Foldal > Látnivaló > Múzeum > Deák-kúria

t: 3798

Deák-kúria

Kpek:


Rszletek:

   Kehida, a kis zalai település kétszeresen írta be nevét a magyar történelembe.
1232-ben itt született a híres kehidai oklevél, amelyet ma a nemesi vármegye kialakulása egyik fontos dokumentumaként tartunk számon.
Hatszáz évvel késõbb Deák Ferenc személye tette nevezetessé a községet, aki 1808-tól 1854-ig tekintette állandó lakhelyének Kehidát, otthonnak, a feltöltõdés és a megpihenés helyszínének a falu közepén emelkedõ kis dombra épült kúriát.

A dombon már a középkorban is nemesi udvarház állt, melyet a török idõkben erõdítménnyé alakítottak, s amely aztán 1588-ban elpusztult.
Helyén Hertelendy Gábor, a földesúr az 1740-es években residentionalis házot emeltetett magának.
A kúria Hertelendy Anna és Deák Gábor házassága révén került a Deák család tulajdonába.
A földszintes, L alakú épület udvari folyosója eredetileg nyitott tornácú volt, amelyet az 1790-es évek körül befalaztak és ablakokkal láttak el.

Ekkor alakíttatta ki Hertelendy Anna a keleti szárny déli szobájából nyíló házikápolnát, ahol - a legenda szerint - botrányoktól sem mentes, nagyvilági élete végén gyakran órákon át imádkozott.

A széles, zárt folyosó lakószobák elõtti részén Deák Ferenc faragó helyet rendezett be magának, gyakran idõzött itt, számtalan apróbb-nagyobb faragványt készített saját örömére, barátai, ismerõsei megajándékozására.

Deák Antal és Ferenc idejében a ház átépítésére nem került sor, csak a 19. század végének akkori tulajdonosai, a Baronyi testvérek végeztek rajta kisebb átalakítást.

Az 1920-as években az északi szárny nyugati végéhez épített toldással nyerte el az épület mai külsõ képét.

2003-ban, Deák Ferenc születése 200. évfordulója alkalmából megtörtént a kúria teljes rekonstrukciója.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.022 s