Főoldal > Látnivaló > Múzeum > Munkácsy Mihály Múzeum

t: 2167

Munkácsy Mihály Múzeum

Képek:Részletek:

   A képzőművészeti gyűjtemény a többi szakági gyűjteménnyel együtt született és gyarapodott, szervesen épült be a múzeum állandó kiállításainak szerkezetébe.
Már 1914-ben az új épület V. és VI. dísztermében helyezték el az akkor még szerény anyagot.
A Krammer Nándor által 1902-ben összeállított lajstromban 304 műtárgy szerepel, az összkép azonban rendkívül vegyes.
Munkácsy ifjúkori rajzai és egy-két helyi kis-mester műve mellett ugyanis az országos merítésből esetlegesen megszerzett és igen ingadozó színvonalú festmények, szobrok, sőt az akkori művészeti iskolák növendékeinek a tanulmányrajzai, faragványai, ötvös-munkái és remekművek után készült másolatai is szerepeltek a gyűjteményben.

A két gyűjteményi egységben jelenleg közel 5000 műtárgyat őrzünk.
Az utóbbi időben mindinkább hangsúlyt kapó pályázati rendszerhez kapcsolódóan, immár a 90-es évek legfrissebb szemléletű műveivel gazdagodik anyagunk.
A békéscsabai tervezőgrafikai biennálék elindítójaként is ismert Papp Gábor életművének legfontosabb művei szintén az Alkalmazott Grafikai Gyűjteményünk részét képezik.

A történeti dokumentum-gyűjtemény legbecsesebbjei a kiemelkedő történeti forrásértékű, s legfeljebb két-három másolati példányban ismert kéziratos darabok. Ilyen a XVI. századi Omazta-armális, továbbá Békéscsaba vásártartási engedélye, legelő-elkülönülési és örökváltsági szerződése a múlt század második feléből, de ide sorolhatjuk a XVIII-XIX. századból ránk maradt kéziratos térképeket, sőt a települések hajdani arculatát megörökítő archív fotókat is.

A tisztán tárgyi jellegű gyűjtemények közül a zászlógyűjtemény több, mint 60 darabból áll.
A legértékesebbek a századunk elejéről származó festett vagy hímzett egyleti, társulati zászlók.

A múzeum 1977-ben megalakult néprajzi osztálya a Magyarországon élő szlovákok és románok országos gyűjtőkörű bázismúzeuma.
A néprajzi gyűjtemény 10433 egyedi tárgyat számlál. Anyagának meghatározó, mintegy kétharmadnyi része a szlovákok hagyományos kultúráját reprezentálja.

Pro Natura kiállítás:
A kiállítást alkotó tablók, diorámák, vitrinek és a közművelődési terem közel 150m2-es területet foglalnak el.
A kiállítás koncepciója alapvetően eltér az eddigi kiállításoktól azzal, hogy nem tárlókban és vitrinekben, hanem sokkal látványosabb, színesebb diorámák segítségével mutatja be a Dél-Tiszántúl jelentős karakterisztikus élőhelyeit azok növény és állatvilágát.
A diorámák tudományos értékét fokozza, hogy a bennük bemutatott madárpreparátumok a Munkácsy Mihály Múzeum saját, nagy értékű, századelei anyagának válogatott darabjai.


További információ:

Kapcsolatfelvétel Kapcsolatfelvétel


Kérjük adja meg adatait és írja meg üzenetét.
A *-al megjelölt részek kitöltése kötelező.

Név*:
Telefon:
E-mail cím*:
Tárgy*:
Fontosság:
Sürgős Átlagos Nem sürgős
Üzenet*:
Ha ezt a szöveget látja engedélyezze a képek megjelenítését
Írd ide mit látsz a képen:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.017 s