Foldal > Látnivaló > Múzeum > Rendõrségtörténeti Múzeum

t: 4971

Rendõrségtörténeti Múzeum

Kpek:


Rszletek:

   A múzeum elõdjét, a Bûnügyi Múzeumot 1908-ban alapította a Budapesti Rendõr-fõkapitányság. 1918-ban már több mint 10 000 tárgy és eszköz alkotta a gyûjtemény anyagát, mely a II. világháború során szinte teljesen megsemmisült.

1958-ban kezdõdött meg a múzeum újjászervezése oktatói kabinet formájában, amely már új tartalommal szolgálta a rendõrség állományának képzését.
1963-tól mai helyének szomszédságában (a volt Toloncházban) újból megkezdõdött a Bûnügyi Múzeum kialakítása.
1967-ben kapta meg mûködési engedélyét mint országos gyûjtõkörû szakmúzeum. Az épület zártsága és a feldolgozott témák miatt 30 éven át csak szervezett, csoportos formában volt látogatható meghatározott kör számára (például joghallgatók, orvostanhallgatók, rendõri iskolák hallgatói, egyéb csoportok).
Az intézményt 1997-ben bezárták, anyagát raktárba helyezték.
A múzeum 1999. április 26-tól új névvel, megújult tartalommal, nagyobb kiállítóterekkel és a korábbiakhoz képest kibõvült feladatkörrel már nyilvános múzeumként fogadja látogatóit.

A Rendõrség vezetésének a Múzeum megnyitásával többek között az volt a célja, hogy az egyes kiállítások méltón reprezentálják a testület történetét és a bûnözés elleni harc tárgyi és dokumentációs emlékeit. A Múzeum munkatársai mindent megtesznek, hogy gyermekeknek és felnõtteknek egyaránt érdekes látnivalókat kínáló programokkal segítsék elõ a testület mindennapi munkájának megismerését, ezzel is szorosabbá téve a lakosság és a Rendõrség kapcsolatát.

A múzeum állandó kiállításai:
A Rendõrség-történeti Múzeum nevébõl adódóan a rendvédelemmel, a rendõrséggel, a csendõrséggel, illetve ezek történetével kapcsolatos emlékeket gyûjt.

A magyar rendõrség története 1848-tól napjainkig
A kiállítás 1848-tól napjainkig közel 1000 tárgyi emlék - köztük egyenruhák, fegyverek, dokumentumok, kitüntetések- bemutatásával kalauzolja végig a látogatókat a testület fejlõdését bemutató termeken.

Kriminalisztikai kiállítás
A tárlat közel 500 bûnjel, 40 makett és 300 fotó segítségével mutatja be a bûnügyi technikusok, nyomozók, szakértõk munkáját, technikai eszközparkjuk fejlõdését.
Bûncselekmények, elkövetõk, elkövetési magatartások kerülnek bemutatásra, illetve az, hogy mit tesz a rendõrség a bûncselekmények eredményes felderítése érdekében.
A Kriminalisztikai kiállítás 2008 júniusában 6 híres/hírhedt bûnügy (Miskolci Bonnie és Clyde ügy, Jugoszláv sorozatgyilkos, Fekete Angyal ügy, Rendõrgyilkosság, Bene László és társa, Whiskys ügy) bemutatásával bõvült.

Magyar Krimiírók a XX. században
A kiállításban 86 magyar krimiíró (a szerzõk életrajza, illetve mûveik bibliográfiája) kerül bemutatásra. A Krimiírók falát az írók egy-egy könyvének borítója színesíti.
A kiállításban sok ismert szerzõ nevével találkozhatnak a látogatók (például Lõrincz L. László, Mattyasovszky Jenõ, Nemere István).

A múzeum idõszaki kiállításai:
A Rendõrség-történeti Múzeum idõszaki kiállításai a bûn- és balesetmegelõzés, vagyonvédelem, ifjúságvédelem stb. témakörökhöz és azok aktualitásához kapcsolódóan kerülnek megrendezésre, bemutatásra.

A múzeum idõszaki kiállításairól és rendezvényeirõl a múzeum honlapján találhatók bõvebb információk.

A Rendõrség-történeti Múzeum nyitva tartása:
Hétfõn zárva
Keddtõl-vasárnapig 09.00-17.00

A múzeum látogatása és a tárlatvezetés ingyenes!

Megközelíthetõ:
A Rendõrség-történeti Múzeum a Keleti pályaudvartól 5 perc sétára található, ezért tömegközlekedési eszközökkel jól megközelíthetõ:
- M2
- 24-es villamos
- 73,76,78,79 és 80-as trolibusz
- 7, 78, 7E és 173E jelzésû autóbusz


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.024 s