Foldal > Látnivaló > Múzeum > Fekete Gólya Ház

t: 4502

Fekete Gólya Ház

Kpek:


Rszletek:

   A Bátáért Egyesület 2004 óta dolgozik az egykori református iskola és tanítói lak mûemlék épületének megmentésén és múzeummá alakításán.
A felújítás során a tetõ, épületszerkezet helyreállítása megtörtént és folyamatban van a nyílászárók elkészítése, villanyszerelése, belsõ vakolása.
Az épület tervei mellett teljesen kész a jövendõbeli létesítmény projektje, melyhez már csak anyagi forrásokra van szükségünk.

A fekete gólya igen ritka és védett madár, melynek Európában a legsûrûbben lakott fészkelõ-helye Gemencben található.
A madár életmódjára jellemzõ, hogy igen nehezen figyelhetõ meg az élõhelyén, mivel rokonával ellentétben nem tûri jól az emberek közelségét.
Mivel egyike a veszélyeztetett fajoknak, fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg az emberekkel más Gemencben élõ fajokkal együtt a fekete gólya életmódját és szerepét a környezeti egyensúlyban.

Célcsoportunk minden korosztály, amely érdeklõdik a környezet és az állatvilág iránt, elsõsorban azonban az iskoláskorú gyerekek, akik már aktívan bevonhatók a tevékenységekbe és játszva tanulhatják meg környezetünk megóvását.
Továbbá azok a speciális érdeklõdésû hazai és külföldi személyek, akik kimondottan a fekete gólya iránt érdeklõdnek, akár kutatás céljából is.

A kiállítás megvalósítása elsõsorban a szemléletformálás és a környezettudatos magatartás kialakítása miatt fontos.
Úttörõ kezdeményezés egy olyan kiállítás létrehozása, mely elismerteti, meghonosítja ezt a fajta interaktív, természettudományos játszóházat, amely már kialakulóban van a Természettudományi Múzeumban is, valamint illeszkedik a Duna-Dráva Nemzeti Park azon céljához, hogy minél több speciális téma köré csoportosuló kiállítóhely jöjjön létre.
Az országban és tudomásunk szerint Európában sincs olyan kiállítóhely, mely kifejezetten a fekete gólyára specializálódott.

Az intézmény létrehozásával megvalósul a Fekete Gólya Ház a Gemencet és elsõsorban a fekete gólya életét bemutató interaktív beltéri és udvari kiállítóhelye, foglalkoztató, mely lehetõséget teremt tapasztalatok útján megismerni a speciális életközösséget.

A Bátáért Egyesület egy olyan, 21. századi interaktív természettudományi múzeumot kíván létrehozni és mûködtetni, mely komoly vonzerõt jelent, s mely elõsegíti a település fejlõdését, turisztikai vonzerejének növelését.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s