Főoldal > Látnivaló > Múzeum > Isaszegi Falumúzeum

t: 2680

Isaszegi Falumúzeum

Képek:Részletek:

   A belépő látogatót az 1849-es csatában elesett honvéd fejfája fogadja, amelyet körülölel a hazafias szimbólum két zászlaja.

A kiállítóteremben találhatók miocén kori kagylók és pleisztocén korból származó mamutfogak, állkapocs- és agyartöredék.
Az őskor, a kelta és a szarmata emlékek közül való a pattintott kőeszköz, csiszolt kőbalta, faragott karperec és vas lándzsahegy.
Római pénzérmék, fibulák, Árpád-kori cserepek, Salamon és Könyves Kálmán dénárjai, középkori szerszámok és használati eszközök tekinthetők meg.

A múzeumi gyűjtemény jelentős része hadtörténeti anyag.
A Dózsa felkelés emlékét idézik a paraszti szerszámokból átalakított fegyverek.
A XVI. századból való a rézberakásos török lándzsahegy, míg a Rákóczi szabadságharc idejéből származnak egyes pénzérmék és harci eszközök. Leggazdagabb az 1849. április 6-án lefolyt isaszegi győztes csata tárgyi emlékeit bemutató rész.

A kiállítótér hátsó frontját foglalja el az isaszegi parasztlakás: az 1700-as évekből származó ágy, kegyszobor, faragott tükör, múlt századbeli biblia, korabeli konyhai eszközök, és kerámiák.
A kenderfeldolgozás eszközei guzsaly és rokka -, valamint a szívet-lelket gyönyörködtető helyi hímzések és népviseleti ruhák jellegzetes darabjai szintén megtekinthetők.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.012 s