Foldal > Látnivaló > Múzeum > Petõfi Irodalmi Múzeum

t: 3931

Petõfi Irodalmi Múzeum

Kpek:


Rszletek:

   Fõvárosunk klasszicista építészetének jelentõs emléke a Károlyi Mihály utcában (korábban Kecskeméti/Egyetem utca) álló Károlyi-palota, amely mintegy ötven éve a Petõfi Irodalmi Múzeumnak ad otthont.

Károlyi György gróf szalonjaiban számos nagyszerû reformkori gondolat és fontos politikai döntés született.
A nagy pesti árvíz után a palotába költözött Bártfay László, Károlyi György titkára, akinek köszönhetõen a reformkor egyik legjelentõsebb irodalmi szalonja itt mûködött.
Megfordult a korabeli Pest színe-java, gyakori vendég volt többek között Szemere Pál, Toldy Ferenc, Vörösmarty Mihály, Kölcsey Ferenc, Wesselényi Miklós, Batthyány Lajos.
A szabadságharcot követõ véres megtorláskor Haynau itt alakíttatta ki hadiszállását, a grófi családnak csupán néhány szoba használatát engedélyezte.
Károlyi Györgyöt a forradalom támogatásáért bebörtönözték, és csak súlyos váltságdíj ellenében engedték szabadon.

A XX. század elején Károlyi Mihály modern fürdõszobákkal, új konyhai felszereléssel korszerûsítette a palotát, az istállók egy részének helyére autógarázst építtetett.
1928-ban a fõváros vásárolta meg a palotát, itt nyert méltó elhelyezést a Fõvárosi Képtár gyûjteménye.
1957-ben megnyílt az épületben az 1954-ben alapított Petõfi Irodalmi Múzeum, mely állandó és idõszaki kiállításokkal egyaránt várja az érdeklõdõket.
A ma Lotz-teremnek nevezett szalon mennyezetén látható falkép már a Fõvárosi Képtár idején került ide, Lotz Károly mûve a Múzsákat ábrázolja.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s