Foldal > Bor és gasztronómia > Somlói borvidék

Somlói borvidék

A borvidék összes területe: 1 158 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 832 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 9

Somlói borvidék   Somlói borvidék   Somlói borvidék
Somlói borvidék


Az 1093-ban keltezett okirat (I. László uralkodása alatt) említi elõször a Somló vár szõlõskertjeit. A borvidék igazi fénykorát a XVIII. században élte. A "nászéjszakák bora"-ként tisztelt somlói borról ugyanis azt tartották, hogy fogyasztása az utódnemzésben fiú gyermeket eredményez.
A borvidéknek két körzete van. A Dunántúlra jellemzõen a borvidék klímája kiegyenlített szélsõségektõl mentes. Viszonylag korán tavaszodik, a nyár mérsékelten meleg, az õsz szintén kellemesen meleg és hosszú. Az évi 650-700 mm csapadék kedvezõen oszlik el. A hegy különbözõ oldalain egymástól jól elkülöníthetõ mikroklíma alakult ki és ez lehetõvé teszi az északi oldalon való sikeres szõlõtermesztést is.
A talajok kialakulásában fontos szerepet játszik a bazalt és a bazalttufa. Ezek málladékain, a rátelepült lösszel együtt, fõleg barna erdõtalajokon, Rahmann-féle barnaföldeken folyik a szõlõtermesztés. Helyenként fekete nyirok talajok és vasas agyag talajok is elõfordulnak.
A borvidéken a filoxéravész elõtt mintegy 25-30 fajtát termesztettek (Furmint, Juhfark, Hárslevelû, Sárfehér, Budai zöld, stb.). A XIX. század második felében jelentek meg más fajták is, mint az Olasz rizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Zöldszilváni, stb. Jelenleg mindkét körzetben telepíthetõ a Furmint, Juhfark, Olasz rizling, Hárslevelû, Tramini, Chardonnay, Rajnai rizling, Pinot blanc.
Az itt termett borok savban gazdagok, kemény karakterûek, testesek, teltek diszkrét illatúak. A borok általában lassú fejlõdésûek, hosszú ideig érnek és késõn öregednek.

Somlói borvidék   Somlói borvidék
Somlói borvidék


További információ: Somló és Környéke Borút Egyesület
Dr. Halla László, 8460 Devecser, Várkastély
Telefon: 06/30-919-7699


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.022 s