Főoldal > Látnivaló > Múzeum > Magyar Repüléstörténeti Múzeum

t: 3741

Magyar Repüléstörténeti Múzeum

Képek:


Részletek:

   A magyar repüléstörténet legnagyobb és leggazdagabb kiállítóhelye, kedvelt látnivalója mind a repüléstörténet és a repülőtechnika rajongóinak, mind a laikus érdeklődőknek, óvodásoktól nyugdíjasokig.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhely, röviden a Szolnoki Repülőmúzeum a Szolnoki Katonai Repülőtér mellett található.

A Múzeumban jelenleg több mint 40 repülőgép és helikopter van szabadtéren kiállítva. Képviselteti magát a II. világháború utáni katonai repülés sugárhajtású ágának összes típusa, a csehszlovák gyártmányú L-29 Delfin és L-39 Albatrosz gyakorlógépek, a nevezetes MiG vadászgépek, a MiG-15-17-19-21-23 típusok összes Magyarországon rendszeresített változata, az Il-28 bombázó felderítő változata és a felderítő-támogató Szu-22M3.

Nem hiányoznak a Mi-1-2-4-8-24 és a Ka-26 katonai helikopterek sem, a kiállítás sztárja a korábbi repülőnapok üdvöskéje, a fehérfarkú réti sas ruhájába öltöztetett, a rajongók által Csőriké-nek elnevezett Mi-24 helikopter.

A katonai szállítógépeket az An-2, a Li-2, az Il-14, az An-24, valamint a ma is szolgálatot teljesítő An-26 típusok 1-1 példánya reprezentálja. Futár és rendészeti valamint mentő feladatokat ellátó kisgépek a Po-2, az Ae-45 Super Aero, és az L-200D Morava.
Önálló kategóriaként jelenik meg a két hatalmas utasszállító Il-18 és Tu-134 repülőgép.

A Magyar Légierő jó külföldi kapcsolatainak köszönhetően a Múzeum több nyugati katonai repülőgéppel is büszkélkedhet, köztük a svéd Saab J-32E Lansen és J-37GI Viggen, a svájci Hawker Hunter Mk-58, a német és török F-104G Starfighterek.

Jelentős a Múzeum sugárhajtómű és dugattyús motor gyűjteménye, amelyek között több csodálatos oktató metszet is helyet kapott, amelyeken azok belső felépítését és működését lehet tanulmányozni. Igazi különlegesség az 1920-as évekből származó Siemens Sh-13 és a Le Rhone 9Jb csillagmotor valamint a magyar Fejes Jenő alkotta lemezmotor.
Láthatók még repülőgép fedélzeti fegyverek, katapultülések, fedélzeti lokátorok és légi fényképezőgép is, mint a katonai repülőgépek nélkülözhetetlen részei.

A kiállítás külön szakterülete a II. világháború során lezuhant, földből és víz alól feltárt roncsok és roncsmaradványok tárlata. Legimpozánsabb darab a majd 6 évtized után a Balatonból kiemelt szovjet Il-2-es csatagép, magyar szempontból a legfontosabb az Abony mellett lelőtt Bejczy József százados Me-109 vadászgépe. A pilóta maradványait a roncskutatók több mint fél évszázad múltán adhatták át családjának.
Világszerte a típus legnagyobb méretű előkerült maradványa az olasz FIAT G-12 szállítógép egy darabja, amely 60 éven át szolgált fáskamraként egy Gencsapáti ház udvarán.
A roncskutatás folyamatosan zajlik, pl. 2007-ben egy szovjet Lavocskin La-5FN maradványai kerültek elő Újszász mellett a föld alól, 5-6 méter mélységből.

A Szolnoki Repülőmúzeumot a repüléstörténet és a repülőtechnika rajongói világszerte nyilvántartják, bizonyítják ezt a környező országokból, valamint távolabbi európai országokból Spanyolországból, Nagy-Britanniából, Japánból érkezett látogatók.
Idézet egy brit látogató véleményéből: ...nagyszámú repülőgép viszonylag jó állapotban, kimondottan fotósbarát módon kiállítva, ráadásul ingyenes belépés - ezt nem szabad kihagyni!

Az otthonülők a múzeum kincseiből a honlapon kaphatnak ízelítőt, illetve kedvet a látogatáshoz.

A Szolnoki Repülőmúzeum nyitva tartási ideje:
Április 1 - október 31. között
Keddtől csütörtökig: 09 - 15
Pénteken: 09 - 13
Szombaton és vasárnap: 10 - 16
Hétfőn: ZÁRVA.
November 1-től március 31-ig: ZÁRVA!

A Szolnoki Repülőmúzeum látogatása ingyenes.
A fotózás és a videózás megengedett, és szintén ingyenes.
Tárlatvezetés előzetesen a Múzeum telefonszámán igényelhető, elsősorban csoportoknak.

Megközelíthető:
- Szolnok centrumából a 442-es számú főúton Martfű irányába haladva, Szolnok város Szandaszőlős nevű kerületében, az út bal oldalán messziről felismerhető a hatalmas Il-18-as repülőgépről.
- A 4-es számú főúton érkezőknek a 442-es főút elágazásánál kell Martfű irányába letérniük, a Múzeum innen kb. 3 km.
- A szolnoki vasútállomásról induló 7-es számú autóbusszal is elérhető, melynek útvonala a város centrumán is áthalad.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.012 s