Főoldal > Látnivaló > Múzeum > Helikon Kastélymúzeum (Festetics Kastély)

t: 5108

Helikon Kastélymúzeum (Festetics Kastély)

Képek:


Részletek:

   Állandó kiállítások:
A XVIII. - XIX. századi főúri életformát bemutató állandó kiállítás

Az első teremben többek között a Festetics család keszthelyi ágainak alapítója, Festetics Kristóf egész alakos fába faragott reliefjét láthatjuk, valamint fiának, az ugyancsak jogász Pálnak a több mint 2000 márvány darabkából összerakott Itáliában készített mozaik képét.

Magyarország legnagyobb, és egyetlen épen maradt magánkönyvtára bűvöli el a látogatót a 100 ezer, főleg 18. és 19. századi kötetével és berendezésével.
A legnagyobb hazai főúri könyvtárat Rómában készített márványszobrok díszítik, köztük Diana-nak, a vadászat mitológiai istennőjének gyönyörű szobra. De látható itt 1808-ban készült földgömb, 200 éves hársfából készült csillár, sőt az 1797-ben épített 33 m hosszú Phönix nevű gálya eredeti tervrajza is.
A kapcsolódó kis könyvtár, majd a kápolna megtekintése után a régi lakószobák során halad végig a látogató, korabeli, nagyrészt eredeti intarziás bútorok, festmények, kínai, francia, magyar vázák, keleti szőnyegek mellett, egész a tükörteremig, a jelenlegi koncert teremig, amely korábban a család ünnepi ebédlője volt, s a kastélynak ma is leginkább grandiózus terme aranyozott stukkóival, csodás csilláraival.

Az iszlám világ művészete című kiállítás egyedülálló nem csak Magyarországon, hanem Európában is.
A kuvaiti Tareq Rajab Múzeum anyaga, a Marokkótól Indiáig elterülő iszlám világ művészetét mutatja be.

A Vadászati és Történelmi Modellvasút-kiállítás új épületében tekintse meg öt földrészen elejtett, 200 vadfaj trófeáit.
A kiállítás híres magyar és Magyarországhoz kötődő vadászok, köztük Kittenberger Kálmán, Széchényi Zsigmond, Windisch-Grätz Ferenc József, Szederjei Ákos, Dózsa György és Hidvégi Béla tevékenységének állít emléket.
Az állatok többségével természetes élőhelyükön sétálva ismerkedhetnek a látogatók.
Az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény teszi teljessé.

A legfelső szinten Európa egyik legnagyobb, több mint 500 m2-es terepasztala épült fel, amelynek 3000 m-es sínhálózatán, 1000 épület között 160 szerelvény közlekedik egyszerre. A 19-21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait - Nürnbergtől az Alpokon át a Déli vasútig - szemléltető óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű mása, a vonatfüttyök sokféleségével együtt. A bemutatóhoz eredeti épület- és pályatervek tartoznak.
Az 50 18-19-20. századi hintót, szánkót bemutató kiállítás egyedülálló Közép-Európában.

Ideiglenes kiállítások:
Fények és színek címmel a Balaton festőinek alkotásai a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből.
Lovas és lóábrázolás a magyar képzőművészetben címmel szintén a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből.
Régi jó bőrök címmel a 17-18. században használatos bőrtárgyak az európai és magyar bőrművesség remekei az Iparművészeti Múzeum anyagából.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.013 s