Foldal > Látnivaló > Múzeum > Tatai Vármúzeum

t: 6369

Tatai Vármúzeum

Kpek:


Rszletek:

   A Vár épülete kiemelt mûemlék, öt évszázad építészeti jegyeit viseli magán.
A vizekben, forrásokban gazdag vidéken a régészeti leletek és az írott források egyaránt 11. századi település és bencés apátság meglétét bizonyítják. A két települési egység: Thota, Thata birtokközpontjaként épült fel jelenlegi helyén a vár elsõ épülete a 14. század második felében.

A Vár 1397-tõl királyi birtok, Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte fénykorát mint nyaraló-kastély. Mátyás uralkodása alatt a várat Bonfini az általa ismert itáliai vízi várakhoz hasonlónak írt le, a zöldmázas lovagalakos kályha hûen idézi az épület virágkorának szépségét.
A török hódoltság alatt - a 16. századtól - Tatát megpróbálták a Gyõr védelmét biztosító végvári rendszerbe illeszteni. 1568 után megépült az olasz bástyás vár, igazi erõdítménnyé azonban nem vált, s többször cserélt gazdát a harcok során.
1727-ben a tatai uradalmat az Esterházy család ifjabb, fraknói grófi ágának kiemelkedõ személyisége, gróf Eszterházy József országbíró (1682-1748) vásárolta meg. Az uradalmi építõmester, Fellner Jakab (1722-1780) által 1755-ben épített bejáró a mai napig a Vár megközelítésének fõ útvonala.
A várárok feletti híd és a török kori bejáró között található az ún. udvarbíró ház, a ius gladii-val (azaz fõbenjáró perekben is ítélõ hatalommal) bíró uradalom börtöncelláival, valamint a 19. század elején a raboknak épült kápolnával.

A Kuny Domokos Múzeum 1954 óta mûködik a vár épületében. Az 1912-ben alapított Piarista (Tatatóvárosi) Múzeum gyûjteményén kívül jelentõs, fõként bronzkori és római kori régészeti, természettudományi, helytörténeti, képzõ- és iparmûvészeti, valamint hazai és nemzetközi néprajzi anyagot õriz, többek között a tatai fajanszmanufaktúra emlékeit.
A Vár 13 termében állandó kiállítás látható a római kortól a 19. századig felölelve Tata és környéke történetét, két teremben pedig idõszaki kiállítások bemutatására nyílik lehetõség.
A Vár a város hagyományos vendéglátó arculatának részét képezi, hangulatos termei állandó és idõszaki kiállításoknak, és az ezekhez kapcsolódó rendezvényeknek ad teret.
A Várban havonta több alkalommal kerül sor olyan foglalkozásra, ahol az éppen aktuális tárlathoz illetve rendezvényhez kapcsolódóan a múzeum-pedagógusok gyakorlati foglalkozásokat tartanak. Nyár derekán kéthetes kézmûves tábor várja az érdeklõdõket. Minden év júniusában a várhoz tartozó Törökkori Bejáró virágkötészeti kiállításnak ad teret a Víz, Zene, virág Fesztivál keretén belül. A kiemelt rendezvények közé tartozik a Tatai Patara, egy nagyszabású autentikus történelmi fesztivál, mely az 1597-es ostromnak állít emléket.
A Lovag terem hangulatos koncertek és gasztronómiai összejövetelek színhelye, a Törökkori Bejáróban pedig augusztusban barokk koncertek zajlanak.
Az idõszaki kiállításokról és a rendezvényekrõl a múzeum honlapján találhatók további információk.

Fõbb gyûjtemények:
- régészeti (fõleg bronz- és római kori anyag),
- természettudományi (kiemelkedõ a paleo- és archeobotanikai, ún. Skoflek-gyûjtemény),
- helytörténeti (elsõsorban a tatai céhek története),
- képzõ- és iparmûvészeti (többek között a tatai fajanszmanufaktúra termékei),
- néprajzi (a tatai fazekasság emlékei mellett nívós óceániai, dél-amerikai anyag)

Állandó tárlatok:
Római kõtár, kiállítás és az ún. Római szoba
Középkori kõtár és kiállítás
Királyi vár és bencés monostor
Tata története a 18-19. században
A tatai céhek története
Fõúri élet a 18. században
A tatai fazekasság


A Tatai Vármúzeum nyitva tartási ideje:
Téli nyitva tartás:
Hétfõ, kedd: szünnap
Szerdától-péntekig: 10.00-14.00-ig
Szombat-vasárnap: 10.00-16.00-ig

Nyári nyitva tartás:
Hétfõ: szünnap
Keddtõl- vasárnapig: 10.00-18.00-ig 


Megközelíthetõ:
Személyvonattal: a tatai vasútállomásról az 1-es autóbusszal a busz végállomásig kell közlekedni.
Személygépkocsival, busszal Budapest irányából:
- az M1-es autópályáról a busz végállomásig kell haladni majd jobbra kanyarodni
- a 100-as útról pedig a tatai körforgalomnál balra kell kanyarodni a Május 1 útra, majd a buszvégállomásnál ismét balra.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s