Foldal > Bor és gasztronómia > Ászár-Neszmélyi borvidék

Ászár-Neszmélyi borvidék

A borvidék összes területe 7 407 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 485 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 23

Ászár-Neszmélyi borvidék
Ászár-Neszmélyi borvidék


Az elsõ szõlõtõkéket valószínûleg a római légiók telepítették a borvidéken. A középkorban virágzó szõlõkultúrát találtak Neszmély és Dunaalmás környékén az ide látogató királyaink (Zsigmond, Ulászló, V. László). Késõbb az uradalmi és jobbágy-paraszti szõlõ- és bortermelés biztosította a borvidék jó hírét. Napjainkban két jól elkülöníthetõ körzetben folyik a termelés, az Ászári (8 település) és a Neszmélyi (15 település) körzetben.
A borvidék idõjárási viszonyai kiegyenlítettek. A tél nem túl kemény, a nyár nem nagyon forró. A területre hulló csapadék mennyisége kielégítõ, eloszlása esetenként szeszélyes.
A borvidék változatos talajtípusai többféle löszön alakultak ki. A barna erdõtalajokon kívül megtalálható a rendzina is.
A borvidék hagyományos fajtái közé tartozott az Ezerjó, a Mézes fehér, a Budai zöld, a Dinka félék. Jelenleg a borvidéken telepíthetõk a világfajták (Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát) és néhány sajátosan magyar fajta (Olasz rizling, Leányka, az illatos fajták közül a Tramini, a Cserszegi fûszeres, a Királyleányka és a Rizlingszilváni). Az Ászári körzetben továbbra is telepíthetõ az Ezerjó. A Neszmélyi körzetben újra éledni kezd a vörös borszõlõ termesztés és a vörösbort adó szõlõfajták közül itt telepíthetõ a Cabernet sauvignon.


További információ: Hegyközségi Tanács
Váradiné Gombás Teodóra, 2911, Mocsa, Boldogasszonypuszta
Telefon: 06/34-549-004


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.020 s