Főoldal > Látnivaló > Múzeum > Thúry György Múzeum

t: 2714

Thúry György Múzeum

Képek:


Részletek:

   Helytörténeti tárgyi gyűjtemény:
A gyűjtemény törzsanyagát főként a gimnázium régiségtárától örökölt fegyver - és pecsétgyűjtemény alkotta.
Nem tudni pontosan, a későbbi múzeumnak mekkora részét képezte a régiségtár anyaga, s fennmaradt leltárok híján azt sem, hogy 1913-tól Halis István, majd a múzeumőrnek kinevezett kegyesrendi tanárok mekkora, s milyen jellegű anyagot gyűjtöttek.
Az 1960-es években a tervszerű gyűjtés eredményeként megtízszereződött a műtárgyak száma.

Jelentős ipartörténeti együttes jött létre: közel kétezer a kanizsai mesterektől ajándékba kapott és vásárolt csizmadia, cipész, kovács, kötélverő, szitás, kádár, bádogos, kézimunka előnyomó, kalapos, cukrász s egyéb műhelyekből származó szerszámok s műhelyberendezések száma.

A gyűjtemény páratlanul gazdag a századforduló emlékeiben: jelentős számú bútort, lakásfelszerelési eszközt, használati tárgyat, játékot, lakástextíliát, viseleti darabot őriz, neves kanizsai családok s polgárok által adományozott gazdag tárgyegyütteseket, hagyatékokat.
Jelenleg a gyűjteményben több mint 7000 tárgyat tartanak nyilván.

Képzőművészet :
A gyűjtemény törzsanyaga 1945 előtti és főleg a kanizsai várral kapcsolatos metszeteket és néhány helyi művész festményeit tartalmazza.
Néprajzi gyűjtemény:
A jelenleg 14.906 db-os gyűjtemény a néprajztudomány csaknem teljes területét felöleli.
Leggazdagabb a viseleti, a szőttes, a kismesterségek és a népszokások gyűjteménye, de a hajdani hatalmas uradalmak pásztorainak hagyatékából is szebbnél-szebb karcolt, vésett, spanyolozott díszű darabokat őriz.
Történeti dokumentációs tár:
Jelentős a század elejétől kezdődően a szinte napjainkig tartó időszakból származó plakátok, aprónyomtatványok (meghívók) együttese.
Kanizsai családok, iskolák, egyesületek irategyüttesein kívül nagyszámú I. és II. világháborús emléket, közel ezer vasúttörténeti dokumentumot tartalmaz a gyűjtemény.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s