Foldal > Bor és gasztronómia > Kunsági borvidék

Kunsági borvidék

A borvidék összes területe: 104 962 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 29 544 ha
A borvidékbe tartozó települések száma 97

Kunsági borvidék   Kunsági borvidék
Kunsági borvidék


A Kunsági borvidék az ország legnagyobb borvidéke.
A borvidék szõlõtermesztésének története a kora középkorig vezethetõ vissza. A török hódoltság után és fõként a filoxéravészt követõen nagy lendületet vett a borvidéken szõlõ- és bortermelés. Nagyarányú szõlõtelepítésre az 1960-65-ös években került sor. A kampány jellegébõl adódóan ez nem legszerencsésebb fajtaválasztékkal és eléggé elõkészítetlen módon valósult meg. Mára ezeknek az ültetvényeknek a területe lecsökkent.
Jelenleg a borvidék szõlõ és bortermelése 8 körzetben folyik.
A borvidék hõ és fényviszonyai a szõlõ tenyészidejében jók, de a nyugalmi szakaszban, valamint a tavasz elején és végén a fagy gondot okozhat. Csapadékban a borvidék szegény, eloszlása rapszodikus, esetenként aszállyal kell számolni.
A magasabban fekvõ dombok talaja jobb, de találkozhatunk sovány homokbuckákkal, futóhomokkal és lepelhomokkal is. A homoktalajok többsége meszes jellegû, tápanyagban szegény és foltonként változik.
A borvidék háromnegyed részén fehérbort adó fajtákat termesztenek. Közöttük vannak hagyományos, de ma is telepíthetõ fajták (Ezerjó, Kövidinka, Izsáki, stb.) és újabb, fagytûrõ (Kunleány, Bianca, Csillám, stb.) valamint minõségi fajták (Rajnai rizling, Cserszegi fûszeres, Chardonnay, stb.). A vörös borszõlõ fajták szinte mindegyike telepíthetõ a borvidéken, különösen jó hírnevet vívott ki a Kiskõrösi Kadarka, de ma már más fajták jó minõségû borai is keresettek.
A hagyományos fajtákból készült borok általában könnyûek, lágyak. Néhány fajtából (Izsáki, Kunleány, stb.) kitûnõ minõségû pezsgõ készül. A vörös borszõlõ fajták (Cabernet sauvignon és franc, Kékfrankos, Zweigelt, stb.) zamatos vörösborokat teremnek.


További információ: Duna-Borrégió Borút Egyesület
Cseh Gábor, 6000, Kecskemét, Hoffmann J. u. 6.
Telefon: 06/76-325-025, 06/30-943-8905


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s