Főoldal > Látnivaló > Múzeum > Rendőrségtörténeti Múzeum

t: 3124

Rendőrségtörténeti Múzeum

Képek:


Részletek:

   A múzeum elődjét, a Bűnügyi Múzeumot 1908-ban alapította a Budapesti Rendőr-főkapitányság. 1918-ban már több mint 10 000 tárgy és eszköz alkotta a gyűjtemény anyagát, mely a II. világháború során szinte teljesen megsemmisült.

1958-ban kezdődött meg a múzeum újjászervezése oktatói kabinet formájában, amely már új tartalommal szolgálta a rendőrség állományának képzését.
1963-tól mai helyének szomszédságában (a volt Toloncházban) újból megkezdődött a Bűnügyi Múzeum kialakítása.
1967-ben kapta meg működési engedélyét mint országos gyűjtőkörű szakmúzeum. Az épület zártsága és a feldolgozott témák miatt 30 éven át csak szervezett, csoportos formában volt látogatható meghatározott kör számára (például joghallgatók, orvostanhallgatók, rendőri iskolák hallgatói, egyéb csoportok).
Az intézményt 1997-ben bezárták, anyagát raktárba helyezték.
A múzeum 1999. április 26-tól új névvel, megújult tartalommal, nagyobb kiállítóterekkel és a korábbiakhoz képest kibővült feladatkörrel már nyilvános múzeumként fogadja látogatóit.

A Rendőrség vezetésének a Múzeum megnyitásával többek között az volt a célja, hogy az egyes kiállítások méltón reprezentálják a testület történetét és a bűnözés elleni harc tárgyi és dokumentációs emlékeit. A Múzeum munkatársai mindent megtesznek, hogy gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes látnivalókat kínáló programokkal segítsék elő a testület mindennapi munkájának megismerését, ezzel is szorosabbá téve a lakosság és a Rendőrség kapcsolatát.

A múzeum állandó kiállításai:
A Rendőrség-történeti Múzeum nevéből adódóan a rendvédelemmel, a rendőrséggel, a csendőrséggel, illetve ezek történetével kapcsolatos emlékeket gyűjt.

A magyar rendőrség története 1848-tól napjainkig
A kiállítás 1848-tól napjainkig közel 1000 tárgyi emlék - köztük egyenruhák, fegyverek, dokumentumok, kitüntetések- bemutatásával kalauzolja végig a látogatókat a testület fejlődését bemutató termeken.

Kriminalisztikai kiállítás
A tárlat közel 500 bűnjel, 40 makett és 300 fotó segítségével mutatja be a bűnügyi technikusok, nyomozók, szakértők munkáját, technikai eszközparkjuk fejlődését.
Bűncselekmények, elkövetők, elkövetési magatartások kerülnek bemutatásra, illetve az, hogy mit tesz a rendőrség a bűncselekmények eredményes felderítése érdekében.
A Kriminalisztikai kiállítás 2008 júniusában 6 híres/hírhedt bűnügy (Miskolci Bonnie és Clyde ügy, Jugoszláv sorozatgyilkos, Fekete Angyal ügy, Rendőrgyilkosság, Bene László és társa, Whiskys ügy) bemutatásával bővült.

Magyar Krimiírók a XX. században
A kiállításban 86 magyar krimiíró (a szerzők életrajza, illetve műveik bibliográfiája) kerül bemutatásra. A Krimiírók falát az írók egy-egy könyvének borítója színesíti.
A kiállításban sok ismert szerző nevével találkozhatnak a látogatók (például Lőrincz L. László, Mattyasovszky Jenő, Nemere István).

A múzeum időszaki kiállításai:
A Rendőrség-történeti Múzeum időszaki kiállításai a bűn- és balesetmegelőzés, vagyonvédelem, ifjúságvédelem stb. témakörökhöz és azok aktualitásához kapcsolódóan kerülnek megrendezésre, bemutatásra.

A múzeum időszaki kiállításairól és rendezvényeiről a múzeum honlapján találhatók bővebb információk.

A Rendőrség-történeti Múzeum nyitva tartása:
Hétfőn zárva
Keddtől-vasárnapig 09.00-17.00

A múzeum látogatása és a tárlatvezetés ingyenes!

Megközelíthető:
A Rendőrség-történeti Múzeum a Keleti pályaudvartól 5 perc sétára található, ezért tömegközlekedési eszközökkel jól megközelíthető:
- M2
- 24-es villamos
- 73,76,78,79 és 80-as trolibusz
- 7, 78, 7E és 173E jelzésű autóbusz


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.022 s