Foldal > Látnivaló > Múzeum > Babaház

t: 4774

Babaház

Kpek:Rszletek:

   Eltûnt generációk féltett és sok viszontagság között megõrzött fiú- és lányjátékait, gyönyörû babáit, babaszobáit tárja elénk a Fehérvári Babaház.

A Moskovszky család, dr. Moskovszky Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott könyvtárosa és édesanyja, Moskovszky Lajosné Auer Erzsébet 70 év alatt kitartó munkával gyûjtötte össze régi korok játékszereit, babát, apró tárgyait, s ezeket kicsinyke szobákba helyezve, minden tárgynak megfelelõ helyet keresve alakították, gyarapították különleges, Magyarországon egyedülálló, de Európa-szerte is híres gyûjteményüket.

Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István Király Múzeummal közösen hozta létre a kiállítást a Megyeház utca 17. szám alatti mûemléképület földszintjén.
Hét szobában - 63 együttesben - babaszobákban, ostromlott várban, hadihajókban, kisvasútban - gyönyörködhet a látogató.
A szobákban a babák kis bútorok, porcelánok, festmények, csipkék között élnek nagy-nagy szeretetben és megértésben.
A szobácskák legrégibb, 20-40 cm-es bútorai a 18. század elejérõl, közepérõl származnak, többnyire asztalos mintadarabként vagy remekként készültek.
Az intarziás tabernákulumok, sublótok, szekrények, szekreterek közül sokan késõbb gyermekkezekbe kerülve valódi játékokká váltak. Ezek az antik darabok adják meg egy-egy szoba alaphangulatát; a kis együtteseket korabeli porcelánok, textilek, képek, réz, ón és ezüst dísztárgyak egészítik ki, és nagyobbrészt porcelánfejû babák népesítik be.
A több ezer tárgyból álló gyûjtemény valamennyi darabja magas színvonalú, az adott kor mívesen elkészített emléke: 18. századi elefántcsont szobrocskák, biedermeier porcelánfigurák, miniatûrök, ezüst gyertyatartók és csillárok, 19-20. századi apró naptárak és minikönyvek, utóbbiak magyar, német, francia, angol és latin nyelven.
A könyvecskék közül kiemelkedik egy angol nyelvû teljes Biblia és Magyarország története, amelyet Csinszka dedikált Fenyõ Miksa lányának, Pannikának.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s