Foldal > Szálláshely > Magánszálláshely > Talentum Falusi Turisztikai Fogadóhely

t: 3902

Talentum Falusi Turisztikai Fogadóhely

Kpek:


Rszletek:

   A Miskolctól 42 km-re északra fekvõ, erdõktõl és gyümölcsösöktõl körbefogott csereháti kis zsákfaluban a Talentum Fogadóhelyhez tartozó 8 fõs falusi vendégházban, 1,5 hektáros élményudvaron, 20 fõs erdei iskolában és kézmûves házban a természet, a falusi élet és saját kreativitásunk felfedezésének élménye várja a csendre, nyugalomra a természet közelségére vágyó családokat, baráti társaságokat, iskolai csoportokat.

A programajánlatból kiemelhetõ a Magyarországon csak néhány éve terjedõ, az iskolások számára a tanítási idõszakban a tantervi követelményekhez illeszkedõ, komplex erdei iskolai program biztosítása. Ma még az iskolavezetés, a tanárok és a szülõk is kissé idegenkedve fogadják a tanítás szabadba, a megismerésnek leginkább kedvezõ terepre való kihelyezését. Pedig akik már belekóstoltak, meggyõzõdéssel vallják, hogy a 4-5 napos erdei iskolai kurzus a természetrõl, a társadalomról és a kettõ egymáshoz való viszonyáról lényegesen többet tud a gyerekekkel megértetni, mint ugyanannyi hagyományos tanítási óra.

Az irotai Talentum Erdei Iskola programjában jól ötvözi a csereháti dombok geológiai és geomorfológiai adottságaiból, a környezõ erdõk élõvilágából adódó lehetõségeket és a hagyományos népi gazdálkodás még meglévõ elemeinek megismerése, az arculatában és részben életmódjában hagyományos falusi élet, valamint a helyi kézmûves ház nyújtotta kulturális és közösségi élményekkel. Az erdei iskolai program fõ moduljai:

1. A természet felfedezése (8 óra) (földrajz, biológia, környezetvédelem):
Séta a tanösvényen és a herba-parkban. Felfedezõ túra a falu körül. Fakitermelés megtekintése. Vadles.

2. Porta-túra (8 óra) (néprajz, földrajz, történelem):
A falu felfedezése. A föld. A lakás. Az ünnepek. Kenyérsütés. Vajköpülés.

3. Ügyes kezek (8 óra) (kézmûvesség, rajz):
Szövés, batikolás. Fazekasság. Gyertyaöntés, Papírmerítés, festés, rajzolás, díszítés. Kiállítás.

4. Környezetvédelem (8 óra) (kémia, biológia, földrajz, fizika):
Vízminõség mérése, vízvédelem. Helyi környezeti probléma feltárása. Szelektív hulladékgyûjtés, hulladékok újrahasznosítása. Komposztálás. Szórólap készítése.

5. Este a fonóban (4 óra) (irodalom, dráma, ének-zene):
Fonóbeli szórakozások, játékok. Népdalok, népszokások dalai. Bábjáték. Népszokások, történetek dramatizált megjelenítése.

6. Játéktér (4 óra) (testnevelés):
A bige és a méta játék. A tájékozódási futás alapjai. Számháború.

7. Napi rutin (4 óra) (földrajz, gazdálkodás, kommunikáció):
Idõjós: Az idõjárás elemeinek és változásának megfigyelése. Napi rendszeres hõmérséklet, csapadék mérése,

Természetesen nem csak a diákokat, de az országos kék túra útvonalán haladó turistákat, pihenésre vágyó családokat, egy-két napra a világtól elvonulni kívánó baráti társaságokat, munkahelyi kollektívákat is szívesen látjuk. A kényelmes szálláshely, a szépen parkosított, gondozott udvar, a hangulatos kis tó, a gyógy- és fûszernövény parcellák, a mezítlábas ösvény mellett az üstben fõtt, kemencében sült népi ételek is segítenek a kikapcsolódásban, a falusi hangulat megélésében. Télen kívánságra disznóölést, tavasszal az immár hagyományos Nyitnikék rendezvényt, nyaranta kisiskolásoknak kézmûves, környezetvédõ, kukta, sport és egyetemistáknak falukutató táborokat, õsszel hecsedli fõzést szervezünk.

A hely a Felvidék bebarangolásához is jó kiindulópont. Az aggteleki és a tokaji világörökségi helyszínek, Miskolc-Tapolca és Bogács fürdõi, Diósgyõr, Krasznahorka és Zemplén várai, Kassa és Sárospatak egyaránt egynapos autós túrákra elérhetõk. Az autóval nem rendelkezõk helyben kerékpárt bérelhetnek és azzal kereshetik fel a Cserehát és a Bódva-völgy nevezetességeit, elsõsorban a kis középkori templomokat, az építészeti arculatukat megõrzött aprófalvakat és a csereháti kézmûves hálózat többi elemét.

Ha szerencséjük van, a Cserehátot jól ismerõ tulajdonosok személyesen vezetik be a látogatót hazánk eme méltatlanul elhanyagolt kistájának titkaiba, fejlesztése stratégiai kérdéseibe.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.022 s