Foldal > Turisztikai régiók > Közép-Dunántúl

Közép-Dunántúl

Magyarország történelmi középpontjában, a Dunától a Balaton-felvidékig csaknem három megyét felölelve terül el a magyar államiság bölcsõje, a Közép-Dunántúl. Lépten, nyomon találkozhatunk a magyar történelem gazdag örökségével – elég, ha csak a két megyeszékhelyet, Székesfehérvárt, a „királyok városát” és Veszprémet, a „királynék városát” említjük.

Székesfehérvár, az Országalma és Püspöki Palota
Székesfehérvár, az Országalma és Püspöki Palota


A régió számos vára, így a sümegi, a veszprémi, a cseszneki vagy a Bory-vár, illetve a térség kastélyai: Martonvásáron a Brunszvik, Nádasdladányban a Nádasdy-kastély egész évben rendezvények sokaságával várja a látogatókat, hogy megismerjék a régiót, annak kultúráját, múltját és jelenét és együtt alakíthassák a jövõjét.

A Bory-vár
A Bory-vár

A régió északnyugati területén a Gerecsére, Vértesre és Bakonyra tagolódó õsi röghegység, a Dunántúli-középhegység húzódik, mely az aktív turisták kedvelt célpontja; bakancsban, kerékpár nyergében és lóháton (Bábolna, Kisbér, Mór, Enying) egyaránt. A hegyvonulaton végighaladó országos Kék-túra útvonal érinti a legszebb turisztikai célpontokat, elvezet a természeti értékekhez, a történelmi mûemlékekhez és a völgyekben megbúvó, kisebb-nagyobb csendes falusi üdülésre is alkalmas településekhez. A hegységtõl délre a fürdõzés, vízi sportolás örömeit kínálja a „napfény tava”, a Velencei-tó, a Velencei-hegység felõl érkezõ szelek a szörfösök és vitorlások sportját éltetik, a kajakosok-kenusok a tó északi és déli partján is vízre szállhatnak.

Velencei tó
Velencei tó

A régió megújult gyógy- és termálfürdõhelyein – Pápán, Agárdon és Komáromban – újra várják a régi és új, a gyógyulni és pihenni vágyó vendégeket, a modernkor elvárásaihoz igazodó, a belföldi és külföldi vendégek igényeit egyaránt kielégítõ fürdõkomplexumokban.

A Közép-dunántúli régió kulturális értékei (a remekmûvû Herendi porcelánok; a kékfestés mûvészetét még mûvelõ Kékfestõ Múzeum Pápán), néprajza (mohai tikverõzés, bakonyi betyárok, csákvári fazekasság) és turisztikai lehetõségei egymást kiegészítve változatos és tartalmas idõtöltést kínálnak minden vendég számára.

Herendi porcelán
Herendi porcelán

Ne hagyják el a régiót anélkül, hogy meg ne ízlelnék a régió specialitásait – a rácpontyot, a bakonyi betyárlevest vagy a különlegesen elkészített vadétkeket, - hiszen hogy egy térséget igazán megismerhessünk, meg kell kóstolnunk ételeit és italait, így a helyi borvidékek nedûit: a móri Ezerjót vagy a somlói Juhfarkot is.

Bõvebb információ: www.kd-regio.hu


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s