Foldal > Látnivaló > Múzeum > Scarbantia fóruma

t: 4241

Scarbantia fóruma

Kpek:Rszletek:

   Az egykori Római Birodalom Pannónia provinciájának egyik határállomása Scarbantia, a mai Sopron, volt.

Kiemelt szerepét a Borostyánkõ út, mint fontos kereskedelmi útvonal, menti fekvésének köszönhette.
A város magját, a mai belvárost, a középkorban várfal és várárok vette körül, mely erõdrendszer az utcaszerkezet kialakulására is hatással volt.
A római oppidum központja a fórum volt, melynek legfontosabb épületét - a capitoliumi templomot - 1893 telén a városháza építésekor találták meg.
Az 1960- és 1970-es évek ásatásaival végül sikerült meghatározni a fórum teljes kiterjedését és elhelyezkedését. Az egykori tér lajtamészkõ burkolólapjait a fertõrákosi kõbányából szállították ide.
A tér déli részén három bronz lovasszobor talapzata került elõ, a fórum egyes oldalain pedig különbözõ istenek oltáraira bukkantak.
A három fõisten - Jupiter, Juno és Minerva - temploma a város legmagasabb pontján állt. A
gladiátorjátékok megrendezéséhez tágas oszlopközöket mértek ki, az oszlopcsarnokokban pénzváltó bódékat, az emeleten pedig erkélyeket alakítottak ki.
Scarbantia igazi római városként mûködött, az itáliai utazó mindent megtalált, amit hazai földön megszokott: nyüzsgõ piacot, istenek szentélyeit, kényelmes fürdõt és természetesen gladiátorjátékokat.

A kiállítás a hatalmas építészeti mû feltárt részleteivel felidézi a látogatóban az egykori római kori városberendezkedést.
A lelet jelentõsége abban rejlik, hogy ez az egyetlen Pannónia földjén megmaradt fórum, mely itáliai minta szerint épült.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s