Foldal > Látnivaló > Múzeum > Magyar Motorkerékpár Gyüjtemény

t: 4076

Magyar Motorkerékpár Gyüjtemény

Kpek:


Rszletek:

   Bizonyára Önben is felmerül a kérdés, hogy vajon a harmadik évezred küszöbén mi késztet valakit arra, hogy összegyûjtse hazánkban a már ipartörténeti emlékként kezelt magyar gyártású motorkerékpárokat, azokat felújítva kiállítsa és a nagyközönség számára is látogathatóvá tegye.

A válasz természetesen nagyon összetett, de valahogy úgy kezdõdik, hogy már apám is jó hírû önálló motorkerékpár-szerelõ volt az ötvenes években Budapesten, a IX. kerületben a Kvassay úton.
A politika beleszólt az õ életébe is: mûhelyét államosították, de a gépjármûvek szakmai szeretetét, elméleti és gyakorlati tudását továbbadta nekem.

Az 1991 óta mûködõ gépjármû-technikai könyvkereskedésünk (www.marotikonyvker.hu) jóvoltából még találkozhattam azokkal a kiváló konstruktõrökkel, tervezõkkel, gyári munkásokkal, akik aktív dolgozói voltak a Csepel Motorkerékpárgyárnak, a Danuvia Szerszám- és Készülékgyárnak, Egri Finomszerelvénygyárnak, stb. Azokkal, akik versenyeztek, illetve versenyekre felkészíthették a méltán híres magyar motorkerékpárokat.
Itt szeretném megemlíteni Ocskay Zoltán barátom nevét is, akinek személyes biztatása, szakmai ismerete is sokat jelentett számomra.
Õ volt az, aki elhitette velem, hogy vannak még emberek, akik kíváncsiak a magyar veterán motorkerékpárokra is.
Azt, hogy érdemes ebbõl egy állandó kiállítást rendezni.

Gyûjteményünk még nem tökéletes, de jól reprezentálja az 1937-1976 között gyártott magyar motorkerékpárok széles skáláját.

Tekintse meg virtuális kiállításunkat, s ha szeretné életközelbõl is megnézni a motorokat, sok szeretettel várjuk a Nagykõrösi úton. - Maróti József tulajdonos2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.049 s