Főoldal > Látnivaló > Múzeum > Palota Pince - Bormúzeum

t: 2055

Palota Pince - Bormúzeum

Képek:


Részletek:

   Az alsó pincerész, amely reneszánsz építészeti stílusjegyeket hordoz, a XV. század végén épült. Fölötte a püspökség pihenőháza állt. Akkor dézsmapince volt, hisz nem kevesen fizették adójukat borban.

A XVIII. század közepén Padányi Bíró Márton akkori Veszprémi Püspök palotát építetett, mely során a pince is 2 kisebb teremmel bővült. Az ország legkiválóbb mestereit kérte fel, hogy felépülhessen Közép-Dunántúl kis ékszerdoboza a Sümegi Püspöki Palota. A barokk palota hamar, szinte állandó rezidenciája lett a rendkívüli egyházi személyiségnek.

Nevéhez fűződik közel 200 egyházi és polgári intézmény építtetése. Az építkezésekhez saját monogramjával jelzett téglákat égetetett a környékbeli téglaégetőkben. Az Ő kezdeményezésére épült a Sümegi Plébánia templom is, melynek belső falait Franz Anton Maulbertsch .- korának neves Osztrák freskófestője- munkái díszítik. Sajnos a csodálatos barokk környezetben lévő egyedülálló Püspöki Palota meghitt nyugalmát rövid ideig élvezhette. 67 évesen 1763-ban elhunyt.

A XX. században a pincének különösen hánytatott sorsa volt. Használták zöldség és gyümölcstárolónak, bortároló pincének, valamint építési törmelék lerakó helynek. Ezen idő alatt az államosított Palota középiskolai kollégiumként üzemelt. 1997-től 1999-ig történt helyreállítás során fedezték fel a jobboldali alagút együttest.

A rendelkezésre álló fizikai és anyagi eszközökkel nagyobb részét sikerült kitisztítani és 1999 májusában megnyitni a látogatók előtt. Bár a pince a felújítás alatt álló palotával együtt az Állami Kincstár tulajdonában van, borszaküzletet és kostolótermet megnyitották.

2002 szeptemberében fejeztek be egy 12 férőhelyes gasztronómiai különterem berendezését az alsó pincerész mélyén. Előre kidolgozott programok közül lehet választani. Egyenként 6 tételes kóstolókat tartalmaznak, melyeken belül az aperitif italt(bor, pezsgő, párlat) kivéve minden borhoz külön ételkülönlegesség kerül felszolgálásra.A borokkal, étkekkel komoly szakmai, de mégis kötetlen beszélgetés keretében lehet megismerkedni.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.021 s