Foldal > Látnivaló > Múzeum > Gazdaház

t: 3349

Gazdaház

Kpek:


Rszletek:

   A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükrözõ épület, mely helytörténeti jellegû kiállításnak ad otthont.

A Gazdaház és udvara ad otthont a településen megrendezendõ programok nagy részének. Ezen alkalmakkor a tájház két kemencéjében tájjellegû finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatják be a szilvalekvár fõzés csínját-bínját is.

Bõvebben a Gazdaházról
A Heves Megyei Múzeumi Szervezet eredeti állapotába rendbe hozva múzeumi kiállítóhelyként rendezte be a noszvaji tájházat és nyitotta meg a látogatók elõtt 1976-ban.
Az épület mind külsõségében, mind belsõ berendezésében hû képet ad az 1800-as évek végének lakásviszonyáról, a benne lakók életérõl, valamint azokról a maguk készítette használati tárgyakról, amelyek az adott kor emberének rátermettségét, ügyességét bizonyítják.

A jómódú, földmûves család kõ falazatú házát 1889-ben építették két testvér két háztartása számára. Ezért a konyha szabadkéménye alatt két patkát látunk, melyeken szabad tûzön fõztek.
A háznak két véghomlokzata közül az utcait kék festékkel színezték, falisávokkal, zsalugáterekkel díszítették és oromzatán hármas szellõzõ alatt az építés évszáma: 1889 látszik.
Kõkerítése, díszes kapuoszlopai, az udvari homlokzat kõkeretes ablakai, a rácsos ajtó - a verebce - a bükkaljai nép építkezés tipikus vonásai, amelyek a nemesi kastélyok, kúriák formai jegyeire emlékeztetnek.


Látogatható: március 15-október 15., hétfõ kivételével naponta: 15.00-18.00-ig


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s