Foldal > Turisztikai régiók > Dél-Alföld

Dél-Alföld

A Dél-Alföldre látogató igazi, ám biztonságos kalandok részese lehet, a térség rendkívül színes és izgalmas kínálata várja a vendégeket. Európa egyik legnagyobb egybefüggõ síkságának meghatározó része a kiváló természeti adottságokkal rendelkezõ, - Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéket - magában foglaló Dél-Alföld.

Nyugaton a Fekete-erdõtõl a Fekete-tengerig folyó Duna, délen és keleten Szerbia-Montenegro Vajdaság tartománya, valamint Románia észak-nyugati régiója határolja ezt a tengerszint feletti magasságkülönbséget alig mutató tájat. A napsütéses órák száma kiemelkedõen magas, évrõl évre meghaladja a kétezer órát. A folyókkal szabdalt régióban, a mély rétegekben gazdag termálvízkincs rejtõzik.

Szegedi Dóm
Szegedi Dóm


Történelem és kultúra, lovaglás és gyógyító vizek, finom ételek és italok, csendes puszták és palotás városok együtt találhatók meg ebben a régióban.
Termálvölgyként is nevezhetjük ezt a tájat, ahol a föld mélye a régióban található közel ötszáz termálkutat táplálja, melyekbõl száz kút a fürdõk vizét adja. Európa hévizekben igen gazdag térsége ez, ahol a fürdõkultúra hagyományai a török idõkig nyúlnak vissza. A fürdõk egyre gazdagabb spa (gyógyító és wellness) szolgáltatásokkal hívják a látogatókat. Egyediségük, az „Alföld Spa” nem kevesebbet kínál és nyújt, minthogy a gyógyító vizek és szolgáltatások sokasága itt pusztai romantikával, sok napfénnyel, a kedves kisvárosok, falvak és tanyák hagyományaival és kultúrájával, valamint jellegzetes gasztronómiai kínálattal kiegészülve várja a vendégeket. Egy-egy tájegység sajátos, semmi mással sem azonos ízvilágának és különleges termékeinek megismerése is számos élmény forrása lehet. A régió bõvelkedik a nemzeti oltalom és eredetvédelem alá sorolt termékekben, amelyeket hungaricumoknak nevezünk.

Kiskundorozsmai Szélmalom
Kiskundorozsmai SzélmalomBüszkék vagyunk arra is, hogy a hungaricumok nagy része a Dél-Alföldön „terem”.

Kalandra fel! -mindig, mindenkit szeretettel vár a számtalan élményt kínáló magyar Alföld.

Szabó Zoltán „Szerelmes földrajzának” sorait ajánlva útravalónak:

-Ez egészen sík síkság, e tökéletesen legyalult föld, az õszinteség földje, hol minden egészében mutatkozik meg, hol hibátlan és makulátlan kör a szemhatár, hol a Nap semmivel, a táj egy részletével sem tesz kivételt, hol nincs napos oldal és árnyékos oldal, ez az egyenesség földje, mely betölti a bibliai parancsot: a te beszéded legyen igen, vagy legyen nem.

Bõvebb információ: www.pusztaregion.hu


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.013 s