Főoldal > Bor és gasztronómia > Balatonboglári borvidék

Balatonboglári borvidék

A borvidék összes területe: 10 391 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 2 899 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 21

Balatonboglári borvidék
Balatonboglári borvidék


Pannónia más vidékeihez hasonlóan ezen a tájon is termesztették a szőlőt és készítettek bort a kelták és a rómaiak is.
A Balatontól délre elterülő táj klímaviszonyai kiegyenlíttetek. A szőlőtalajok döntően löszös üledéken képződött különféle erdőtalajok. A szőlők kis része homokon települt.
A Balatonboglári borvidéken elsősorban a fehér borszőlő fajták terjedtek el, de vörös borszőlő termesztésre ugyancsak kiválóan alkalmas a terület.
A borvidék borainak fajtaválasztéka igen bőséges. A fehér borok illatban és zamatban gazdagok, jellegzetesek, savasak. A vörös borok ugyan kisebb mennyiségben készülnek, de minőségben felveszik a versenyt a fehér borokkal. Jellemzően inkább a „burgundi” jellegű, gyümölcs illatokat, zamatokat adó vörös borok készítésére alkalmas ez a borvidék. Különösen a Balatonboglári Kékfrankos, Cabernet sauvignon és Merlot borok kiváló minőségűek.


További információ: Dél-Balatoni Borút Egyesület
Jelenka György, 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11.
Telefon: 06/85-553-333, 06/85-350-469, 06/30-217-5448


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.017 s