Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Siklósi vár

t: 6017

Siklósi vár

Kpek:Rszletek:

A XVIII. századi külsejû vár az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya. A román stílustól a barokkig õrzi az építészeti jegyeket, legszebbek a gótikus emlékek.

 

 

A város fölé magasodó erõdöt egy 1294-bõl származó oklevélben említették elõször, így feltehetõen a XIII. század második felében építhette a Soklyósi vagy Suklósi család. A déli kastélyszárny román kori ablakai idézik fel ezt a kort. Az ezt követõ fejlesztésrõl-építésrõl a zárt erkélyes gótikus szárny és a gazdag gótikus boltozással, mérmûves ablakokkal épült várkápolna - Magyarország egyik legszebb ilyen emléke - tanúskodik.

A képolnában sajátos szimbiózisban jelenik meg az eredeti gótikus stílus és a késõbbi átépítések során kapott reneszánsz arculat. Az egyhajós kápolna függönyíves ablakokkal tagolt, hálóboltozatos szentélyben végzõdik. A szentélyrészben található gróf Benyovszky Móric sírja, akit 1936-ban temettek ide, és ide hozták haza születésének 180. évfordulóján az 1854-ben Párizsban elhunyt Batthyány Kázmér gróf hamvait. A csúcsíves karzatnak nagyon szép a reneszánsz báboskorlátja, a kápolna éke a díszes oratóriumablak és a XV. század elsõ felébõl-közepébõl származó falfestményeket tartalmazó kegyúri fülkék.


Tulajdonsgok:
Akadálymentesített: Részben

Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.020 s