Főoldal > Kulturális > Egyéb szórakoztató program > Mívesház

t: 1984

Mívesház

Képek:


Részletek:

1990-ben nyitottuk meg családi vállalkozásunkat Hollókőn, az Ófalu központjában található Mívesházban. Célunk az volt, hogy egyedi adottságainkat kihasználva, magas színvonalú és tartalmas programokkal szórakoztassuk vendégeinket. Ennek érdekében programjaink során igyekszünk bemutatni a népi életet, egy kicsit visszaidézni, egy már letűnőben lévő kor hangulatát. Az általunk elkészített kemencés ételek is egyedi ízvilágot képviselnek, az igazi palóc konyha jellegzetességeit viselik magukon. Pincénkben is a korhűségre és a családias légkör megteremtésére törekszünk.

Választékunk:

Alapprogramok

Kiegészítő programok

Különleges ajánlat

Alapprogramok

Alapprogram I.

A programvezető a falu bejáratánál várja a vendégeket, s lekíséri őket a templom mellett lévő Mívesházig.

A Mívesház udvarán népviseletbe öltözött asszonyok énekszóval várják őket, majd hollókői szokás szerint italt (barackpálinkát és gyümölcslevet) szolgálnak fel. A kínálás alatt három helyen folynak az események. Két asszony a szabadtéri kemencében süti a finom hollókői túrós lepényt, három asszony egy rövid fonó jelenetet mutat be, a hatodik asszony pedig a tüzet készíti elő a pattogatott kukoricához. A túrós lepény elfogyasztása után a Mívesházban vendégeink megismerkedhetnek a gyönyörű sokszoknyás hollókői népviselettel, majd egy önként jelentkező hölgyet, a vendégek előtt az ügyes kezű asszonyok hollókői „nagyféketős” menyecskévé varázsolnak át. A program a Mívesház udvarán a menyecsketánccal zárul.

Ezután egy körséta következik az Ófaluban, mely keretében vendégeink megtekinthetik a Falumúzeumot és a Fazekasműhelyt.

Időtartam: 120 perc

Alapprogram II.

A program első része megegyezik az Alapprogram I-ben leírtakkal. A séta után visszatérünk a Mívesházhoz, ahol az épület pincéjében, otthonias légkörben kerül felszolgálásra a szabadtéri kemencében sütött „Kemencés falatok” (csirke, pulyka, libacomb, köret, saláta, túrós-mákos rétes)

Időtartam: 240 perc

Alapprogram III.
Tanösvény túra

A túra vezető a parkoló bejáratánál várja a vendégeket, a túra innen indul. A vár előtti dombon meghívjuk vendégeinket egy kis piknikezésre, melynek keretében sajttal, kenyérrel, borral és üdítővel kínáljuk vendégeinket. A vár megtekintése után, végig járjuk a Bükki Nemzeti Park által a Hollókői Tájvédelmi Körzet területén belül létrehozott tanösvényt. A séta során megismerkedhetünk védett környezetünk őshonos növény- és állatvilágával (levelibéka, ragadozó madarak, erdei gyík). A program a Mívesház pincéjében elfogyasztott kemencés ebéddel fejeződik be.

Időtartam: séta 120 perc + ebéd 60 perc

Alapprogram IV.
Kézműves foglalkozás a fonóházban

A programvezető a falu bejáratánál várja a vendégeket, s lekíséri őket a templom mellett lévő Mívesházig, ahol hollókői asszonyok visszaidézik a század elei falusi fonók hangulatát. Énekelnek, tréfálkoznak, bemutatják a fonást, míg mások hímeznek, kötnek. Vendégeink ezúton ismerkedhetnek meg magángyűjteményünk hagyományos palóc kötés és hímzés mintáival. Látogatóink kedvükre válogathatnak az előre elkészített minták között, az alaplépéseket a helyszínen meg is tanulhatják. Vendégeinket a fonóban szokásos mákos kukoricával és frissítővel kínáljuk.

A faluséta után a program a Mívesház pincéjében kemencés ebéddel zárul.

Időtartam: 3 óra

Alapprogram V.

Lekvárfőzés

Szeretettel meghívjuk vendégeinket hollókői falusi konyhánkba, hagyományos lekvár főzésre. Az idénynek megfelelő gyümölcsből (június: málna vagy eper, július: barack vagy meggy, augusztus: barack vagy szeder, szeptember: szilva, csipke vagy kökény) készítjük lekvárjainkat a Mívesház udvarán lévő szabadtéri tűzhelyen. A vendégek megismerkedhetnek a lekvár főzés minden fázisával, a gyümölcs mosásától kezdve egészen a lekvár üvegbe töltéséig. Amíg a lekvár készül, minden vendég elkészítheti saját lekvárosüvegének csomagolását, címkéjét. Amikor a lekvár elkészül, vendégeink saját kezűleg merhetik bele a forró lekvárt üvegeikbe, amit konyhánk lekvárválasztékának recepturájával és a főzés során használt kötényekkel együtt haza is vihetnek. A program falusétával folytatódik és a Mívesház pincéjében elfogyasztott ebéddel zárul.

Időtartam: 3 óra

Különleges ajánlat
Márton napi libalakoma
„ Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”

A falu védőszentje Szent Márton, ünnepnapja november 11-e. Hollókőn ez a nap a „Vendégség” napja. A családok összegyűlnek és az ebéd minden háznál libából készül. Márton napi libalakománk ennek a szokásnak az emlékét idézi fel. A vacsora ideje alatt a háttérben hollókői asszonyok tollat fosztanak, mesélnek, énekelnek hangulatos zene kíséretében. A vendégek megérkezésükkor számozott széken foglalnak helyet, és a vacsora végén kihúzzuk egy szék sorszámát, és egy szerencsés vendég egy élő libával lesz gazdagabb.

A libalakoma menüje:

Libaleves házi csíkkal

Laska libamájjal

Liba combja, melle libakrumplival, dinsztelt káposztával

Ludaskása tepertővel

Házi sütemény

Mákos kukorica

Időtartam: 3 óra


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.013 s