Foldal > Bor és gasztronómia > Mecsekaljai borvidék

Mecsekaljai borvidék

A borvidék összes területe: 7 644 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 673 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 30

Mecsekaljai borvidék
Mecsekaljai borvidék


A Mecsekaljai borvidék is a római idõkben gyökerezõ múlttal büszkélkedik, mára a Cirfandli, Furmint és Olasz rizling fajtákból készített kitûnõ minõségû fehér borairól vált híressé.
A borvidékhez három körzet tartozik, de ennek ellenére Magyarország egyik legkisebb borvidéke. A Pécsi és Versendi körzet klímája, idõjárása szélsõségektõl mentes, szubmediterrán jellegû, míg a Zselicségben fekvõ Szigetvári körzetben már inkább az atlanti klímahatás érvényesül.
A Mecsekalja talajképzõ kõzetei és talajai rendkívül változatosak. A Tokaj-hegyaljai borvidék mellett ezen a tájon hatolt fel a szõlõkultúra a legmagasabb területekre. A Mecsek hegység déli oldalain a szõlõterültek felsõ határa megközelíti a 400 métert.
A Mecsekaljai borvidék legelterjedtebb fajtái az Olasz rizling, a Chardonnay, a Rizling szilváni, a Zöld veltelini, a Királyleányka, a Sauvignon blanc, a Rajnai rizling, a Tramini és a Hárslevelû. A Pécsi körzet különleges fajtája a Cirfandli és a hagyományos Furmint.
A borvidék borai általában testesek, lágyak, fûszeresek, gyorsan fejlõdnek, jó minõségûek. Kedvezõ évjáratban különleges minõségû borok készítésére is mód van. Évszázados hagyományai vannak a pécsi pezsgõgyártásnak is.

Mecsekaljai borvidék
Mecsekaljai borvidék


További információ: Mohács-Bóly Térségi Fehérborút Egyesület
Alacherné Vincze Katalin, 7754 Bóly, Erzsébet tér 1.
Telefon: 06/69-368-100


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.019 s