Foldal > Látnivaló > Múzeum > Népi Iparmûvészeti Múzeum

t: 3244

Népi Iparmûvészeti Múzeum

Kpek:Rszletek:

   Ezt a tágas, boltíves épületet 1793-ban építtette a városi magisztrátus, jövedelme kiegészítésére.
A bevételek csökkenésekor laktanyává alakították, majd 1917-tõl városi szeszfõzdeként mûködött, ahol a walesi herceg révén híressé vált kecskeméti barackpálinka is készült. Ez a tevékenység 1982-ig folyt itt.
A város jellegzetes épületét 1983-ban helyezte védelem alá az Országos Mûemléki Felügyelõség.
A város és a megye vezetõi ebben az évben döntöttek úgy, hogy a szeszfõzde épületében adnak helyet a Magyar Népi Iparmûvészet Múzeumának.
A több évtizede gyûlt, kiállításokon részlegesen, vagy ritkán látható értékes gyûjtemény így állandó otthonra lelt.

1984. decemberében nyílt meg Kecskeméten az állandó népi iparmûvészeti tárlat, mely egyedüli az országban.
A legidõsebb nemzedék, neves alkotók - pl. a fafaragó Kapoli Antal és fia, a hímzõ Kis Jankó Bori, a fazekas Kántor Sándor, Gerencsér Sebestyén - munkái mellett a fiatalabb, még ma is aktívan alkotó korosztály munkái is megtalálhatók a kb. 800 m2-es kiállítóhelyen, kellõen reprezentálva hazánk etnikailag jeles tájainak népi iparmûvészetét.
Késõbb az állandó kiállítás az úgynevezett Zana-gyûjteménnyel bõvült.

A megnyitás óta a múzeum tevékenysége folyamatosan változik, bõvül.
Az állandó kiállításon túl idõszaki tárlatokon mutatjuk be élõ népmûvészetünk színe javát.
Helyet adunk szûkebb környezetünk kiemelkedõen tehetséges alkotóinak éppúgy, mint az ország távolabbi vidékein élõ népi iparmûvészeknek. Országos pályázatokat szervezünk - mint pl. Az Országos Fazekas vagy az Országos Kismesterség pályázatot; rendszeresen vállalkozunk népi iparmûvészeti tárgyak helyszíni zsûriztetésére - a Duna Tisza közi Népmûvészet Egyesülettel együttmûködve; konferenciákat rendezünk, amely egy-egy kevésbé szervezett népi iparmûvészeti ág alkotóinak biztosít találkozási, továbbképzési lehetõséget.

Emlékezetes a tojáshímzõk és a mézeskalácsosok részére sikeresen lebonyolított találkozó, melyen az alkotókon, az érdeklõdõkön kívül különbözõ gyûjtemények, múzeumok szakemberei is részt vettek.
A tárgyi népmûvészet megismertetésén túl, lehetõség nyílik ennek megszerettetésére is különbözõ szakkörök keretében; komplex családi délutánokat is szervezünk a népszokások, népzene, néptánc a bemutatására.
Az érdeklõdõ csoportok részére kézmûves bemutatókat szervezünk, ahol népi iparmûvészek bepillantást nyújtanak mesterségük titkaiba, a látogatók végignézhetik az alkotómunka folyamatát. (Választható területek: fafaragás, bõrmûvesség, csipkeverés, fazekasság, szövés, tojásírás, játékkészítés természetes anyagokból.)

A múzeum sajátosan szép, hangulatos, csendes udvarát több módon igyekszünk hasznosítani.
Néhány éve hagyományos kemencét és tûzhelyt építettünk, amely népi ételkészítõ bemutatók helyszínéül is szolgál.
Progamjainkat (múzeumlátogatás, mesterség bemutatók, népzene) kellemesen kiegészíti egy-egy kemencében sült pogácsa, lángos látványa, illata és íze.
Udvarunk alkalmas hangulatos és reprezentatív zártkörû összejövetelek számára is.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.028 s