Főoldal > Sport és szabadidő > Lovaglási lehetőség > Gátőrházi Lovastanya

t: 2314

Gátőrházi Lovastanya

Képek:Részletek:

   Egyesületünk a NAGYKŐRÖSI LOVAS SPORTEGYESÜLET - továbbiakban NLSE - 200l. augusztusában nyert hivatalos bejegyzést a Pest megyei bíróságon közhasznú társaság minősítéssel.
A közéletbe való bekapcsolódásunk hivatalos bejegyzésünket megelőzve kb. nyolc éve már megkezdődött, állami fedezőmén állomás üzemeltetésével.

Gyermekeink óvodai, iskolai közösségbe kerülésével új lehetőségek tárultak fel előttünk.
Szülői, pedagógusi, közintézmény vezetői indítványozásra óvodai, iskolai csoportok, baráti társaságok számára helyet, programot biztosítottunk piknik jelleggel szabadidő eltöltéséhez, melynek különlegességét természetesen a lovas programok biztosították.

1998-ban először - a Nagycsaládosok Nagykőrösi Egyesülete indítványozására - rendeztük meg a mára már hagyománnyá váló, országos ismertségnek örvendő Nyári Napközis Lovas Tábort.
E tábor elsősorban azért jött létre, hogy minden gyermeknek anyagi és társadalmi hovatartozás megkülönböztetése nélkül hasznos és biztonságos szabadidő eltöltést biztosíthasson az oly rövid nyári szünidőben, a mindenkori lehető legkisebb anyagi ráfordítást kérve a szülőktől.

A tábor programlehetőségei igen széles körben mozognak:
Alapvetően a LÓ a fő motiváló erő, a lóval való bánásmód, a lovaglás alapjainak elsajátítása mellett számos más szabadidő eltöltési lehetőség közül válogathatnak a táborozó gyermekek.
A teljesség igénye nélkül néhány: fafaragás, íjászat, gyöngyfűzés, festés, agyagozás, batikolás szénrajzolás, vadászbemutató, ügyességi játékok, lovas kocsikázás, bringóhintók használata, gokartozás, játékos KRESZ oktatása tesztlap kitöltésekkel, jutalmazással, túrakerékpározásról tájékoztató, kerékpár szerelés bemutatása-tanulása, rendőr, ill. tűzoltó bemutatók stb.

Táborunkra évről évre több a jelentkező gyermek városunkból, annak vonzáskörzetéből, ill. újabban az ország igen sok településéről.
Táborunk egyelőre csupán napközben foglalkoztatja, felügyeli a gyermekeket, kora reggeltől késő délutánig. Rugalmasan kezeljük az érkezési és távozási időpontokat, hiszen elsősorban a dolgozó szülők segítségére vagyunk, így egyéni megbeszélések alapján történnek a gyermekek érkezései ill. távozásai a tábor helyszínéről.
Városunktól távol eső településekről jelentkező gyermekek az elmúlt években önálló szálláshelyintézéssel tudták csupán elérni, hogy ők is igénybe vehessék szolgáltatásainkat. (Rokonoknál, ismerősöknél, előző évi táborban kötött barátság alapján történő elszállásolások.)
Ebben az évben már szervezett formában tudunk szállást biztosítani az erre igényt tartó gyermekeknek városunkban.

A táborok programskáláját minden évben bővíteni próbáljuk.
Ezek természetesen pályázatokon nyert anyagi forrásból történnek.
A 2003-as év szenzációja volt táborozó gyermekeink számára, hogy a táborok zárónapjain autóbuszos kirándulást szerveztük más LOVAS objektumokra.

Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megismerjék a LÓ sokoldalúságát, megismerjenek más lovas létesítményeket.

A hozzánk látogató csoportok nagyobb százalékban gyermekek.
A gyermekek l-2 %-át kivéve, mindannyiójuk futószáron, nyeregben, vagy voltizshevederen lovagolhat.
A lovaglás oktatásakor adott egyszerű utasításaimat - nagy megdöbbenésemre - igen kevés gyermek tudja maradéktalanul teljesíteni legnagyobb akarata, igyekezete mellett.
Ennek okai már a testi, lelki, szellemi egészség hiányosságában kereshetőek.
Egyszerűbben fogalmazva nagyon furcsálltam, amikor az egyébként egészségesnek tűnő gyermek nem tudja teljesíteni olyan egyszerű kérésemet, mint pl. Ülj egyenesen!

Ezek motiváltak akkor, amikor jelentkeztem és elvégeztem egy Terápiás Lovas Oktatói tanfolyamot.
Sajnos ma Magyarországon még nem eléggé ismert, ill. nem elismert a lóval, lovon való gyógyítás, állapotjavítás, holott azok a sérült, fogyatékos társaink, akik hozzájuthatnak a gyógylovagláshoz, terápiás lovagláshoz, hippoterápiához, ők ill. az ő hozzátartozóik, szüleik, gondozóik ill. mi szakemberek bizonyítani tudjuk, hogy a gyógyításnak ez az ága nagyon sokat tud segíteni a rászorultaknak.
Jelenleg a Dél-Alföldi régióban egyedüli szaktudással bírok e tekintetben.
Egyre többen keresnek meg különféle problémákkal (autizmus, gerincferdülés, hiperaktivitás stb.)
A gyógylovagoltatás, hippoterápia csak TIM munkában végezhető igazán hatékonyan, szakorvosi véleménykérés, jóváhagyás mellett.

A Nagykőrösi Egyesített Szociális Intézmény lakóit rendszeresen részesítjük lovas foglalkozásban, gyógylovagoltatásban, ill. a PM TEGYESZI Nagykőrösi Intézetében nevelkedő állami gondozott gyermekeket is lovagoltatjuk nevelési, viselkedési, beilleszkedési problémáik megszüntetésére.


További információ:

Kapcsolatfelvétel Kapcsolatfelvétel


Kérjük adja meg adatait és írja meg üzenetét.
A *-al megjelölt részek kitöltése kötelező.

Név*:
Telefon:
E-mail cím*:
Tárgy*:
Fontosság:
Sürgős Átlagos Nem sürgős
Üzenet*:
Ha ezt a szöveget látja engedélyezze a képek megjelenítését
Írd ide mit látsz a képen:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.012 s