Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Majki remeteség

t: 4045

Majki remeteség

Kpek:Rszletek:

   A majki kamalduli remeteség egyedülálló Európában.

Egyedülálló, mert bár 220 éve elköltöztek belõle a kamalduli szerzetesek, és azóta mindent mondhatunk, csak azt nem, hogy rendeltetésszerûen használták a kolostort eleink, mégis jó állapotban fennmaradt az utókor számára.

A majki kamalduli remeték
Az elsõ szerzetesek (hárman) 1735-ben érkeztek Majkra és az építkezés miatt ideiglenesen a vértessomlói Mária kápolna mellett laktak. Letelepülési engedélyüket csak késõbb, 1738-ban kapták meg.
A némaságot fogadott (a népnyelvben ezért néma barátoknak nevezett), fehércsuhás, fejtetõjüket kopaszra borotvált, hosszú szakállú szerzetesek a bencésektõl szigorúbb aszkétikus rend szerint éltek.
Külön-külön elmélkedtek kis cellaházaikban, tudományokkal és mûvészetekkel foglalkoztak.
Minden házhoz a házakkal megegyezõ méretû külön kiskert tartozott, ahol a remeték gyógy-, és fûszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket termeltek. A termények egy részét a remeteség területén található gyógyszertárban dolgozták fel.

Ezen kívül kézmûves tevékenységet (fafaragás, festés, fazekasság) is folytattak, az év nagy részében böjtöltek, húst és bort nem fogyasztottak. Az itt végzett munka magányát, azt, hogy a szerzetesek ne találkozhassanak, beszélhessenek egymással, a kertet körülvevõ magas fal biztosította.
A rend önfenntartó volt, a földmûvelésbõl és jótékonysági adományokból élt.
A gazdálkodást, a némasági fogadalmat tett, de fel nem szentelt laikus barátok, a fráterek végezték, akik halászattal, földmûveléssel foglalkoztak, valamint az õ dolguk volt, hogy ellenõrizzék, nem beteg-e valamelyik remete.

Majk 1770-ben kapta meg a perjelség címet, ekkor még folytak a befejezõ munkálatok a templomban, a foresteriában és a kápolnában. A kápolnában a kamalduliak minden vasárnap és ünnepnapokon miséztek.

A Remeteség Franz Anton Pilgram tervei alapján készült, 1733-1782-ig, amikor II. József megszüntette a rendet. Eddig az ideig a tervezett 20 remetelakból 17 készült el, a templom állt és mûködött már, de a konvent épület, bár kívülrõl befejezték, a belsõ munkálatokból még sok minden hátra volt.
A majki tervek sajnos nem maradtak fenn, ez azért is nagy baj, mert tudomásunk van róla, hogy az Esterházy család régense Balogh Ferenc mindent elkövetett, hogy Pilgram terveit leegyszerûsítse, ez az építész 1761-ben bekövetkezett halála után egyre inkább lehetõvé vált.
Miután a rendet felszámolták az Esterházy család visszavásárolta az államtól az elkobzott területet, és az 1800-as évek folyamán elõször bérbe adta posztógyártás céljára, majd késöbb átalakította azt saját ízlése, és a kor divatja szerint, vadászkastéllyá.
A háború után kezdõdött az igazi kálvária, a bányászat sem tett jót a mûemléknek, dacára annak, hogy most visszatekintve, a bánya az akkori lehetõségekhez mérten körültekintõen járt el.
A Remeteségben voltak bányászlakások, volt szakközépiskola, korábban katonai fogda volt, tehát amire éppen kellett arra használták.

A Remeteség 2001-tõl a Mûemlékek Nemzeti Gondnoksága (2007-ig Mûemlékek Állami Gondnoksága) vagyonkezelésében van.
2004-ben elkezdõdött a kolostort körülvevõ park kert- régészeti kutatása. Ezzel egyidejûleg elkezdõdött az épületek diagnosztikai feltárása, a falkutatások, a szerkezeti vizsgálatok, nem utolsósorban a tetõszerkezetek faanyagvizsgálata a gombásodások, és egyéb kórokozók feltérképezése.

2005 nyarával kezdõdõen minden június derekán megrendezik a Kamalduli Napokat az alapító Szent Romuald napjához kötõdõen, ekkor megnyit egy-egy új kiállítás.
Évente kétszer rendezik a nagyszabású biofesztivált a kolostor udvarában, valamint az õt körülvevõ parkban, az esetenként több mint kétezer idelátogató nagy örömére.

A Remeteséget napjainkban az Angolparkon keresztül lehet megközelíteni, ahol a kerékpárosok számára biztosítanak kerékpártárolót, itt van a nyilvános WC, míg a 14-es cellaházban vásárolhatja meg a belépõjegyet a látogató, itt üzemel egy információs központ, egy múzeumi shop, valamint itt található a mozgássérült WC.
A teljes Remeteség mozgássérültek számára jól járható.

Tíz darab információs tábla segíti az érdeklõdõket a tótól egészen a cellaházakig, három nyelven, magyarázó képekkel együtt.

Általában április 1-tõl fogadnak látogatókat és érdemes elõre bejelentkezni.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s