Foldal > Bor és gasztronómia > Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék

A borvidék összes területe: 6 445 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 2 143 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 24

Balatonfüred-Csopaki borvidék
Balatonfüred-Csopaki borvidék


A borvidék a Balaton északkeleti részén és azzal párhuzamosan húzódó Alsóõrstõl Zánkáig terjedõ hegyvonulat lankáin, a hegyek által körülvett völgyek medencék oldalain terül el.
A borvidéken a szõlõtermesztés még valamikor a kelta idõkben kezdõdött, akiket a rómaiak, majd az avarok követtek. 1999 óta a borvidék két körzetre tagolódik: a Balatonfüred-Csopaki körzet 17 és a Zánkai körzet 7 településsel.
A borvidék klímája szélsõségektõl mentes, kiegyenlített. A viszonylag enyhe telet korai kitavaszodás követi, a nyár nem túl forró, utána többnyire hosszú, derûs, száraz õsszel.
A talajképzõ kõzetek egész sora fordul elõ a borvidéken: fillitpala, permi homokkõ, triászmészkõ, dolomit, bazalt, bazalttufa, pannonagyag és homok, márga és lösz.
Jelenleg mindkét körzetben elsõsorban a fehér borszõlõ fajták telepíthetõk így az Olasz rizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Juhfark, Pinot blanc, Sauvignon, Tramini és a Zenit.
Tihanynak a borvidékhez kapcsolása az eddiginél nagyobb teret enged a vörös borszõlõ fajták telepítéséhez (Cabernet franc és sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Zweigelt).
A borvidék borai a badacsonyi borokhoz képest kissé lágyabbak, finom illatúak, sajátos zamatúak, amit sokan a különleges talaj hatásának tulajdonítanak.


További információ: Csopak környéki Borút Egyesület
Jásdi István, 8229 Csopak, Arany J. u. 2
Zánka-Nivegy völgyi Borút Egyesület
Molnár László, 8272 Szentantalfa, Fõ u. 71.
Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület
Végh Endre, 8230 Balatonfüred, Horváth á. u, 36/d
Dörgicse és Környéke Borút Egyesület
Szabó István, 8242 Balatonudvari, Ady E. u. 16.


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.021 s