Foldal > Bor és gasztronómia > Tolnai borvidék

Tolnai borvidék

A borvidék összes területe: 14 480 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 2 636 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 41

Tolnai borvidék   Tolnai borvidék
Tolnai borvidék


A Tolnai borvidékhez három körzet tartozik: Tolnai körzet, Tamási körzet, Völgységi körzet.
Éghajlata a körzetek szétszórtsága miatt nem egységes, a borvidék változatos függõleges és vízszintes tagoltsága következtében mezo- és mikroklímában meglehetõsen gazdag.
A tolnai borvidék legfontosabb, szinte egyeduralkodó felszíni képzõdménye és így a leggyakoribb talajképzõ kõzete a lösz. Az egész vidéket hazánkban egyedülálló kiterjedésû és vastagságú (átlag 20-50 m) lösztakaró fedi, melyen különféle barna erdõtalajok alakultak ki.
A borvidéket ökológia adottságai kiváló minõségû fehér bor és vörös bor termelésére egyaránt alkalmassá teszik. A fajtaválaszték rendkívül gazdag. Az összes szõlõterület mintegy 60 %-án fehér, 40 %-án pedig vörös borszõlõ fajtákat termesztenek. Az elõbbiek közül a Chardonnay, az utóbbiak közt a Kékfrankos a legelterjedtebb. Rajtuk kívül a jelentõsebb szerepet játszó fajták még az Olasz rizling, Rizlingszilváni, Zöld veltelini, Királyleányka, Rajnai rizling, Merlot, Zweigelt. Az újabb telepítések során elõtérbe kerültek a világfajták, így a Cabernet franc, Cabernet sauvignon, a Pinot noir és a Sauvignon blanc.

Tolnai borvidék   Tolnai borvidék
Tolnai borvidék


További információ: Tolnai Borút Egyesület
Steitz János, 7052 Kölesd, Kossuth tér 12.
Telefon: 06/74-436-013


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s