Foldal > Bor és gasztronómia > Csongrádi borvidék

Csongrádi borvidék

A borvidék összes területe: 14 275 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint 1 770 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 16

Csongrádi borvidék
Csongrádi borvidék


A borvidéken több száz éves hagyománya van a szõlõ és bortermelésnek. Már a török hódoltság elõtt (XIV-XV. század) ismerték és szállították az itt termelt bort. Ez idõ tájt alakult ki a borvidék jellegzetes fajtaösszetétele (Kövidinka, Kadarka, Ezerjó, Piros szlanka, stb.), amelynek nyomai a mai napig fennmaradtak.
A borvidék klíma adottságai elsõsorban hõ- és fényviszonyai révén elkülönül a Nagyalföld éghajlati körzetétõl. Kifejezetten meleg és fényben rendkívül gazdag termõtájnak minõsül, amely viszont csapadékban szegény. A tél gyakran zord és hótakaró nélküli. A táj domborzata enyhén hullámos felszínû vagy egyhangúan sík. A dunai eredetû humuszos vagy csernozjom jellegû homoktalajok meszesek, az Alsó Tiszavidéken viszont savanyú kémhatásúak.
A borvidék hagyományos fajtáiból (pl. Kövidinka) kellemes, kissé vékony üde asztali borok készíthetõk. A minõségi fehér borszõlõ fajták (Chardonnay, Rajnai rizling, Olasz rizling, Zöld veltelini) valamint a vörös borszõlõ fajták (Kadarka, Cabernet franc és sauvignon, Kékfrankos) termése minõségi bor elõállítására is alkalmas. Igen ismert és jól csengõ név a Csongrádi Kadarka és a Pusztamérgesi Olasz rizling.


További információ: Csongrádi Borút Egyesület
Gulyás Ferenc, 6640 Csongrád, Szentháromság út 8.
Telefon: 06/30-356-7928


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.020 s