Foldal > Látnivaló > Múzeum > Bajor Gizi Színészmúzeum

t: 4205

Bajor Gizi Színészmúzeum

Kpek:Rszletek:

   Emlékszobák
A múzeum 2002 õszén megnyílt, újrarendezett kiállítása a földszinten meghagyta a korábbi, egy-egy egyéniség köré komponált emlékszoba elrendezést.
A négy színésznõ mûvészi pályája a Nemzeti Színház történetének több mint száz évét fogja át, a Szigligeti-korszaktól (Jászai Mari), a Paulay-korszakon (Jászai Mari, Márkus Emília), Hevesi Sándor és Németh Antal igazgatói mûködésén át az 1940-es évek végéig (Bajor Gizi), majd pedig a Marton Endre-, Major Tamás-korszakkal az 1980-as évek elejéig (Gobbi Hilda).

Négy emeleti szobában a színházi elõadás létrejöttének folyamatával ismertetjük meg a látogatót, az olvasópróbától a premierig.
A kiállítás középpontjában a színész áll, illetve kapcsolata a társalkotókkal (az írókkal, rendezõkkel, tervezõkkel), valamint a közönséggel.
Az olvasópróba ismerteti a szereptanulással kapcsolatos szokásokat, a rendelkezõpróba a szerepépítési módszereket, az emlékpróba az elõadás felöltöztetését (díszlet, jelmez), a premier pedig felvillantja a színész és a közönség kapcsolatát, és nevezetes elõadásokat idéz meg.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s