Foldal > Kulturális > Egyéb szórakoztató program > Mívesház

t: 3882

Mívesház

Kpek:


Rszletek:

1990-ben nyitottuk meg családi vállalkozásunkat Hollókõn, az Ófalu központjában található Mívesházban. Célunk az volt, hogy egyedi adottságainkat kihasználva, magas színvonalú és tartalmas programokkal szórakoztassuk vendégeinket. Ennek érdekében programjaink során igyekszünk bemutatni a népi életet, egy kicsit visszaidézni, egy már letûnõben lévõ kor hangulatát. Az általunk elkészített kemencés ételek is egyedi ízvilágot képviselnek, az igazi palóc konyha jellegzetességeit viselik magukon. Pincénkben is a korhûségre és a családias légkör megteremtésére törekszünk.

Választékunk:

Alapprogramok

Kiegészítõ programok

Különleges ajánlat

Alapprogramok

Alapprogram I.

A programvezetõ a falu bejáratánál várja a vendégeket, s lekíséri õket a templom mellett lévõ Mívesházig.

A Mívesház udvarán népviseletbe öltözött asszonyok énekszóval várják õket, majd hollókõi szokás szerint italt (barackpálinkát és gyümölcslevet) szolgálnak fel. A kínálás alatt három helyen folynak az események. Két asszony a szabadtéri kemencében süti a finom hollókõi túrós lepényt, három asszony egy rövid fonó jelenetet mutat be, a hatodik asszony pedig a tüzet készíti elõ a pattogatott kukoricához. A túrós lepény elfogyasztása után a Mívesházban vendégeink megismerkedhetnek a gyönyörû sokszoknyás hollókõi népviselettel, majd egy önként jelentkezõ hölgyet, a vendégek elõtt az ügyes kezû asszonyok hollókõi „nagyféketõs” menyecskévé varázsolnak át. A program a Mívesház udvarán a menyecsketánccal zárul.

Ezután egy körséta következik az Ófaluban, mely keretében vendégeink megtekinthetik a Falumúzeumot és a Fazekasmûhelyt.

Idõtartam: 120 perc

Alapprogram II.

A program elsõ része megegyezik az Alapprogram I-ben leírtakkal. A séta után visszatérünk a Mívesházhoz, ahol az épület pincéjében, otthonias légkörben kerül felszolgálásra a szabadtéri kemencében sütött „Kemencés falatok” (csirke, pulyka, libacomb, köret, saláta, túrós-mákos rétes)

Idõtartam: 240 perc

Alapprogram III.
Tanösvény túra

A túra vezetõ a parkoló bejáratánál várja a vendégeket, a túra innen indul. A vár elõtti dombon meghívjuk vendégeinket egy kis piknikezésre, melynek keretében sajttal, kenyérrel, borral és üdítõvel kínáljuk vendégeinket. A vár megtekintése után, végig járjuk a Bükki Nemzeti Park által a Hollókõi Tájvédelmi Körzet területén belül létrehozott tanösvényt. A séta során megismerkedhetünk védett környezetünk õshonos növény- és állatvilágával (levelibéka, ragadozó madarak, erdei gyík). A program a Mívesház pincéjében elfogyasztott kemencés ebéddel fejezõdik be.

Idõtartam: séta 120 perc + ebéd 60 perc

Alapprogram IV.
Kézmûves foglalkozás a fonóházban

A programvezetõ a falu bejáratánál várja a vendégeket, s lekíséri õket a templom mellett lévõ Mívesházig, ahol hollókõi asszonyok visszaidézik a század elei falusi fonók hangulatát. Énekelnek, tréfálkoznak, bemutatják a fonást, míg mások hímeznek, kötnek. Vendégeink ezúton ismerkedhetnek meg magángyûjteményünk hagyományos palóc kötés és hímzés mintáival. Látogatóink kedvükre válogathatnak az elõre elkészített minták között, az alaplépéseket a helyszínen meg is tanulhatják. Vendégeinket a fonóban szokásos mákos kukoricával és frissítõvel kínáljuk.

A faluséta után a program a Mívesház pincéjében kemencés ebéddel zárul.

Idõtartam: 3 óra

Alapprogram V.

Lekvárfõzés

Szeretettel meghívjuk vendégeinket hollókõi falusi konyhánkba, hagyományos lekvár fõzésre. Az idénynek megfelelõ gyümölcsbõl (június: málna vagy eper, július: barack vagy meggy, augusztus: barack vagy szeder, szeptember: szilva, csipke vagy kökény) készítjük lekvárjainkat a Mívesház udvarán lévõ szabadtéri tûzhelyen. A vendégek megismerkedhetnek a lekvár fõzés minden fázisával, a gyümölcs mosásától kezdve egészen a lekvár üvegbe töltéséig. Amíg a lekvár készül, minden vendég elkészítheti saját lekvárosüvegének csomagolását, címkéjét. Amikor a lekvár elkészül, vendégeink saját kezûleg merhetik bele a forró lekvárt üvegeikbe, amit konyhánk lekvárválasztékának recepturájával és a fõzés során használt kötényekkel együtt haza is vihetnek. A program falusétával folytatódik és a Mívesház pincéjében elfogyasztott ebéddel zárul.

Idõtartam: 3 óra

Különleges ajánlat
Márton napi libalakoma
„ Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”

A falu védõszentje Szent Márton, ünnepnapja november 11-e. Hollókõn ez a nap a „Vendégség” napja. A családok összegyûlnek és az ebéd minden háznál libából készül. Márton napi libalakománk ennek a szokásnak az emlékét idézi fel. A vacsora ideje alatt a háttérben hollókõi asszonyok tollat fosztanak, mesélnek, énekelnek hangulatos zene kíséretében. A vendégek megérkezésükkor számozott széken foglalnak helyet, és a vacsora végén kihúzzuk egy szék sorszámát, és egy szerencsés vendég egy élõ libával lesz gazdagabb.

A libalakoma menüje:

Libaleves házi csíkkal

Laska libamájjal

Liba combja, melle libakrumplival, dinsztelt káposztával

Ludaskása tepertõvel

Házi sütemény

Mákos kukorica

Idõtartam: 3 óra


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.022 s