Foldal > Nemzeti Parkok > Fertõ-Hanság Nemzeti Park

Fertõ-Hanság Nemzeti Park

Tavi nádas, lápvilág, ártéri mocsárrét váltják egymást, mégsem járhatatlan, úttalan utakból áll a Fertõ-Hanság Nemzeti Park. A Világörökség részeként jegyzett Fertõ-tó és vidéke Közép-Európa egyik legnagyobb madárrezervátuma, távcsõvel "becserkészhetõk" az itt élõ szárnyasok és a pihenésre megálló vándorok. A parton a szikes pusztai tó sótûrõ növénykülönlegességei figyelhetõk meg, a környezõ dombokon számos ritka faj él. A Hanságban az egykor hatalmas lápvilág lecsapolások után is megmaradt láperdei, -rétjei, -tavai rejtenek különlegesen gazdag élõvilágot. A Répce-mentén az ártéri mocsárrétek, az ország legnagyobb tõzikés ligeterdeje vár felfedezésre.

Fertõ-Hanság Nemzeti Park   Fertõ-Hanság Nemzeti Park

Kócsagvár - Látogatóközpont (Sarród)
A Kócsagvár "ostroma" után a "várfoglalók" birtokba vehetik a 29 fõt befogadó és 46 fõig bõvíthetõ turistaszállót, ismeretekre tehetnek szert az oktatási központban, újabb és újabb kiállításokat tekinthetnek meg a Fertõ-Hanság Nemzeti Park munkatársai jóvoltából, hiszen a sarródi Kócsagvár az õ székházuk. Látogatható: egész évben szabadon látogatható.

Öntésmajori Múzeum "A Hanság élõvilága" címû kiállítás (Öntésmajor)
A Hanság kialakulását, a vízrendezési munkálatokat, a lecsapolások és a tõzegbányászat nyomán felszínre került régészeti leleteket, a környék gazdag növény- és állatvilágát mutatja be az Öntésmajori Múzeum "A Hanság élõvilága" címû kiállítása.
Látogatható:  az öntésmajori "Hanság ÉLõvilága" Kiállítás megtekintése, az épület rossz mûszaki állapota miatt csak csoportok számára van lehetõség elõzetes bejelntkezés alapján, hétfõ-szombat közötti napokon.
Telefon: 06-99/537-520

Fertõ-Hanság Nemzeti Park

Esterházy Madárvárta (Osli)
Nem kell sokáig várni, hogy madarat lássunk az Esterházy Madárvártánál, hiszen az elõtte lévõ kis tisztáson, az erdõ szélén megpihenve már hallani is az ezernyi madár csivitelését. És akinek ez nem elég: a madárvártában nyílt kiállítás a Hanság rendkívül gazdag madár- és rovarvilágából ad ízelítõt több száz fajt bemutatva.
Látogatható: elõzetes bejelentkezés alapján.
Telefon: 06-99/537-520

TANÖSVÉNYEK
Hany Istók tanösvény (Hanság)
A fokozottan védett Csíkos égererdõt elhagyva, kitérve az egykori lápszigetek, "gorondok" felé, a Király-égeresen túl, a Király-tó melletti kilátótoronyba felkapaszkodva élvezhetjük a kilátást és a kellemes fáradtságot, amit a 10 kilométer hosszú Hany Istók tanösvény megtétele után érzünk.
Látogatható: a tanösvény egész évben szabadon látogatható.

Sziki õszirózsa tanösvény (Fertõ keleti vidéke)
Legelészõ magyar szürke szarvasmarhát, rackajuhot és házibivalyt is megfigyelhetünk, ha végigjárjuk a Sziki õszirózsa tanösvényt, amely az õshonos állatok legelõin, szikeseken vezet végig. Az útvonal emellett érinti a sekély vizû szikes tavainkat, és talán az állatoknál is érdekesebb, hogyan bírják az itt élõ növények - például a sziki õszirózsa - a talaj sótartalmát.
Látogatható: a 2 kilométer hosszú tanösvény csak szakvezetõvel látogatható.
Telefon: 06-99/537-520

Vízi rence tanösvény (Fertõ-tó)
Egy kalandos kenutúra a nádasok, csatornák és a nádasba záródó belsõ tavak világába, egy madárfüttytõl hangos, mégis nyugodt utazás. Ezt, és még több meglepetést kínál a Vízi rence tanösvény.
Látogatható: a tanösvény csak szakvezetõvel látogatható és csak 14 év feletti érdeklõdõk számára elérhetõ, május 15. és szeptember 15. között.
Telefon: 06-99/537-520

Ciklámen tanösvény (Sopron)
Egy ciklámen vezeti végig a látogatót ezen a tanösvényem. Na nem egy életre kelt növényrõl van szó, hanem arról, hogy a Soproni Tájvédelmi Körzet természeti értékeit, növény- és állatvilágát bemutató útvonal turistajelzése a fákra festett ciklámen virág.
Látogatható: a 9 kilométer hosszú, lineáris vonalvezetésû tanösvény egész évben szabadon látogatható.

Holt-Rába Természetismereti Bemutató Útvonal (Gyõr-Gyirmót)
A Holt-Rába megkapó szépségû, vadregényes táját, növény- és állatvilágát mutatja be ez a körtúra jellegû tanösvény.
Látogatható: a 6 kilométer hosszú tanösvény egész évben szabadon.

Pannonhalmi Természetismereti Bemutató Útvonal (Pannonhalma)

Pannonhalma tornyaihoz akkor is érdemes elzarándokolni, ha egy helyben állva csodáljuk a tájat, de a Világörökség részeként jegyzett Fõapátság mellett a természet is tartogat meglepetéseket a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetben. Ezekbõl ad ízelítõt a Pannonhalmi Természetismereti Bemutató Útvonal. Látogatható: a 3 kilométer hosszú tanösvény egész évben szabadon látogatható.

Ravazdi Természetismereti Bemutató Útvonal (Ravazd-Sokorópátka)
Gyalogjárók és két keréken túrázók számára is ajánlható a Ravazdi Természetismereti Bemutató Útvonal, amely a Pannonhalmi-dombság jellemzõ természeti értékeivel ismertet meg. A kerékpáros túra hossza 15 kilométer, ebbõl a gyalogos látogatóknak 6 kilométer megtétele javasolt.
Látogatható: a tanösvény egész évben szabadon látogatható.

Gyöngyvirág tanösvény (Szárhalmi-erdõ)
A Fertõ melléki dombsor erdejének, a Szárhalomnak a megismerésére ad alkalmat a Gyöngyvirág tanösvény bejárása.
Látogatható: a 2,5 kilométer hosszú, körtúra jellegû tanösvény egész évben szabadon látogatható.

További információ:
Fertõ-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf. 4.
Telefon: 99/537-620, 99/537-622 I fax: 99/537-621 I E-mail: fhnpititkarsag@fhnp.kvvm.hu I Honlap


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.057 s