Foldal > Látnivaló > Múzeum > Arany Sas Patikamúzeum

t: 4770

Arany Sas Patikamúzeum

Kpek:


Rszletek:

   A magyar gyógyszerészettörténeti emlékek összegyûjtését 1896-ban Ernyey József kezdeményezte Budapesten, 1905-ben pedig már egy szakmúzeum felállítására is javaslatot tett, ám ennek létrejötte még elég sokáig váratott magára.
Az elsõ ilyen jellegû kiállítás 1948-ban nyílt meg az orvosegyetem keretén belül, melynek anyaga 1963-ban került a Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár tulajdonába azzal a szándékkal, hogy alapját képezze egy létrehozandó orvos- ill. gyógyszerészettörténeti múzeum kiállításának.

Az Orvostörténeti Múzeum megnyitásával egyidõben már elkezdõdött az a munka, melynek eredményeképp 1974-ben megnyitotta kapuit a budai vár egyik nagy múltú épületében az Arany Sas Patikamúzeum.
Nem véletlen, hogy a Tárnok utca 18. alatt található épületre esett a választás, amikor helyszínt kerestek a kiállításnak, hiszen ebben a házban már a 18. század közepétõl kezdve, egészen az I. világháborúig patika mûködött.
A középkori alapokon nyugvó épület alsó szintje kezdetektõl fogva kereskedelmi célokat szolgált, amely többszöri átalakítás után, a 18-19. század folyamán nyerte el mai elrendezési formáját, s jött létre az officina (a vevõk kiszolgálására szolgáló helyiség) és az átadóablakkal összekötött laboratórium egysége.

A kiállítás is a két fõ helyiségben kialakított enteriõr köré szervezõdve mutatja be a gyógyszerészet tudományának fejlõdését azoknak az írott, képi és tárgyi emlékeknek a segítségével, amelyek bizonyítják, hogy a gyógyszerészettörténet nem csupán egy tudományág történetét hivatott bemutatni, hanem az iparmûvészet történetének is fontos részét képezi.
A patikai berendezési tárgyak, a kerámia, fa, üveg állványedények, a mozsarak, mérlegek és egyéb eszközök míves kidolgozásukkal, szépségükkel méltán tartoznak a magyar és az egyetemes mûvészeti örökségünk legszebb darabjai közé.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s