Foldal > Látnivaló > Múzeum > Helikon Kastélymúzeum (Festetics Kastély)

t: 6773

Helikon Kastélymúzeum (Festetics Kastély)

Kpek:


Rszletek:

   Állandó kiállítások:
A XVIII. - XIX. századi fõúri életformát bemutató állandó kiállítás

Az elsõ teremben többek között a Festetics család keszthelyi ágainak alapítója, Festetics Kristóf egész alakos fába faragott reliefjét láthatjuk, valamint fiának, az ugyancsak jogász Pálnak a több mint 2000 márvány darabkából összerakott Itáliában készített mozaik képét.

Magyarország legnagyobb, és egyetlen épen maradt magánkönyvtára bûvöli el a látogatót a 100 ezer, fõleg 18. és 19. századi kötetével és berendezésével.
A legnagyobb hazai fõúri könyvtárat Rómában készített márványszobrok díszítik, köztük Diana-nak, a vadászat mitológiai istennõjének gyönyörû szobra. De látható itt 1808-ban készült földgömb, 200 éves hársfából készült csillár, sõt az 1797-ben épített 33 m hosszú Phönix nevû gálya eredeti tervrajza is.
A kapcsolódó kis könyvtár, majd a kápolna megtekintése után a régi lakószobák során halad végig a látogató, korabeli, nagyrészt eredeti intarziás bútorok, festmények, kínai, francia, magyar vázák, keleti szõnyegek mellett, egész a tükörteremig, a jelenlegi koncert teremig, amely korábban a család ünnepi ebédlõje volt, s a kastélynak ma is leginkább grandiózus terme aranyozott stukkóival, csodás csilláraival.

Az iszlám világ mûvészete címû kiállítás egyedülálló nem csak Magyarországon, hanem Európában is.
A kuvaiti Tareq Rajab Múzeum anyaga, a Marokkótól Indiáig elterülõ iszlám világ mûvészetét mutatja be.

A Vadászati és Történelmi Modellvasút-kiállítás új épületében tekintse meg öt földrészen elejtett, 200 vadfaj trófeáit.
A kiállítás híres magyar és Magyarországhoz kötõdõ vadászok, köztük Kittenberger Kálmán, Széchényi Zsigmond, Windisch-Grätz Ferenc József, Szederjei Ákos, Dózsa György és Hidvégi Béla tevékenységének állít emléket.
Az állatok többségével természetes élõhelyükön sétálva ismerkedhetnek a látogatók.
Az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzõmûvészeti gyûjtemény teszi teljessé.

A legfelsõ szinten Európa egyik legnagyobb, több mint 500 m2-es terepasztala épült fel, amelynek 3000 m-es sínhálózatán, 1000 épület között 160 szerelvény közlekedik egyszerre. A 19-21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait - Nürnbergtõl az Alpokon át a Déli vasútig - szemléltetõ óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhû mása, a vonatfüttyök sokféleségével együtt. A bemutatóhoz eredeti épület- és pályatervek tartoznak.
Az 50 18-19-20. századi hintót, szánkót bemutató kiállítás egyedülálló Közép-Európában.

Ideiglenes kiállítások:
Fények és színek címmel a Balaton festõinek alkotásai a Magyar Nemzeti Galéria gyûjteményébõl.
Lovas és lóábrázolás a magyar képzõmûvészetben címmel szintén a Magyar Nemzeti Galéria gyûjteményébõl.
Régi jó bõrök címmel a 17-18. században használatos bõrtárgyak az európai és magyar bõrmûvesség remekei az Iparmûvészeti Múzeum anyagából.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s