Foldal > Bor és gasztronómia > Etyek-Budai borvidék

Etyek-Budai borvidék

A borvidék összes területe: 7 117 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 480 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 20

Etyek-Budai borvidék
Etyek-Budai borvidék


A borvidék nevét adó Etyek község elsõ említése a XIV. századra tehetõ, de a szõlõ- és bortermelésre vonatkozó adatok a XVIII. századból valók.
A borvidék jelenleg két körzetre oszlik: az Etyeki körzet (14 helység) és a Budai körzet (6 helység). Az utóbbi 1998-ban csatlakozott a borvidékhez. A klímát a borvidéken a nem túl zord telek és a viszonylag hûvösebb nyarak jellemzik. A borvidék talajai változatosak és közös jellemvonásként a lúgos kémhatás (meszes talajok) emelhetõ ki.
Napjainkban 28 fajta telepíthetõ a borvidék mindkét körzetében. A fehér borszõlõ fajták közül telepíthetõ a Chardonnay, Királyleányka, Olasz rizling, Rizlingszilváni, Ottonel muskotály, Sauvignon, Szürkebarát, Zenit, Zöld veltelini, Pinot blanc, Sárga muskotály, Cserszegi fûszeres, Zala gyöngye, Juhfark, Tramini, Karát, Viktória gyöngye, Zengõ, és a Zefír. A vörös borszõlõ fajták közül, pedig a Cabernet franc és sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Kékoportó, Pinot noir, Zweigelt és a Turán. A borvidéken jelentõs mennyiségben termelnek pezsgõkészítéshez is alapanyagot, fõleg Chardonnay-t.


További információ: Etyeki Borút Egyesület
Zólyomi Sándor, 2091 Etyek, Kossuth u. 35
Telefon: 06/30-238-3481


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.013 s