Foldal > Látnivaló > Múzeum > Autómúzeum

t: 6911

Autómúzeum

Kpek:


Rszletek:

   A hajdani bánhidai mûvelõdési ház - a Puskin elõzõ épületében - kapott helyet Marczis Béla gyûjtõ autómúzeuma. A régi járgányok között megtalálható például Latabár Kálmán egykori autója is. Több veteránautó szerepelt már filmforgatásokon is.

A múzeumba betérõk valóságos idõutazást tehetnek a technika történetébe. Mintha a múlt század kelt volna életre a 60-70 éves autómatuzsálemek között. Marczis Bála magángyûjtõ 200 autóból - köztük 25 sportautó - és 25 motorkerékpárból álló gyûjteményébõl csaknem 20 mûködõképes, teljesen felújított veterán autót és motort csodálhatnak meg a látogatók.

A tájékoztató táblák segítségével megismerhetjük a járgányok legfontosabb mûszaki adatait, azt, hogy melyik mikor és hol készült, mennyi ideig volt forgalomban.

Kár, hogy az idõutazás illúzióját a méltatlan körülmények - zsúfoltság, szûk folyosó, a jármûvek csodálatához szükséges tér - hamar szertefoszlatják. Segítség nélkül természetesen Marczis Béla aligha léphet tovább. Korábban a felszámolás, kiköltöztetés veszélye fenyegette a szenvedélyes autógyûjtõt - aki filmekben is gyakran szerepelt különleges jármûveivel -, ám sikerült megszereznie az épületet, több autóritkaságot legalább tetõ alá vinni. Ahhoz azonban, hogy ½igazi½ múzeum legyen a gyûjteménybõl, támogatásra lesz szükség.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s