Foldal > Bor és gasztronómia > Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidék

A borvidék összes területe: 4 263 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 790 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 16

Badacsonyi borvidék
Badacsonyi borvidék


A borvidék területén már több ezer évvel ezelõtt virágzó szõlõkultúra volt.
A borvidék klímája kiegyenlített, mentes a szélsõségektõl. Az alacsony hõmérséklet okozta fagykárok a borvidék szõlõültetvényeit nem sújtják. A Balaton nagy víztükre igen kedvezõ, kiegyenlítõ hatással van a klímára. Nincsenek forró nyarak, de túlságosan zord telek sem.
A talajtípust tekintve többnyire barnaföldeken és agyagbemosódásos barna erdõtalajokon folyik a szõlõtermesztés. A bazalt málladékon képzõdött talajok tápanyag ellátottsága és utánpótlása (kálium, magnézium, mikroelemek) rendkívül jó.
Ma a magasmûvelésû formákon termsztik a szõlõt (ernyõmûvelés, Moser féle magaskordon, egyesföggöny).
A borvidéken szinte kizárólag (99 %) fehér borszõlõ fajtákat termesztenek. A telepíthetõ fajták (16) között vannak hagyományosak (Kéknyelû, Olasz rizling, Szürkebarát) világfajták (Chardonnay, Sauvignon, Rajnai rizling, Pinot blanc) és újabb nemesítésû fajták (Zenit). A vörös borszõlõ fajták közül telepíthetõ a Cabernet sauvignon, a Pinot noir és a Kékfrankos. A borvidéken illatos, zamatos finom savtartalmú telt borok teremnek. A fajták közül mintegy 70 %-ban termesztett Olasz rizling bora rendkívül harmonikus, utóíze a keserû mandulára emlékeztet. Az intenzív és tartós illattal, zamattal rendelkezõ Szürkebarát gyakran édesen kerül forgalomba. A híres Kéknyelû bora száraz kemény, savas karakterû.

Badacsonyi borvidék
Badacsonyi borvidék


További információ: Badacsonyi Borút Egyesület
Petõ Csilla 8261, Badacsony, Római u. 2.
Telefon: 87/531-033


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.020 s