Főoldal > Látnivaló > Múzeum > Babaház

t: 2828

Babaház

Képek:Részletek:

   Eltűnt generációk féltett és sok viszontagság között megőrzött fiú- és lányjátékait, gyönyörű babáit, babaszobáit tárja elénk a Fehérvári Babaház.

A Moskovszky család, dr. Moskovszky Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott könyvtárosa és édesanyja, Moskovszky Lajosné Auer Erzsébet 70 év alatt kitartó munkával gyűjtötte össze régi korok játékszereit, babát, apró tárgyait, s ezeket kicsinyke szobákba helyezve, minden tárgynak megfelelő helyet keresve alakították, gyarapították különleges, Magyarországon egyedülálló, de Európa-szerte is híres gyűjteményüket.

Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István Király Múzeummal közösen hozta létre a kiállítást a Megyeház utca 17. szám alatti műemléképület földszintjén.
Hét szobában - 63 együttesben - babaszobákban, ostromlott várban, hadihajókban, kisvasútban - gyönyörködhet a látogató.
A szobákban a babák kis bútorok, porcelánok, festmények, csipkék között élnek nagy-nagy szeretetben és megértésben.
A szobácskák legrégibb, 20-40 cm-es bútorai a 18. század elejéről, közepéről származnak, többnyire asztalos mintadarabként vagy remekként készültek.
Az intarziás tabernákulumok, sublótok, szekrények, szekreterek közül sokan később gyermekkezekbe kerülve valódi játékokká váltak. Ezek az antik darabok adják meg egy-egy szoba alaphangulatát; a kis együtteseket korabeli porcelánok, textilek, képek, réz, ón és ezüst dísztárgyak egészítik ki, és nagyobbrészt porcelánfejű babák népesítik be.
A több ezer tárgyból álló gyűjtemény valamennyi darabja magas színvonalú, az adott kor mívesen elkészített emléke: 18. századi elefántcsont szobrocskák, biedermeier porcelánfigurák, miniatűrök, ezüst gyertyatartók és csillárok, 19-20. századi apró naptárak és minikönyvek, utóbbiak magyar, német, francia, angol és latin nyelven.
A könyvecskék közül kiemelkedik egy angol nyelvű teljes Biblia és Magyarország története, amelyet Csinszka dedikált Fenyő Miksa lányának, Pannikának.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.018 s