Főoldal > Bor és gasztronómia > Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék

A borvidék összes területe: 6 445 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 2 143 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 24

Balatonfüred-Csopaki borvidék
Balatonfüred-Csopaki borvidék


A borvidék a Balaton északkeleti részén és azzal párhuzamosan húzódó Alsóőrstől Zánkáig terjedő hegyvonulat lankáin, a hegyek által körülvett völgyek medencék oldalain terül el.
A borvidéken a szőlőtermesztés még valamikor a kelta időkben kezdődött, akiket a rómaiak, majd az avarok követtek. 1999 óta a borvidék két körzetre tagolódik: a Balatonfüred-Csopaki körzet 17 és a Zánkai körzet 7 településsel.
A borvidék klímája szélsőségektől mentes, kiegyenlített. A viszonylag enyhe telet korai kitavaszodás követi, a nyár nem túl forró, utána többnyire hosszú, derűs, száraz ősszel.
A talajképző kőzetek egész sora fordul elő a borvidéken: fillitpala, permi homokkő, triászmészkő, dolomit, bazalt, bazalttufa, pannonagyag és homok, márga és lösz.
Jelenleg mindkét körzetben elsősorban a fehér borszőlő fajták telepíthetők így az Olasz rizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Juhfark, Pinot blanc, Sauvignon, Tramini és a Zenit.
Tihanynak a borvidékhez kapcsolása az eddiginél nagyobb teret enged a vörös borszőlő fajták telepítéséhez (Cabernet franc és sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Zweigelt).
A borvidék borai a badacsonyi borokhoz képest kissé lágyabbak, finom illatúak, sajátos zamatúak, amit sokan a különleges talaj hatásának tulajdonítanak.


További információ: Csopak környéki Borút Egyesület
Jásdi István, 8229 Csopak, Arany J. u. 2
Zánka-Nivegy völgyi Borút Egyesület
Molnár László, 8272 Szentantalfa, Fő u. 71.
Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület
Végh Endre, 8230 Balatonfüred, Horváth á. u, 36/d
Dörgicse és Környéke Borút Egyesület
Szabó István, 8242 Balatonudvari, Ady E. u. 16.


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.019 s