Foldal > Látnivaló > Múzeum > Diószegi gyûjtemény

t: 3982

Diószegi gyûjtemény

Kpek:Rszletek:

   Diószegi Balázs Munkácsy-, és Székely Bertalan-díjas festõmûvész szülõháza a valamikori Bacsó Béla, ma Szappanos Lukács utca 2 szám alatt.

Az utca bal oldalán az elsõ ház, pici kis régi paraszti épület. Olyan, mint Diószegi Balázs és szülei.
Egyszerû, kicsit szegényes, nádtetõs, jellegzetes kiskunsági parasztház.

Diószegi Balázs 1914-ben született. Korán árvaságra jutott, édesapja az elsõ világháborúban maradt oda. Gimnáziumi tanulmányait Kunszentmiklóson végezte, rajztanára Gál Sándor volt. A fõiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt. Késõbb újvidékre, Nyíregyházára, majd legvégül Kiskunhalasra került. Mûvészete itt teljesedett ki, amelynek eredményeként 1981-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki.

A szülõházat 1981-ben alakították át emlékházzá, ahol több Diószegi Balázs által adományozott festményt állítottak ki.
Az emlékház az óta sok mindent megélt. Komoly állagromlást és felújítást egyaránt. Az utóbbi né­hány évben stagnált, de újra van remény, hogy a Diószegi emlékház régi fényében ragyogjon.
Az épület négy helyiségbõl és egy udvari pihenõbõl áll.
Az utcafronti nagyszobában és a konyhában augusztus 20-tól Kunkovács László fotómûvész alkotásai láthatók, Székely Gábor Petõfi kutató kalauzolása mellett.
A kisszobában néhány ránk maradt Diószegi Balázs relikvia lesz látható, többek között a Munkácsy-díj is. De egy-egy kedvenc ruhadarabja, vagy festés közben használt eszköze is.
A negyedik helyiség raktározási célokat szolgál, hiszen az emlékház ki nem állított tárgyai között nagyon sok fontos helytörténeti témájú dolog található.2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.023 s