Foldal > Látnivaló > Múzeum > Széchenyi Mauzóleum

t: 4541

Széchenyi Mauzóleum

Kpek:


Rszletek:

   A plébániatemplom mögött- balra- helyezkedik el a községi temetõ, amelynek közepén áll a Széchényi-család temetkezési helyéül szolgáló sírbolt.

A mauzóleum két részbõl áll: a belsõ rész egy ovális alaprajzú barokk kápolna, amelyet Barkóczy Zsuzsanna (Széchényi Antal özvegye) építtetett a temetõ megnyitásával egyidõben, 1778-ban.

A téglalap alapú klasszicista elõcsarnokot Széchényi Ferenc emeltette hozzá 1806-1810 között, kastélyának átépítõjével Ringer Józseffel.
A görögös homlokzat közepén két dór oszlop között nyílik a bejárat.

A kápolna oltárképét Hess Mihály egri mûvész festette (Krisztus mennybemenetele).
Az 1800-as évekbõl származó orgonáján Liszt Ferenc is játszott.
Az oltártól jobbra nyílik a családi kripta kõkeretes lejárata, amelynek szûk lépcsõje felett ez olvasható: Voltunk mint ti, lesztek mint mi : por és hamu.
A kripta két részbõl áll: a barokk kápolna alatti ovális tér bal oldalán nyugszik feliratos sírkõ mögött Széchenyi István és felesége, Seilern Crestentia.

A klasszicista elõcsarnok alatti, kereszt alapú folyosó sírkamráiban 47 Széchényi leszármazott (a grófi famíliából) kapott helyet.
Ugyancsak itt találjuk Széchényi Pál kalocsai érsek üvegkoporsóját, és közelében azt a vasládát, amelyben Széchenyi István - az öngyilkos golyó által kiszakított - koponyacsontját láthatjuk.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.021 s