Foldal > Látnivaló > Múzeum > Palota Pince - Bormúzeum

t: 3931

Palota Pince - Bormúzeum

Kpek:


Rszletek:

   Az alsó pincerész, amely reneszánsz építészeti stílusjegyeket hordoz, a XV. század végén épült. Fölötte a püspökség pihenõháza állt. Akkor dézsmapince volt, hisz nem kevesen fizették adójukat borban.

A XVIII. század közepén Padányi Bíró Márton akkori Veszprémi Püspök palotát építetett, mely során a pince is 2 kisebb teremmel bõvült. Az ország legkiválóbb mestereit kérte fel, hogy felépülhessen Közép-Dunántúl kis ékszerdoboza a Sümegi Püspöki Palota. A barokk palota hamar, szinte állandó rezidenciája lett a rendkívüli egyházi személyiségnek.

Nevéhez fûzõdik közel 200 egyházi és polgári intézmény építtetése. Az építkezésekhez saját monogramjával jelzett téglákat égetetett a környékbeli téglaégetõkben. Az Õ kezdeményezésére épült a Sümegi Plébánia templom is, melynek belsõ falait Franz Anton Maulbertsch .- korának neves Osztrák freskófestõje- munkái díszítik. Sajnos a csodálatos barokk környezetben lévõ egyedülálló Püspöki Palota meghitt nyugalmát rövid ideig élvezhette. 67 évesen 1763-ban elhunyt.

A XX. században a pincének különösen hánytatott sorsa volt. Használták zöldség és gyümölcstárolónak, bortároló pincének, valamint építési törmelék lerakó helynek. Ezen idõ alatt az államosított Palota középiskolai kollégiumként üzemelt. 1997-tõl 1999-ig történt helyreállítás során fedezték fel a jobboldali alagút együttest.

A rendelkezésre álló fizikai és anyagi eszközökkel nagyobb részét sikerült kitisztítani és 1999 májusában megnyitni a látogatók elõtt. Bár a pince a felújítás alatt álló palotával együtt az Állami Kincstár tulajdonában van, borszaküzletet és kostolótermet megnyitották.

2002 szeptemberében fejeztek be egy 12 férõhelyes gasztronómiai különterem berendezését az alsó pincerész mélyén. Elõre kidolgozott programok közül lehet választani. Egyenként 6 tételes kóstolókat tartalmaznak, melyeken belül az aperitif italt(bor, pezsgõ, párlat) kivéve minden borhoz külön ételkülönlegesség kerül felszolgálásra.A borokkal, étkekkel komoly szakmai, de mégis kötetlen beszélgetés keretében lehet megismerkedni.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.029 s