Foldal > Bor és gasztronómia > Hajós Bajai borvidék

Hajós Bajai borvidék

A borvidék összes területe: 14 873 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 681 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 12

Hajós Bajai borvidék
Hajós Bajai borvidék


Valamikor e borvidék az Alföldi borvidék részét képezte, majd 1990-ben Hajós-Vaskúti borvidék néven önállóvá vált. Mai nevét 1998-ban kapta. A szõlõ és bortermelésnek több évszázados hagyománya van. A török dúlás idején a szõlõterületek jelentõsen lecsökkentek, majd a németajkúak ide telepítésével újabb lendületet kapott a szõlõtermesztés. A második nagy fellendülés a filoxéravész után, míg a harmadik 1961-65 között a nagy szõlõtelepítésekkel következett be.
A dél-alföldi területekhez hasonlóan a borvidék területére is a melegebb, napfényben gazdag nyarak a jellemzõek. Az évi csapadék mennyisége kielégítõ, csupán kedvezõtlen eloszlása okoz idõnként gondot. A borvidék sík részein fagykár (téli, tavaszi, õszi) veszélye fennáll. A borvidéken jobb minõségû homoktalajokon (lösszel kevert homok, humuszos homok, lepel homok), esetleg csernozjom talajokon folyik a szõlõtermesztés.
A vörösbort termõ fajták aránya a borvidéken kb. 40%. A hagyományos fajták közül jelenleg telepíthetõ a Kadarka, a fehér bort adó Kövidinka, Izsáki, Ezerjó. A további 20 telepíthetõ fajta közül vannak úgynevezett világfajták (Chardonnay, Sauvignon, Cabernet franc és sauvignon, Merlot), illatos bort adó fajták (Tramini, Ottonel muskotály, Cserszegi fûszeres), a hideget is jól tûrõ fajták (Rajnai rizling, Kunleány) és "hungaricum"-nak tekinthetõ fajták (Olasz rizling, Hárslevelû).
A hagyományos fajtákból jó minõségû asztali bor, a minõségi fajtákból pedig versenyképes minõségi bor készíthetõ.

Hajós Bajai borvidék
Hajós Bajai borvidék


További információ: Duna-Borrégió Borút Egyesület
Cseh Gábor, 6000, Kecskemét, Hoffmann J. u. 6.
Telefon: 06/76-325-025, 06/30-943-8905


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.020 s