Főoldal > Turisztikai régiók > Közép-Dunántúl

Közép-Dunántúl

Magyarország történelmi középpontjában, a Dunától a Balaton-felvidékig csaknem három megyét felölelve terül el a magyar államiság bölcsője, a Közép-Dunántúl. Lépten, nyomon találkozhatunk a magyar történelem gazdag örökségével – elég, ha csak a két megyeszékhelyet, Székesfehérvárt, a „királyok városát” és Veszprémet, a „királynék városát” említjük.

Székesfehérvár, az Országalma és Püspöki Palota
Székesfehérvár, az Országalma és Püspöki Palota


A régió számos vára, így a sümegi, a veszprémi, a cseszneki vagy a Bory-vár, illetve a térség kastélyai: Martonvásáron a Brunszvik, Nádasdladányban a Nádasdy-kastély egész évben rendezvények sokaságával várja a látogatókat, hogy megismerjék a régiót, annak kultúráját, múltját és jelenét és együtt alakíthassák a jövőjét.

A Bory-vár
A Bory-vár

A régió északnyugati területén a Gerecsére, Vértesre és Bakonyra tagolódó ősi röghegység, a Dunántúli-középhegység húzódik, mely az aktív turisták kedvelt célpontja; bakancsban, kerékpár nyergében és lóháton (Bábolna, Kisbér, Mór, Enying) egyaránt. A hegyvonulaton végighaladó országos Kék-túra útvonal érinti a legszebb turisztikai célpontokat, elvezet a természeti értékekhez, a történelmi műemlékekhez és a völgyekben megbúvó, kisebb-nagyobb csendes falusi üdülésre is alkalmas településekhez. A hegységtől délre a fürdőzés, vízi sportolás örömeit kínálja a „napfény tava”, a Velencei-tó, a Velencei-hegység felől érkező szelek a szörfösök és vitorlások sportját éltetik, a kajakosok-kenusok a tó északi és déli partján is vízre szállhatnak.

Velencei tó
Velencei tó

A régió megújult gyógy- és termálfürdőhelyein – Pápán, Agárdon és Komáromban – újra várják a régi és új, a gyógyulni és pihenni vágyó vendégeket, a modernkor elvárásaihoz igazodó, a belföldi és külföldi vendégek igényeit egyaránt kielégítő fürdőkomplexumokban.

A Közép-dunántúli régió kulturális értékei (a remekművű Herendi porcelánok; a kékfestés művészetét még művelő Kékfestő Múzeum Pápán), néprajza (mohai tikverőzés, bakonyi betyárok, csákvári fazekasság) és turisztikai lehetőségei egymást kiegészítve változatos és tartalmas időtöltést kínálnak minden vendég számára.

Herendi porcelán
Herendi porcelán

Ne hagyják el a régiót anélkül, hogy meg ne ízlelnék a régió specialitásait – a rácpontyot, a bakonyi betyárlevest vagy a különlegesen elkészített vadétkeket, - hiszen hogy egy térséget igazán megismerhessünk, meg kell kóstolnunk ételeit és italait, így a helyi borvidékek nedűit: a móri Ezerjót vagy a somlói Juhfarkot is.

Bővebb információ: www.kd-regio.hu


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.011 s