Főoldal > Nemzeti Parkok > Körös-Maros Nemzeti Park

Körös-Maros Nemzeti Park

Hosszú lábú, hosszú nyakú madarak lépegetnek az úton, fiatal túzokok követik gondozójukat a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Persze a Körös vidékén és a hajdani Nagy- és Kis-Sárrét Békés megyei területein, a nagy, szikes pusztákon, mocsármaradványokon és erdőkben, illetve a Kígyósi- és Csanádi-pusztákon, a Kardoskúti Fehértavon és a Maros árterén még számos védett állat talál menhelyet. De nemcsak védett állatokat, hanem növényeket is megcsodálhatunk ezen a tájon. A folyóparton fák mosdatják lombjukat a vízben, csábítanak egy Körös menti gyalogtúrára, kerékpáros kirándulásra vagy parti piknikre.

BEMUTATÓHELYEK
Réhelyi Látogatóközpont (Dévaványa)
Mielőtt még "becserkésznénk" a különleges védettséget élvező túzokot, amely a Réhelyi Látogatóközpontban természetes élőhelyén figyelhető meg, érdemes megnézni a főépület állandó kiállítását, amely ezt a madarat és a tájegység élővilágát, történetét mutatja be. A környéken egykor élt emberek használati tárgyait és munkaeszközeit is megismerhetjük a néprajzi és kultúrtörténeti tárlaton, a természetfotó kiállítás pedig a terület élőhely-típusaiba nyújt betekintést. Ezekkel az ismeretekkel "felszerelkezve" már bátran megközelíthetjük a túzokot, amely madár magyarországi legéletképesebb populációja él Dévaványa-Ecsegfalva térségében. Védelmükben 1975-ben hoztak létre rezervátumot. Megtartásuk érdekében főként szabadtéri állományvédelemre - nyugalmas, tágas dürgőhelyek, fészkelőhelyek és téli élelem biztosítására, fészekvédelemre koncentrál a Körös-Maros Nemzeti Park túzokvédelmi munkája. A madarakon kívül ősi magyar háziállatok - magyar szürke szarvasmarha, bivaly, rackajuh - is testközelből ismerhető meg a központ területén.
Látogatható: április 15. és október 31. között, hétfő kivételével 9-17 óra között.
Telefon: 06-66/483-083

Naplemente
Naplemente

Kardoskúti Múzeum - "A Fehér-tó természeti értékei" című kiállítás
Magyarország legértékesebb természetvédelmi egységei között számontartott Kardoskúti Fehér-tó a Maros folyó egyik holocén mellékágából alakult ki. A fokozatos sófelhalmozódás eredményeként nemcsak a lefűződött mellékág, hanem a környező puszták is elszikesedtek. Ezt a folyamatot, a tó múltját és jelenét, régészeti emlékeit és természeti értékeit mutatja be a Kardoskúti Múzeum "A Fehér-tó természeti értékei" című tárlata.
A Kardoskúti Múzeum előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Telefon: 06-68/429-262 és 06-30/475-1769

TANÖSVÉNYEK
Réhelyi tanösvény (Dévaványa-Réhely)
Elmocsarasodott csatornát, mesterséges tavat, szikes pusztai élővilágot, a túzok élőhelyét, a szántóföldek élővilágát mutatja be a Réhelyi tanösvény, amely a Réhelyi Látogatóközpont szomszédságában került kialakításra. A körtúra jellegű, 1,5 kilométer hosszú tanösvény egy óra alatt bejárható. Látogatható: a tanösvény megtekintése a Réhelyi Látogatóközpont nyitvatartási idejében történhet. Telefon: 06-66/483-083

Kígyósi tanösvény (Szabadkígyós)
A puszta jellegzetes növényeit és állatait figyelhetjük meg a Kígyósi tanösvényen haladva, és az úton elhelyezett megfigyelőtoronyba felkapaszkodva. A védett területen kialakított 5 kilométer hosszú túraútvonal és természetismereti tanösvény a Nagyerdőben indul és két óra alatt bejárható.
Információ: Szabadkígyós Területi Iroda.
Tel.: 66/247-169

Körös folyó
Körös folyó

Körös-völgyi túraútvonal (Gyomaendrőd)
A Körös-parti vízivilágba, hullámtéri élőhelyekre, folyómentén fészkelő madarak életébe enged bepillantani a Körös-völgyi útvonal. Bár a túra elég hosszú - 26 kilométer - megtételét segíti, hogy sűrűn vannak jól kiépített pihenőhelyek, az élővilág megismerését pedig magaslesek könnyítik. Akik vállalkoznak rá, a Kecskési-holtág Zsófia major felőli parkolójában kössék be a túrabakancsukat! Az útvonal jobb oldali szakasza az endrődi hídnál véget ér, átbaktatva a folyó túloldalára, kövessük az ösvényt Gyoma felé, majd az útvonal visszatér a folyó jobb partjára és ott újra eléri a kiindulópontot. Látogatható: a körtúra jellegű útvonal egész évben szabadon látogatható.
Telefon: 06-66/386-122

KERÉKPÁROS TÚRAÚTVONALAK
Ragyogóan, forrón süt a nap, amikor a folyó menti töltésen biciklizünk, de a vízben lemoshatjuk az izzadságot. Süvít a szél a fülünk mellett, amikor egy réten kerekezünk át, de az erdő szélén, a szélárnyékban megpihenhetünk. Egy madár védi a fészkét a drótszamár kereke elől, társai szívderítően csivitelnek, énekelnek, miközben rójuk a kilométereket. A Körös-Maros Nemzeti Parkban több kerékpáros túraútvonal várja a látogatókat, hogy mindezt átélje. A zabolázatlan Hortobágy-Berettyó folyó mellett vezet a Bala-Berettyó-Halastavak 48 kilométer és a Bala-Berettyó-Kórézug 43 kilométer hosszú kerékpáros túraútvonala; a rétek vizes laposainak madarai csicseregnek a 15 kilométeres Kérsziget-Berettyó-Egyegfalva biciklis úton; erdős puszta és sziki erdősztyepprét élővilága ismerhető meg a 20 kilométer hosszú Gabonás-Szilasok túraútvonalon; túzokok és vízimadarak figyelhetők meg, ha végigkerekezünk 17 kilométert Atyaszeg, Csordajárás és Dévaványa között.

További információ:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 5540 Szarvas, Anna-liget, 5541 Szarvas Pf. 72.
Telefon: 06-66/313-855 I fax: 06-88/311-658 I E-mail: kmnpi@kmnp.hu I Honlap


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.011 s