Foldal > Sport és szabadidõ > Lovaglási lehetõség > Gátõrházi Lovastanya

t: 4431

Gátõrházi Lovastanya

Kpek:Rszletek:

   Egyesületünk a NAGYKÕRÖSI LOVAS SPORTEGYESÜLET - továbbiakban NLSE - 200l. augusztusában nyert hivatalos bejegyzést a Pest megyei bíróságon közhasznú társaság minõsítéssel.
A közéletbe való bekapcsolódásunk hivatalos bejegyzésünket megelõzve kb. nyolc éve már megkezdõdött, állami fedezõmén állomás üzemeltetésével.

Gyermekeink óvodai, iskolai közösségbe kerülésével új lehetõségek tárultak fel elõttünk.
Szülõi, pedagógusi, közintézmény vezetõi indítványozásra óvodai, iskolai csoportok, baráti társaságok számára helyet, programot biztosítottunk piknik jelleggel szabadidõ eltöltéséhez, melynek különlegességét természetesen a lovas programok biztosították.

1998-ban elõször - a Nagycsaládosok Nagykõrösi Egyesülete indítványozására - rendeztük meg a mára már hagyománnyá váló, országos ismertségnek örvendõ Nyári Napközis Lovas Tábort.
E tábor elsõsorban azért jött létre, hogy minden gyermeknek anyagi és társadalmi hovatartozás megkülönböztetése nélkül hasznos és biztonságos szabadidõ eltöltést biztosíthasson az oly rövid nyári szünidõben, a mindenkori lehetõ legkisebb anyagi ráfordítást kérve a szülõktõl.

A tábor programlehetõségei igen széles körben mozognak:
Alapvetõen a LÓ a fõ motiváló erõ, a lóval való bánásmód, a lovaglás alapjainak elsajátítása mellett számos más szabadidõ eltöltési lehetõség közül válogathatnak a táborozó gyermekek.
A teljesség igénye nélkül néhány: fafaragás, íjászat, gyöngyfûzés, festés, agyagozás, batikolás szénrajzolás, vadászbemutató, ügyességi játékok, lovas kocsikázás, bringóhintók használata, gokartozás, játékos KRESZ oktatása tesztlap kitöltésekkel, jutalmazással, túrakerékpározásról tájékoztató, kerékpár szerelés bemutatása-tanulása, rendõr, ill. tûzoltó bemutatók stb.

Táborunkra évrõl évre több a jelentkezõ gyermek városunkból, annak vonzáskörzetébõl, ill. újabban az ország igen sok településérõl.
Táborunk egyelõre csupán napközben foglalkoztatja, felügyeli a gyermekeket, kora reggeltõl késõ délutánig. Rugalmasan kezeljük az érkezési és távozási idõpontokat, hiszen elsõsorban a dolgozó szülõk segítségére vagyunk, így egyéni megbeszélések alapján történnek a gyermekek érkezései ill. távozásai a tábor helyszínérõl.
Városunktól távol esõ településekrõl jelentkezõ gyermekek az elmúlt években önálló szálláshelyintézéssel tudták csupán elérni, hogy õk is igénybe vehessék szolgáltatásainkat. (Rokonoknál, ismerõsöknél, elõzõ évi táborban kötött barátság alapján történõ elszállásolások.)
Ebben az évben már szervezett formában tudunk szállást biztosítani az erre igényt tartó gyermekeknek városunkban.

A táborok programskáláját minden évben bõvíteni próbáljuk.
Ezek természetesen pályázatokon nyert anyagi forrásból történnek.
A 2003-as év szenzációja volt táborozó gyermekeink számára, hogy a táborok zárónapjain autóbuszos kirándulást szerveztük más LOVAS objektumokra.

Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megismerjék a LÓ sokoldalúságát, megismerjenek más lovas létesítményeket.

A hozzánk látogató csoportok nagyobb százalékban gyermekek.
A gyermekek l-2 %-át kivéve, mindannyiójuk futószáron, nyeregben, vagy voltizshevederen lovagolhat.
A lovaglás oktatásakor adott egyszerû utasításaimat - nagy megdöbbenésemre - igen kevés gyermek tudja maradéktalanul teljesíteni legnagyobb akarata, igyekezete mellett.
Ennek okai már a testi, lelki, szellemi egészség hiányosságában kereshetõek.
Egyszerûbben fogalmazva nagyon furcsálltam, amikor az egyébként egészségesnek tûnõ gyermek nem tudja teljesíteni olyan egyszerû kérésemet, mint pl. Ülj egyenesen!

Ezek motiváltak akkor, amikor jelentkeztem és elvégeztem egy Terápiás Lovas Oktatói tanfolyamot.
Sajnos ma Magyarországon még nem eléggé ismert, ill. nem elismert a lóval, lovon való gyógyítás, állapotjavítás, holott azok a sérült, fogyatékos társaink, akik hozzájuthatnak a gyógylovagláshoz, terápiás lovagláshoz, hippoterápiához, õk ill. az õ hozzátartozóik, szüleik, gondozóik ill. mi szakemberek bizonyítani tudjuk, hogy a gyógyításnak ez az ága nagyon sokat tud segíteni a rászorultaknak.
Jelenleg a Dél-Alföldi régióban egyedüli szaktudással bírok e tekintetben.
Egyre többen keresnek meg különféle problémákkal (autizmus, gerincferdülés, hiperaktivitás stb.)
A gyógylovagoltatás, hippoterápia csak TIM munkában végezhetõ igazán hatékonyan, szakorvosi véleménykérés, jóváhagyás mellett.

A Nagykõrösi Egyesített Szociális Intézmény lakóit rendszeresen részesítjük lovas foglalkozásban, gyógylovagoltatásban, ill. a PM TEGYESZI Nagykõrösi Intézetében nevelkedõ állami gondozott gyermekeket is lovagoltatjuk nevelési, viselkedési, beilleszkedési problémáik megszüntetésére.


Tovbbi informci:

Kapcsolatfelvtel Kapcsolatfelvtel


Krjk adja meg adatait s rja meg zenett.
A *-al megjellt rszek kitltse ktelez.

Nv*:
Telefon:
E-mail cm*:
Trgy*:
Fontossg:
Srgs tlagos Nem srgs
zenet*:
Ha ezt a szveget ltja engedlyezze a kpek megjelentst
rd ide mit ltsz a kpen:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s