Főoldal > Látnivaló > Múzeum > Bocskai István Múzeum

t: 2508

Bocskai István Múzeum

Képek:Részletek:

   A múzeum Bocskai István (1557-1606) erdélyi fejedelem, a Hajdúkerület létrehozójának nevét viseli. Központi épületében látható a Hajdúszoboszló története a kezdetektől napjainkig című, 1995-ben újrarendezett várostörténeti gyűjtemény.

A kiállítás legbecsesebb darabja az országosan is számon tartott Bocskai-zászló, amelyet a hagyomány szerint a fejedelem adományozott a hajdúvitézeknek. Történeti és képzőművészeti szempontból egyaránt jelentős a hajdúdorogi mester, Szűts János (1758?- 1837) Bocskait ábrázoló alkotása, amely a hajdúság által oly igen tisztelt fejedelmet hadvezérként, teljes harci díszben mutatja.
A kiállításon a Bocskai-kultusznak számos további emlékével is találkozhatunk.
Rendkívül szép darabok itt a városigazgatás emlékei, a bírói szék, a bilincs, a városláda, a tűzjelző kürt és a különböző pecsétnyomók.
Külön érdekességnek számítanak az egyletek, dalárdák zászlói, illetve a Hajdúszoboszlóhoz kötődő neves emberek tárgyi emlékei.

A múzeum udvarán, a 100 négyzetméteres fedett színben a környéken egyedülálló látványosságnak számít a mezőgazdaság-történeti kiállítás, amely a XIX-XX. század fordulójának technikai eszközeit vonultatja fel.
Az udvar másik különlegessége az Oborzil Edit-Jeney Tibor művészházaspár által különleges technológiával, alumíniumból készített harangok együttese.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.010 s