Foldal > Látnivaló > Múzeum > Bocskai István Múzeum

t: 4080

Bocskai István Múzeum

Kpek:Rszletek:

   A múzeum Bocskai István (1557-1606) erdélyi fejedelem, a Hajdúkerület létrehozójának nevét viseli. Központi épületében látható a Hajdúszoboszló története a kezdetektõl napjainkig címû, 1995-ben újrarendezett várostörténeti gyûjtemény.

A kiállítás legbecsesebb darabja az országosan is számon tartott Bocskai-zászló, amelyet a hagyomány szerint a fejedelem adományozott a hajdúvitézeknek. Történeti és képzõmûvészeti szempontból egyaránt jelentõs a hajdúdorogi mester, Szûts János (1758?- 1837) Bocskait ábrázoló alkotása, amely a hajdúság által oly igen tisztelt fejedelmet hadvezérként, teljes harci díszben mutatja.
A kiállításon a Bocskai-kultusznak számos további emlékével is találkozhatunk.
Rendkívül szép darabok itt a városigazgatás emlékei, a bírói szék, a bilincs, a városláda, a tûzjelzõ kürt és a különbözõ pecsétnyomók.
Külön érdekességnek számítanak az egyletek, dalárdák zászlói, illetve a Hajdúszoboszlóhoz kötõdõ neves emberek tárgyi emlékei.

A múzeum udvarán, a 100 négyzetméteres fedett színben a környéken egyedülálló látványosságnak számít a mezõgazdaság-történeti kiállítás, amely a XIX-XX. század fordulójának technikai eszközeit vonultatja fel.
Az udvar másik különlegessége az Oborzil Edit-Jeney Tibor mûvészházaspár által különleges technológiával, alumíniumból készített harangok együttese.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s