Foldal > Nemzeti Parkok > Körös-Maros Nemzeti Park

Körös-Maros Nemzeti Park

Hosszú lábú, hosszú nyakú madarak lépegetnek az úton, fiatal túzokok követik gondozójukat a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Persze a Körös vidékén és a hajdani Nagy- és Kis-Sárrét Békés megyei területein, a nagy, szikes pusztákon, mocsármaradványokon és erdõkben, illetve a Kígyósi- és Csanádi-pusztákon, a Kardoskúti Fehértavon és a Maros árterén még számos védett állat talál menhelyet. De nemcsak védett állatokat, hanem növényeket is megcsodálhatunk ezen a tájon. A folyóparton fák mosdatják lombjukat a vízben, csábítanak egy Körös menti gyalogtúrára, kerékpáros kirándulásra vagy parti piknikre.

BEMUTATÓHELYEK
Réhelyi Látogatóközpont (Dévaványa)
Mielõtt még "becserkésznénk" a különleges védettséget élvezõ túzokot, amely a Réhelyi Látogatóközpontban természetes élõhelyén figyelhetõ meg, érdemes megnézni a fõépület állandó kiállítását, amely ezt a madarat és a tájegység élõvilágát, történetét mutatja be. A környéken egykor élt emberek használati tárgyait és munkaeszközeit is megismerhetjük a néprajzi és kultúrtörténeti tárlaton, a természetfotó kiállítás pedig a terület élõhely-típusaiba nyújt betekintést. Ezekkel az ismeretekkel "felszerelkezve" már bátran megközelíthetjük a túzokot, amely madár magyarországi legéletképesebb populációja él Dévaványa-Ecsegfalva térségében. Védelmükben 1975-ben hoztak létre rezervátumot. Megtartásuk érdekében fõként szabadtéri állományvédelemre - nyugalmas, tágas dürgõhelyek, fészkelõhelyek és téli élelem biztosítására, fészekvédelemre koncentrál a Körös-Maros Nemzeti Park túzokvédelmi munkája. A madarakon kívül õsi magyar háziállatok - magyar szürke szarvasmarha, bivaly, rackajuh - is testközelbõl ismerhetõ meg a központ területén.
Látogatható: április 15. és október 31. között, hétfõ kivételével 9-17 óra között.
Telefon: 06-66/483-083

Naplemente
Naplemente

Kardoskúti Múzeum - "A Fehér-tó természeti értékei" címû kiállítás
Magyarország legértékesebb természetvédelmi egységei között számontartott Kardoskúti Fehér-tó a Maros folyó egyik holocén mellékágából alakult ki. A fokozatos sófelhalmozódás eredményeként nemcsak a lefûzõdött mellékág, hanem a környezõ puszták is elszikesedtek. Ezt a folyamatot, a tó múltját és jelenét, régészeti emlékeit és természeti értékeit mutatja be a Kardoskúti Múzeum "A Fehér-tó természeti értékei" címû tárlata.
A Kardoskúti Múzeum elõzetes bejelentkezéssel látogatható.
Telefon: 06-68/429-262 és 06-30/475-1769

TANÖSVÉNYEK
Réhelyi tanösvény (Dévaványa-Réhely)
Elmocsarasodott csatornát, mesterséges tavat, szikes pusztai élõvilágot, a túzok élõhelyét, a szántóföldek élõvilágát mutatja be a Réhelyi tanösvény, amely a Réhelyi Látogatóközpont szomszédságában került kialakításra. A körtúra jellegû, 1,5 kilométer hosszú tanösvény egy óra alatt bejárható. Látogatható: a tanösvény megtekintése a Réhelyi Látogatóközpont nyitvatartási idejében történhet. Telefon: 06-66/483-083

Kígyósi tanösvény (Szabadkígyós)
A puszta jellegzetes növényeit és állatait figyelhetjük meg a Kígyósi tanösvényen haladva, és az úton elhelyezett megfigyelõtoronyba felkapaszkodva. A védett területen kialakított 5 kilométer hosszú túraútvonal és természetismereti tanösvény a Nagyerdõben indul és két óra alatt bejárható.
Információ: Szabadkígyós Területi Iroda.
Tel.: 66/247-169

Körös folyó
Körös folyó

Körös-völgyi túraútvonal (Gyomaendrõd)
A Körös-parti vízivilágba, hullámtéri élõhelyekre, folyómentén fészkelõ madarak életébe enged bepillantani a Körös-völgyi útvonal. Bár a túra elég hosszú - 26 kilométer - megtételét segíti, hogy sûrûn vannak jól kiépített pihenõhelyek, az élõvilág megismerését pedig magaslesek könnyítik. Akik vállalkoznak rá, a Kecskési-holtág Zsófia major felõli parkolójában kössék be a túrabakancsukat! Az útvonal jobb oldali szakasza az endrõdi hídnál véget ér, átbaktatva a folyó túloldalára, kövessük az ösvényt Gyoma felé, majd az útvonal visszatér a folyó jobb partjára és ott újra eléri a kiindulópontot. Látogatható: a körtúra jellegû útvonal egész évben szabadon látogatható.
Telefon: 06-66/386-122

KERÉKPÁROS TÚRAÚTVONALAK
Ragyogóan, forrón süt a nap, amikor a folyó menti töltésen biciklizünk, de a vízben lemoshatjuk az izzadságot. Süvít a szél a fülünk mellett, amikor egy réten kerekezünk át, de az erdõ szélén, a szélárnyékban megpihenhetünk. Egy madár védi a fészkét a drótszamár kereke elõl, társai szívderítõen csivitelnek, énekelnek, miközben rójuk a kilométereket. A Körös-Maros Nemzeti Parkban több kerékpáros túraútvonal várja a látogatókat, hogy mindezt átélje. A zabolázatlan Hortobágy-Berettyó folyó mellett vezet a Bala-Berettyó-Halastavak 48 kilométer és a Bala-Berettyó-Kórézug 43 kilométer hosszú kerékpáros túraútvonala; a rétek vizes laposainak madarai csicseregnek a 15 kilométeres Kérsziget-Berettyó-Egyegfalva biciklis úton; erdõs puszta és sziki erdõsztyepprét élõvilága ismerhetõ meg a 20 kilométer hosszú Gabonás-Szilasok túraútvonalon; túzokok és vízimadarak figyelhetõk meg, ha végigkerekezünk 17 kilométert Atyaszeg, Csordajárás és Dévaványa között.

További információ:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 5540 Szarvas, Anna-liget, 5541 Szarvas Pf. 72.
Telefon: 06-66/313-855 I fax: 06-88/311-658 I E-mail: kmnpi@kmnp.hu I Honlap


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.026 s