Foldal > Világörökségeink > Aggtelek

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

Az Aggteleki Nemzeti Parkot elsõsorban az élettelen természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok védelme érdekében hozták létre 1985-ben. Területének 75%-át lombhullató erdõk borítják. Mozaikszerûen elhelyezkedõ tisztások, sziklagyepek, kõkibúvásos hegyoldalak biztosítanak életteret az értékes növényeknek, a gazdag rovarvilágnak és a területen elõforduló több mint 220 madárfajnak.
A Nemzeti Park viszonylag kis területén (közel 20 000 ha) több mint 200 kisebb-nagyobb barlang található.
A karsztvidék és egyben Magyarország leghosszabb barlangja a Baradla-barlang, melynek összhosszúsága az oldalágakkal együtt 25 km. Ennek egy 5,6 km-es szakasza Szlovákia területén fekszik és Domica néven ismert. A barlang kb. 230 millió éves közép-triász korú mészkõben alakult ki. Kialakulásának kezdetét a földtani adatok alapján kb. 2 millió évvel ezelõttre tehetjük. A patakok vizei a mészkõ repedésrendszerébe kerülve oldó és koptató hatásukkal tágították a hasadékokat, lassan létrehozva a mostani járatokat. A csepegõ vizek mésztartalmának kicsapódásával keletkezett változatos nagyságú, színû és formájú cseppkövek díszítik a járatokat. A cseppkövek megmozgatták a felfedezõk és látogatók fantáziáját. Így születtek az olyan beszédes fantázianevek, mint a Sárkányfej, Tigris, Anyósnyelv, Oszlopok csarnoka vagy az Óriások terme. A régészeti feltárások során talált számtalan lelet bizonyítja, hogy már az õskor embere is ismerte, sõt lakhelyül használta a Baradlát.

Cseppkõbarlang
Cseppkõbarlang

Ugyancsak látogatható a hidrológiai jelentõségû Vass Imre, valamint a légúti megbetegedésben szenvedõk gyógyítására alkalmas Béke-barlang. A barlangokat 1, 2, 5 vagy 7 órás vezetett túra keretében lehet bejárni Ezek Aggtelekrõl és Jósvafõrõl indulnak. A Baradla-barlang kiváló akusztikájú, kivételes szépségû Hangversenytermében rendezett komoly- és könnyûzenei barlang koncertek különleges élményt nyújtanak a látogatóknak.

A felszínen jelzett túraútvonalak vezetnek. Az öko-, botanikai, illetve zoológiai túrák keretében a karsztfelszín értékeivel, fõbb növénytársulásaival, élõhelyeivel, a hagyományos tájhasználattal, a falusi életmóddal, gazdálkodással, ipartörténeti és kultúrtörténeti emlékekkel, illetve a még fellelhetõ népszokásokkal, hagyományokkal és mesterségekkel ismerkedhet meg a látogató. Az Aggtelek és Jósvafõ közötti 7 km-es út a Baradla-tanösvény; sárga sáv jelzi, idõigénye kb. 3 óra. A Jósvafõ körüli 9 km-es Tohonya-Kuriszlán tanösvény megtételéhez mintegy 6 óra szükséges. Az Alsó-hegyi Zsombolyos tanösvényt fehér körben piros "T" betû jelzi.

Cseppkõbarlang
Cseppkõbarlang

Ajánlott kirándulások:

A természeti értékek mellett régészeti és kultúrtörténeti érdekességekkel is szolgál a környék. Rudabánya mellett a 10-12 millió éves lignitrétegbõl elõemberlelet (Rudapithecus) került elõ. Itt található Magyarország egyik legjelentõsebb bányászattörténeti gyûjteménye, az Érc- és Ásványbányászati Múzeum. A település késõ gótikus háromhajós református temploma a XIV-XV. században épült.
A völgyekben a középkorra jellemzõ településformát õrzõ egy utcás falvak bújnak meg. Több közülük templomáról nevezetes. A XII. századból való Szalonna és Tornaszentandrás temploma. Ez utóbbi egyedülálló érdekessége, hogy nem egy, hanem két félkörívû szentélye, azaz ikerapszisa van.
A népi mesterségek iránt érdeklõdõk felkereshetik Hídvégardón a Foncsika népi szövõmûhelyt, Gömörszõlõsön a közel százéves gépekkel mûködõ gyapjúfeldolgozót és a mézeskalács-dísztárgykészítõ mûhelyt.

További információ:

Tourinform Aggtelek
3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.
Tel./fax: (00 36) 48/503-000, (00 36) 48/503-002
aggtelek@tourinform.hu

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
3758 Jósvafõ, Tengerszem oldal 1.
Tel.: (00 36) 48/506-000 Fax: (00 36) 48/506-001
Honlap : www.anp.hu


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s