Foldal > Bor és gasztronómia > Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék

Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék

A borvidék összes területe: 4 234 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 618 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 13

Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék


A Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék a Pannonhalmi dombság észak észak-nyugat, dél, dél-kelet irányú vonulatának lejtõin terül el.
Szent István király pannonhalmi alapító levele (1002) az elsõ írásos emlék, ami utal a bortermelésre. A szõlõtermesztés elterjesztésében nagy szerepe volt az olasz és francia telepeseknek és a szerzetesrendeknek.
A telek enyhék, fagykárok ritkán fordulnak elõ. A dombvonulatok kedvezõ fekvésû termõhelyein mérsékelten meleg és száraz és mérsékelten hûvös mikroklímatikus körzetek alakultak ki, amelyek a szõlõtermesztés számára igen kedvezõek. A csapadék eloszlása viszonylag jó, a csapadék nagyobbik fele a szõlõ tenyészidejének elsõ felében hullik le.
A szõlõterületek döntõ többsége agyagbemosódásos barna erdõtalajokon illetve barnaföldeken található. A domborzati és talajtani sajátosságok miatt eróziós károkkal is számolni kell.
A borvidéken jelenleg csak fehér borszõlõ fajtákat termesztenek. A fõ fajta az Olasz rizling. A telepíthetõ fajták száma nagy: Chardonnay, Királyleányka, Rajnai rizling, Szürkebarát, Tramini, Cserszegi Fûszeres, Pinot blanc, Sauvignon blanc.
Az itt termelt borok illatosak, zamatosak, testesek. Különösen kiemelkedik az Olasz rizling jelleges szép megjelenése, de a többi fajta is minõségi bort ad.

Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék


További információ: Pannonhalma-Sokoróaljai Borút Egyesület
Somjai Gyöngyvér, 9081 Gyõrújbarát, BM köz 1
Telefon: 06/96-456-740


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s