Foldal > Látnivaló > Múzeum > Bányász Múzeum

t: 4490

Bányász Múzeum

Kpek:


Rszletek:

   A bányavidék gépeit, technológiai berendezéseit, bányászati eszközeit és emlékeit õrzik az 1971-ben lezárt XVI-os akna üzemi épületében, az 1939-41 között készült ipari mûemlékben, udvarán és a föld alatt.

Az 1979-ben létrehozott múzeum állandó kiállításán az akna- és a bányagépek mellett üzemi zászlók, bányászegyenruhák és egy ásványgyûjtemény is látható.
Az elmúlt idõszak során szerzett tapasztalatok alapján elmondható, a 80 m hosszú földalatti látványbánya teszi a legnagyobb hatást a látogatókra.
A nem szakemberekre (ezek vannak többen) azért, mert tapintható közelségbe került a bányával.
Az eddig csak filmeken, fotókon látott bányatérségek, biztosító berendezések (idomkõ, faácsolat, TH-acélgyûrû, acéltám, acélgerenda, pajzs), szállítóberendezések (csille, vitla, fék, vontató lakat - amit a bányász macskának nevez -, csillefogó, bikafa, láncos vonszoló), fúró jövesztõ rakodógépek valóságos megjelenési formáival segítenek forgalmat alkotni a földalatti dimenziókról.

A munkahelyeknek kialakított térségekben kidöntött néhány csille szén illata, a csõszellõztetõ bekapcsolásokon keletkezett zörej tovább fokozza a valóságos bányajárás élményét.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.023 s