Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Árpád-ház

t: 3900

Árpád-ház

Kpek:


Rszletek:

   Az Árpád ház egy különleges jellegû vendégfogadó Szabolcson. A kellemes kertben lágy zene szól. Egy árnyékos tornác alatt ülve teljesen kikapcsolódhat. Ping-pongozhat, kerékpárokat bérelhet vagy akár ellejthet egy pár tánclépést a mi kis szinpadunkon. Ha pedig melege van nyugodtan lezuhanyozhat.

Éjszaka a kerthelyiség romantikus fényben tündököl, melyet gyertyafények tesznek még hangulatosabbá. Ha sátorozni szeretne - nem gond! - elég tágas a kert (akár bérelhet is sátrat).
A közeli TELEHÁZBAN számítógéphasználatra és internet-hozzáférésre is van lehetõsége. Az Árpád ház közvetlenül a FÖLDVÁR bejáratánál fekszik.
Nyáron számos program kerül megrendezésre Szabolcson, mihelyt tudjuk közöljük az idõpontokat.

Szabolcs egy 480 fõs lelket számláló falu, egyike a legöregebb magyar településeknek.
A Felsõ-Tisza vidékén helyezkedik el, kb. 10 km-re ÉK-re TOKAJTÓL.
A Szabolcs környéki régészeti feltárások bizonyítják hogy az õsmagyarok valaha itt éltek.

Ahhoz hogy megértsük Szabolcs egyedi jellemvonásait szükséges bepillantást nyernünk a régi magyar történelembe, valahova 8000-10000 évvel ezelõttre, az Ural lejtõihez.
A Kárpát-medencei hosszú vándorlás során a magyarok (a föld fiai) magyar településeket alapítottak az ETELKÖZBEN, a Fekete-tengertõl északra, a Duna és a Dnyeper folyó között.
A legendás Árpád fejedelem vezetésével a magyarok átkeltek a Kárpátok hágóin és elfoglalták Erdélyt (mai Románia egy része) és a magyar alföld területét. De kisebb ellenállásba ütköztek, mivel a Kárpát medencét akkoriban csak harcos szláv népek lakták. Árpád fejedelem egyik társának fia volt SZABOLCS VEZÉR, aki után a falu és a térség is kapta a nevét.
Szabolcs vezér építtetett egy hatalmas földvárat - az egyik legnagyobb Európában- amelyet egy ideig a Tisza vize vett körül. Csak egy hidon keresztül lehetett megközelíteni, szent célokat szolgált és hatékony védelmet nyújtott a vár falai között élõknek.

A földvár bejáratánál található Árpád vezér szobra, fentebb haladva pedig a 896-ban történt honfoglalás eseményének tiszteletére állítatott emlékmû áll. Magyarok ezrei jönnek ide hogy tiszteletükkel adózzanak elõdjeik emlékének. Szabolcs egyfajta Mekka egy látogató szavaival élve. Sok iskolás csoportot hoznak el tanáraik ide. Most már idelátogathatunk, bár ez a kommunizmus idején nem volt megengedett - magyarázta egy tanár mivel nagyon tartottak attól hogy a látnivalók nemzeti érzelmeket váltanak ki.
A szabolcsi földvár az egyik emléke a magyarok vad, portyázó idejének, amikor képesek voltak a katonai hatalmukat kiterjeszteni a mai Ausztria (ami akkoriban még nem létezett) és dél-Lengyelországra is. Sokkolólag hatott egész Európára a magyarok katonai sikereinek titka, ami akövetkezõ volt: erõs, gyors lovak, (melyeket vadállatokkal edzettek) és a hatékony harci technika: a magyarok sosem támadtak szembtõl szembe, kivárták amíg az ellenség támadt és aztán visszavonulást színleltek. Majd amikor az ellenség üldözõbe vette õket hirtelen megfordultak és nyílzáport zúdítottak rájuk.
A lesbõl támadó csapatok oldalról és hátulról közéjük csaptak, ezzel teljes káoszt okozva. A legjellegzetesebb fegyverük az íj volt ami kétszer messzire lõtt mint az Európában használatos íjak (kb 300 m).
A jól felszerelt lovak és különösen a kengyel (ami nyugaton még ismeretlen volt) lehetõvé tette hogy bármely irányból nagy erõvel lõhessenek.

Íjászatot még mindig tanítanak Szabolcson, minden évben számos versenyt rendeznek a földvárban.

A templom kertjében látható az egyik legjelentõsebb magyar király, Szt. László szobra, aki sok magyar legenda hõse és neve szorosan kapcsolódik Szabolcshoz. Itt tartott elõször gyülekezetet amit a történelem SZABOLCSI ZSINATKÉNT tart számon.
A gyülekezet törvényeket hozott, amely a magántulajdon, a vallás és az erkölcs tiszteletét vette alapul. Az õ lánya volt Piroska, aki a bizánci II. Jánoshoz ment feleségül. Késõbb felvette az Eirene nevet és megalapított egy monostort és egy jól felszerelt kórházat. Konstantinápolyban a Haga Sophia-ban látható a róla készült gyönyörû kép és egy mozaik a velencei Szt. Márk templomban.

Szabolcs kicsi települése büszke lehet egy ilyen gazdag történelmi múltra.

Mikor jön el megnézni?2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.029 s